NATO face pași spre un Schengen militar pentru a contracara Rusia

 

NATO vrea să creeze un sistem pentru a facilita deplasările de trupe în Europa, asemănător cu Schengen-ul, sistemul european de liberă circulație a persoanelor, a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen.

Apariția unui astfel de sistem a fost evocată încă de anul trecut, în condițiile în care amenințarea rusă și necesitatea contracarării acțiunilor Moscovei au fost subliniate în repetate rânduri în mediile politice, militare și în presa occidentală.

„Vrem să introducem ceva asemănător cu un Schengen militar în Europa, care ar permite mișcarea rapidă și directă (a trupelor – n.r.), fără mare birocrație și cu o viteză mai mare”, a spus von der Leyen, înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles.

Germania s-a oferit să găzduiască centrul de comandă pentru acest sistem, a adăugat Leyen. Oficialul german a subliniat că țara sa „nu doar că, geografic, este în inima Europei, dar are și o mare experiență logistică și de sprijin”, conform Agerpres, care citează DPA.

Cel mai probabil, miniștrii Apărării urmează să aprobe la reuniunea NATO crearea a două noi centre de comandă.

Unul ar avea ca scop protejarea canalelor maritime între nordul Americii și Europa. Centrul de comandă pentru Atlantic se va concentra „pe protejarea liniilor maritime de comunicare între nordul Americii și Europa, precum și alte infrastructuri critice”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit DPA, noul centru ar urma să își aibă sediul în SUA. Printre altele, prin Atlantic trec cabluri esențiale de internet și de comunicații de date.

Al doilea centru de comandă ar urma să fie în Germania și ar avea ca scop „îmbunătățirea mișcării rapide de trupe și echipamente în cadrul Europei”, a mai spus Stoltenberg.

NATO își extinde capacitatea de reacție la noile amenințări de securitate, în special tensiunile cu Rusia și tulburările din Siria și Irak, unde Alianța este implicată în campanii de îndepărtarea a jihadiștilor grupării extremiste Statul Islamic.


Citiți și:

Ce vor de fapt americanii de la România? Să devină acum pionul nr. 1 în apărarea flancului de sud-est al NATO în locul Turciei

«Vestul promovează minciuna agresiunii ruse pentru a întări forțele NATO în Europa»
 

yogaesoteric
22 aprilie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More