Moscova răspunde Chişinăului: Fără armata rusă ar reizbucni războiul!

 

 
Farit Muhametşin

Moscova consideră „inadmisibile şi nefondate planurile şi acţiunile autorităţilor moldovene” care vizează încetarea „misiunii de menţinere a păcii” a trupelor ruse în Transnistria, a declarat ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, referindu-se la solicitările Chişinăului ca actuala misiune din stânga Nistrului să fie transformată în una civilă, cu mandat internaţional, relatează mass-media moldoveană, care citează agenţia presă transnistreană Novostipmr, potrivit Agerpres.

Diplomatul rus a făcut o declaraţie în acest sens pe 29 iulie, la Tighina (Bender), în cadrul ceremoniilor organizate de administraţia de la Tiraspol cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începerea misiunii trupelor ruse în Transnistria.

„Noi considerăm ca inadmisibile şi nefondate planurile şi acţiunile autorităţilor moldovene vizând încetarea misiunii de pace a Rusiei în Transnistria. Aceasta este calea spre declanşarea unui nou conflict pe Nistru, care va atrage Rusia într-un nou focar de tensiune”, a declarat ambasadorul rus. El a pledat ca „forţa rusă de menţinere a păcii” în Transnistria să-şi îndeplinească misiunea până la capăt.

Totodată, Muhametşin a condamnat decizia autorităţilor de la Bucureşti de a nu permite avionului în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să tranziteze în 28 iulie teritoriul României, ceea ce a dus la anularea vizitei acestuia la Chişinău şi în Transnistria, precum şi decizia guvernanţilor moldoveni de a nu permite intrarea în Republica Moldova a unei delegaţii de artişti şi politicieni ruşi care urmau să participe la ceremoniile respective.

„Se creează impresia că cineva este interesat în deteriorarea climatului general al relaţiilor moldo-ruse. Cineva parcă doreşte să semene discordie şi neîncredere între ţările noastre”, a spus el, citat de Novostipmr.

În acest context, portalul Deschide.md aminteşte că, la începutul lunii iulie, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a cerut în cadrul unei vizite în SUA retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi înlocuirea actualei misiuni din Transnistria cu o alta, cu mandat internaţional, subliniind că orice încercare a Chişinăului de a găsi o soluţie cu Tiraspolul a suferit un eşec.
Plahotniuc a mai afirmat că formatul de negocieri „5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA şi UE, ca observatori) a fost incapabil să identifice până în prezent o soluţie la conflictul transnistrean, iar discuţiile privind statutul special al Transnistriei nici nu au început.

După ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, a anunţat că vrea să meargă la Chişinău şi apoi la Tiraspol cu două avioane militare, guvernul moldovean a transmis fără echivoc că nici Rogozin, nici artiştii ruşi şi nici alţi oficiali din Federaţia Rusă – care urmau să participe la ceremonia oficială dedicată aniversării a 25 de ani de la instituirea forţelor de pace din Transnistria – nu sunt bineveniţi la Chişinău.

De altfel, tot la sfârșitul lunii iulie, mai mulţi deputaţi din parlamentul Republicii Moldova au semnat o declaraţie privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.


Citiţi şi:

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, denunță acțiunea „rușinoasă” a Bucureștiului și cere „măsuri dure” contra României

Rogozin: SUA pregătesc diversionişti în Moldova pentru un eventual conflict cu Transnistria

Adevărul despre Rusia și situația actuală din Ucraina – o nouă încercare masonică de a declanșa un conflict mondial

 

yogaesoteric
23 noiembrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More