Mugabe: Zimbabwe a pierdut 15 miliarde de dolari din diamante datorită corupţiei şi a evaziunii de capital practicate de companiile miniere străine

 

Fostul preşedinte al Zimbabwe Robert Mugabe a scăpat de audierea în Parlament în care era chemat să dea explicații în legătură cu dispariţia a 15 miliarde de dolari rezultați din exploatarea diamantelor.

După mai multe audieri la care fostul președinte nu s-a prezentat, Parlamentul a renunțat brusc să-l mai citeze. Ancheta a fost inițiată pe marginea declaraţiilor făcute de Mugabe în 2016, în care regreta că ţara sa a pierdut venituri de 15 miliarde de dolari din diamante din cauza corupţiei şi a evaziunii de capital practicate de companiile miniere străine.

Mugabe a declarat pentru Zimbabwe Independent că cei 15 miliarde de dolari dispăruţi reprezintă o legendă urbană care nu are nicio bază factuală. „A fost doar o cifră, unii oficiali mi-au spus că această cifră a circulat, dar în realitate nu a fost confirmată, a fost doar o poveste şi a fost vehiculată această cifră”, a spus fostul dictator al Zimbabwe.

Comisia care s-a ocupat de acest dosar a audiat mai mulți foşti miniştri, şefi de poliţie şi responsabili de rang înalt, renunțând în cele din urmă la obținerea unei declarații din partea lui Mugabe după ce acesta, în vârstă de 94 de ani, nu s-a prezentat la niciunul din termenele fixate pentru audiere.

Regimul Mugabe a fost arătat mult timp cu degetul pentru gestionarea defectuoasă a sectorului minier din Zimbabwe. În septembrie anul trecut, ONG-ul Global Witness l-a acuzat că foloseşte bani din diamante pentru a-şi finanţa serviciile de informaţii acuzate de încălcări ale drepturilor omului şi de opresiune.  

Raportul publicat de ONG-ul Global Witness i-a acuzat pe lideri din Zimbabwe că au deturnat ani de zile profiturile din exploatarea diamantelor pentru a finanţa acţiuni de reprimare a adversarilor politici.

Mugabe, care a condus Zimbabwe din 1980, când republica și-a câștigat independenţa, a fost forţat să demisioneze în noiembrie 2017 sub presiunea armatei, a străzii şi a partidului său, Zanu-PF, aflat încă la putere. Fostul om forte al ţării, care beneficiază de o pensie substanţială, a lăsat Zimbabwe într-o criză economică profundă.  

Citiți și:

Controlul american asupra resurselor naturale din Africa

Peste 7 milioane de morţi în Congo, pentru profitul corporaţiilor de telefonie mobilă

 

yogaesoteric
29 septembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More