Părintele Paisie Aghioritul: Bolile îi ajută pe oameni să-şi ispăşească păcatele

 

– Părinte, ce înseamnă „Rai bun”?
– Adică să mergi cu bine în Rai.

– Dar oare nu se poate înţelege: „Să mergi în Raiul cel bun”?
– Ai auzit tu vreodată vorbindu-se de raiul cel rău? Oricum, pentru a merge cineva în Raiul cel dulce, trebuie să mănânce aici multe amărăciuni, ca să primească în mână paşaportul încercărilor. Dacă ai şti ce se petrece în spitale! Ce drame! Ce durere are lumea! Câte mame, sărmanele, nu fac operaţii, se gândesc la copilaşii lor şi sunt cuprinse de nelinişte pentru întreaga lor familie! Câţi familişti nu au cancer, fac radioterapie şi se chinuiesc! Să nu poată lucra şi să aibă de plătit chirie şi o mulţime de alte datorii! Unii sunt sănătoşi şi nu o pot scoate la capăt, cu atât mai mult atunci când cineva este bolnav şi se sileşte să lucreze pentru a putea face față cât de cât îndatoririlor lui! Câte nu aud în fiecare zi! Mereu suferinţe, mereu greutăţi!

– Părinte, boala ajută întotdeauna?
– Da, întotdeauna ajută. Bolile îi ajută pe oameni să-şi „ispăşească” păcatele, atunci când nu au virtuţi. Sănătatea este un lucru mare, dar binele pe care îl pricinuieşte boala nu-l poate dărui sănătatea. Un bine duhovnicesc. Boala este o binefacere foarte mare, într-adevăr foarte mare! Îl curăţă pe om de păcat şi de multe ori îi asigură chiar şi răsplată. Sufletul omului este ca aurul, iar boala este ca focul care-l curăţă. Hristos i-a spus Apostolului Pavel: „Puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune”. Cu cât mai mult se chinuieşte omul de vreo boală, cu atât mai mult se curăţă şi se sfinţeşte, ajunge numai să aibă răbdare şi s-o primească cu bucurie.

În unele boli este nevoie numai de puțină răbdare. Şi pe acestea le îngăduie Dumnezeu ca să-i îndrepte omului unele cusururi şi să-i dăruiască puțină răsplată. Pentru că boala trupească ajută la vindecarea bolii duhovniceşti. O neutralizează cu smerenia pe care o aduce. Dumnezeu pe toate le pune în valoare spre binele nostru. Tot ceea ce el îngăduie este pentru folosul nostru duhovnicesc. Ştie de ce anume are nevoie fiecare din noi şi ne dă vreo boală, fie ca să ne întărească, fie ca să plătim păcatele.

Sfântul Paisie Aghioritul

Citiți și:

O descoperire revoluționară: medicina până acum nebănuită a cauzelor și a sensului apariției bolilor la nivelul trupului uman (I)

Avva Efrem Filotheitul: «Când aveţi o suferinţă mare, rugaţi-vă să se facă doar voia lui Dumnezeu»


 

yogaesoteric
29 septembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More