Morala pervertită şi NLP-ul

de Maria Nicola

Cunoaşteţi, desigur, celebra expresie: „Un gram de practică valorează cât tone de teorie.” Această veritabilă axiomă a sistemului yoga a fost adusă în atenţia Occidentului de Mahatma Gandhi. La cursurile Şcolii de Yoga MISA, ea constituie un principiu practic fundamental. Probabil nu cunoaşteţi însă varianta contemporană a acestei expresii, oferită spre învăţătură tinerilor americani care vor să aibă succes în afaceri: „Un gram de ipocrizie valorează cât tone de ambiţie.” Iată un exemplu foarte expresiv de pervertire a valorilor morale.

Valorile morale nu sunt prea apreciate în societatea modernă. Credem că au existat perioade în trecutul omenirii şi vor mai exista perioade de graţie în viitor când valorile autentice, divine se vor putea manifesta din plin şi vor fi apreciate cu adevărat de fiinţele umane. Atunci când există o stare de puritate sufletească, atunci când oamenii sunt mult mai aproape cu sufletul de natură, de lucrurile şi calităţile divine, de lumile subtile elevate, de Dumnezeu, valorile morale sunt la rândul lor respectate şi cultivate în mod firesc.

Dar în haosul social şi moral care există la ora actuală pe această planetă, fiecare urmăreşte să-şi satisfacă cât mai repede şi cât mai mult numai propriile interese. Egoismul şi orgoliul au ajuns la rang de cinste în ierarhia pseudo-valorilor. Minciuna, mânia, mândria, dispreţul, făţărnicia, trufia, neîndurarea, duşmănia au ajuns să fie considerate calităţi ale omului puternic, gelozia a ajuns să fie considerată o dovadă de iubire, iar răzbunarea o acţiune justificată. Dorinţele şi poftele personale au ajuns să întunece minţile oamenilor şi să devină ţelul principal al existenţei.

Valorile sufleteşti sublime care sunt în firea omului născut pentru o natură divină, ce este angrenat pe calea căutării lui Dumnezeu (neînfricarea, puritatea inimii, statornicia în Cunoaştere, bunăvoinţa, înfrânarea simţurilor, sacrificiul, dragostea pentru învăţăturile sacre, dreapta purtare, hotărârea de a nu vătăma pe nimeni şi nimic, respectarea adevărului, renunţarea, lipsa mâniei, devoţiunea, împăcarea lăuntrică, lipsa tendinţei de a bârfi, milostenia faţă de toate făpturile, blândeţea, smerenia, cumpătarea, tăria sufletească, iertarea, răbdarea, hotărârea, lipsa pizmuirii şi a trufiei) au ajuns, în stadiul actual de degradare morală în care se află omenirea, să fie considerate aspecte ce denotă slăbiciune şi pe care prin urmare oamenii „puternici”, apreciaţi de societate, nu trebuie să le manifeste – conform acestei viziuni pervertite.

Categoric, celebrul capitol 16 din Bhagavad Gita, cartea sacră a Indiei, este şi acum de actualitate. Morala nu se schimbă odată cu moda, pentru că legile divine rămân neschimbate. Acest veritabil îndrumar de înţelepciune şi bună purtare – capitolul 16 din Bhagavad Gita – indică foarte precis care sunt calităţile care trebuie cultivate, pentru că îl apropie pe om de Dumnezeu, şi care sunt cele care fiind specifice naturii demoniace, duc la prăbuşire şi degradare. Astfel, conform învăţăturilor lui Krishna, există două tipuri de fiinţe umane – cei înţelepţi şi cei ignoranţi; cei la care predomină natura divină şi cei la care predomină natura demoniacă. Spre exemplu, cunoaşterea de sine este o calitate divină, în timp ce ignoranţa este demoniacă, blândeţea şi bunătatea sunt calităţi divine, în timp ce violenţa şi răutatea sunt trăsături demoniace. Persoanele care au un caracter demoniac nu ştiu ce este bine şi ce nu este bine să facă, sau chiar dacă ştiu nu vor să se abţină de la a face anumite fapte rele. Ele nu respectă adevărul, sunt lipsite de curăţenie sufletească, sunt orgolioase şi egoiste.

