NASA dezvăluie în cele din urmă că astronauţii au auzit o muzică enigmatică pe faţa ascunsă a Lunii

 

Un film documentar difuzat în luna februarie de canalul de televiziune Discovery a relevat că echipajul navei spațiale Apollo 10 a înregistrat o muzică enigmatică în 10 mai 1969, în timpul survolării feței ascunse a Lunii, când comunicarea radio cu Pământul era întreruptă, informează AFP și ziarul spaniol ABC.

Transmis în cadrul programului Arhive neexplicate ale NASA, filmul prezintă atât sunetele ciudate, cât și comentariile pline de uimire ale celor trei astronauți, comandantul Thomas Stafford, pilotul modulului de comandă, John Young, și pilotul modulului lunar, Eugene Cernan. Aceștia efectuau un zbor de repetiție generală în vederea realizării istoricei misiuni Apollo 11, care a ajuns pe Lună în 21 iulie 1969.

Sunetele au durat aproximativ o oră, iar înregistrarea a fost transmisă turnului de control din Houston (statul american Texas), unde a fost arhivată. Banda sonoră a reapărut în 2008, dar abia în februarie 2016 a fost pentru prima dată accesibilă marelui public, cu ocazia difuzării documentarului realizat de Discovery.

„Auziți? Acest fluierat?”, întreabă Eugen Cernan în înregistrarea menționată. „Sună, să spunem, precum muzica spațiului exterior. Este cu adevărat o muzică ciudată!”, continuă el, în timp ce nava spațială se găsea în dreptul feței ascunse a Lunii, fără niciun fel de legătură radio cu Pământul.

Cosmonauții au fost atât de surprinși de acest fenomen încât au discutat între ei dacă este bine sau nu să semnaleze centrului de control cele întâmplate. Ei se temeau ca nu cumva să nu fie luați în serios și să-și compromită posibilitatea de a mai participa și la alte expediții în spațiu, potrivit emisiunii de la Discovery.

Un astronaut care a făcut parte din misiunea Apollo 15, Al Worden, apare în reportaj și acuză Agenția Spațială Americană (NASA) de a fi „reținut informația”, care, în opinia lui, ar fi fost de mare interes, inclusiv în momentul respectiv.

„Emițătoarele radio ale celor două aparate, modulul lunar și modul de comandă (care erau fixate unul de celălalt), interferau”, a explicat în documentar un inginer de la NASA. Al Worden pune la îndoială acest lucru. „Logica îmi spune că dacă s-a înregistrat ceva acolo, trebuie să fi fost ceva”, a spus el.

AFP amintește că John Young a efectuat ulterior încă un zbor spre Lună, cu Apollo 16, iar Eugene Cernan a fost comandantul misiunii Apollo 17, ultima care a mai ajuns pe Lună până în prezent.


Citiți și:

Ingo Swann clarvăzătorul care şi-a proiectat corpul astral pe Lună (1) 
Strategia secretului referitoare la OZN-urile ce au fost observate în cadrul programului spaţial Gemini (1)
 

 

yogaesoteric
24 mai 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More