Nici la WC nu te mai poți ascunde: „Toaleta inteligentă” recunoaște partea din spate a utilizatorilor, analizează fecalele
Nebunia nu mai are limite iar imaginația bolnavă a unora întrece orice scenariu SF de până acum. O echipă de oameni de știință de la Universitatea Stanford a anunțat că a proiectat o „toaletă inteligentă” care identifică utilizatorii după forma fundului și le monitorizează sănătatea fecalelor.
Sanjiv Gambhir, principalul cercetător, a declarat că el și echipa sa au dezvoltat toaleta inteligentă Precision Health astfel încât aceasta să recunoască utilizatorii și să folosească algoritmi pentru a analiza starea de sănătate a sistemului urinar și a intestinelor.
Gambhir a spus că toaleta folosește camere de luat vederi și senzori de mișcare pentru a identifica „o serie de markeri de boală în scaun și urină”, inclusiv semne de avertizare ale diferitelor tipuri de cancer.
În plus, toaleta identifică utilizatorii citindu-le amprentele de pe maneta de tragere a apei, dar folosește și camere pentru a îi identifica după o altă parte a trupului.
„Știm că pare ciudat, dar după cum s-a dovedit, amprenta ta anală (rozeta) este unică”, a spus Gambhir.
Toaleta realizează videoclipuri cu probe de scaun și folosește algoritmi pentru a analiza consistența deșeurilor.
Sistemul înregistrează, de asemenea, urinarea și evaluează „debitul, timpul de curgere și volumul total”.
„Toată lumea folosește toaleta – într-adevăr nu se poate evita – și asta îi sporește valoarea ca dispozitiv de detectare a bolilor”, a spus Gambhir.
„Conceptul nostru datează de peste 15 ani”, a spus Gambhir, profesor și șef de catedră la radiologie.
Toaleta trimite automat datele extrase din orice eșantion către un sistem securizat, bazat pe cloud, pentru păstrare. În viitor, a spus Gambhir, sistemul ar putea fi integrat în orice sistem de evidență a furnizorilor de servicii medicale, pentru acces rapid și ușor.
Pentru facilitarea implementării la scară largă, Gambhir a conceput elementul „inteligent” ca pe un supliment – o piesă de tehnologie care poate fi ușor integrată în orice bideu vechi de porțelan. „Este ca și cum ai cumpăra un supliment pentru bideu care poate fi montat chiar în toaleta ta obișnuită”, a spus el. „Este ca un bideu cu puține extensii care îndeplinesc scopuri diferite.”
Unul dintre cele mai importante aspecte ale toaletei inteligente poate fi și unul dintre cele mai surprinzătoare – și totodată deranjante: are un sistem de identificare încorporat. „Unicul scop este să oferim un feedback de sănătate precis, individualizat, așa că este necesar să ne asigurăm că toaleta ar putea discerne între utilizatori”, a spus Gambhir. „Pentru a face aceasta, am realizat un mâner de tragere a apei care citește amprentele digitale”. Cu toate acestea, echipa a constatat că amprentele digitale nu sunt chiar infailibile. Ce se petrece dacă o persoană folosește toaleta, dar altcineva trage apa? Sau ce se petrece dacă toaleta are o varietate de spălare automată?
Au adăugat un mic scanner care face o replică fotografică zonei intime a trupului. Ar putea fi numită reversul recunoașterii faciale. Cu alte cuvinte, pentru a beneficia pe deplin de serviciile toaletei inteligente, utilizatorii sunt nevoiți să se împace cu o cameră care scanează anusul.
Scanările – atât ale degetelor, cât și ale anusului – sunt utilizate doar ca sistem de recunoaștere pentru a potrivi corect utilizatorii cu datele lor specifice, susțin cercetătorii. Nimeni, nici tu și nici chiar medicul tău, nu va vedea scanările.
Pe măsură ce Gambhir și echipa sa continuă să dezvolte toaleta inteligentă, ei se concentrează pe câteva elemente: creșterea numărului de utilizatori, integrarea caracteristicilor moleculare în analiza scaunului și rafinarea tehnologiilor care funcționează deja. Chiar individualizează testele făcute de toaletă. De exemplu, cineva cu diabet poate avea nevoie de monitorizarea urinei pentru glucoză, în timp ce altcineva care este predispus la cancer de vezică sau rinichi ar putea dori ca toaleta să monitorizeze prezența sângelui în urină.
Celălalt scop al lui Gambhir este dezvoltarea în continuare a analizei moleculare pentru probele de scaun. „Este un pic mai complicat, dar lucrăm în acest sens”, a spus Gambhir. „Toaleta inteligentă este modalitatea perfectă de a exploata o sursă de date care este de obicei ignorată – iar utilizatorul nu este nevoie să facă nimic diferit.”
Alături de analiza fluxului urinar, toaleta desfășoară, de asemenea, benzi de analiză a urinei, sau „teste cu joja”, pentru a măsura anumite caracteristici moleculare. Numărul de leucocite, contaminarea constantă cu sânge, anumite niveluri de proteine și multe altele pot indica un spectru de boli, de la infecție la cancer de vezică urinară și până la insuficiență renală. În stadiul actual de dezvoltare, a spus Gambhir, toaleta poate măsura 10 biomarkeri diferiți.
Citiți și:
Mai este cineva sănătos la cap în țara asta?
Big Data, o creatură omniprezentă, atotștiutoare și atotputernică
Adaptarea omului la mașină
yogaesoteric
19 decembrie 2021