Aceste reflecţii ne-au fost trezite de un subiect controversat: practicile NLP (PNL pe româneşte, programarea neurolingvistică). Într-un articol anterior am început demascarea acestui domeniu găunos, care promite celor lacomi de câştig şi uşor de păcălit „succesul rapid în orice domeniu”. Printr-un nou articol pe care vi-l oferim, „Erorile şi problemele programării neurolingvistice sunt demascate atât de oamenii de ştiinţă din diferite domenii, cât şi de trainerii sistemului” intrăm mai adânc în subiect. Este uimitor ce explicaţii pot găsi unii oameni inteligenţi, dar lipsiţi de valori morale, pentru a-şi justifica foamea de câştiguri materiale şi putere. „Experţii” NLP sunt cei care au inventat conceptul de „manipulare pozitivă”, adică manipulare realizată chipurile „în interesul celui manipulat”. Întregul NLP este un amalgam de „furtişaguri” – unele idei şi concepte de valoare din alte domenii sunt combinate într-un sistem care are ca deviză „scopul scuză mijloacele”. Nu există nicio teorie globală, nicio validare experimentală, niciun studiu ştiinţific de lungă durată – doar o foarte mare putere de a convinge oamenii şi de a-i manipula, pe care practicanţii o dobândesc şi prin care îi conving pe cei mai slabi mental decât ei de aşa-zisul lor succes.

Ceea ce este uluitor pentru noi este nu neapărat succesul la public pe care aceste metode le au – pentru că acest succes arată exact măsura degradării morale a societăţii umane – cât faptul că există şi practicanţi yoga care, în ciuda cunoştinţelor pe care le-au acumulat, preferă să lase deoparte regulile morale şi să practice metodele NLP din interese materiale. Aceştia ajung până la a spune că acuzele aduse de oamenii de ştiinţă NLP-ului sunt similare cu campania mediatică împotriva MISA. Exersându-şi puterea de convingere, aceşti pseudo-yoghini vor încerca să vă păcălească cu argumente de genul că NLP-ul este atacat de francmasoni. Ei nu vor ezita să-l compare pe sociopatul care a inventat NLP-ul, Richard Bandler, cu marele yoghin tibetan Milarepa. Acesta din urmă în tinereţea sa a practicat magia neagră şi, pentru a compensa efectele devastatoare ale acesteia, a realizat o asceză de lungă durată sub îndrumarea unui mare maestru yoghin, Marpa. Probabil ştiţi însă că nu există nimic similar ascezei spirituale în NLP, aşa că această comparaţie e ridicolă.

Pentru a spulbera confuziile morale care iată că mai persistă la unii practicanţi yoga, vom demara o serie de articole în care explicăm învăţăturile lui Krishna din capitolul 16 al Bhagavad Gitei. Ne propunem să abordăm rând pe rând aspectele punctate de Krishna privind modurile de manifestare a stărilor demoniace care sunt prezente la unele fiinţe umane. Sperăm ca prin aceasta să vă ajutăm să conştientizaţi atunci când este cazul, apariţia acestor tendinţe sau manifestarea lor, şi o să vă oferim unele modalităţi practice eficiente de a le combate.

Dat fiind faptul că “un om prevenit valorează cât doi”, această serie de articole are menirea de a vă pune în gardă, de a vă preveni pentru a şti cum să acţionaţi în confruntarea cu duşmanii invizibili (care sunt demonii ce îi atacă pe aspiranţii care se angrenează plini de dăruire pe o cale spirituală). Ştiind cum trebuie să acţionaţi în situaţiile în care vă confruntaţi cu anumite teste, veţi putea face astfel faţă mult mai bine încercărilor care apar.

Având cunoştinţă despre aceste lucruri veţi putea înţelege mai bine ce se petrece cu fiinţa voastră în anumite momente de încercare cu care vă confruntaţi în viaţa de zi cu zi şi veţi fi preveniţi în legătură cu ele. În acest sens, trebuie să ne dăm seama că în toate ocaziile din viaţa noatră în care suntem încercaţi, trecem prin experienţe dificile sau ne confruntăm cu tot felul de provocări, noi avem întotdeauna posibilitatea şi libertatea de a alege binele sau răul. Iar acest lucru este valabil şi în ceea ce priveşte practicile NLP.

yogaesoteric
17 octombrie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More