Big Data, o creatură omniprezentă, atotștiutoare și atotputernică

Generăm inundații de date prin căutările noastre pe internet, interacțiunile noastre online, datele noastre de geolocalizare… Și odată sortate și analizate, algoritmii sub formă de supercalculatoare ne cunosc mai bine decât noi înșine.

Big Data este fluxul tuturor datelor pe care le livrăm online, fie că sunt date de sănătate, datele pe care Facebook le colectează de la utilizatorii săi – profiluri, ansamblul interacțiunilor noastre, fotografii, e-mailuri, emoji-uri , cumpărături etc. Creatura știe absolut totul despre noi, dar nu o putem vedea. Nu suntem departe de 1984 a lui George Orwell.

Este ca un zeu care ne poate conduce viața, dar strict invizibil”, observă Sylvian Louradour, informatician și autor al cărții The New Now (Noul Acum).

Adunând aceste miliarde de date digitale, serverele Big Data ajung să știe mai multe despre noi decât noi înșine”, adaugă el. „Dacă am încrucișa datele cumpărăturilor noastre cu consultațiile noastre medicale, călătoriile noastre, relațiile noastre, am vedea aspecte despre care probabil nu am fost conștienți, dar care există.

Credința în inteligența artificială

Într-adevăr, este nevoie de credință pentru a se baza pe o putere invizibilă superioară. Omenirea alienată a găsit-o: inteligența artificială, care are infinite capacități de calcul și de prelucrare a datelor. Este deja capabilă să gestioneze operațiuni militare sau medicale.

Dar îi lipsesc toate celelalte ingrediente ale inteligenței umane: emoție, rațiune, gândire critică, capacitatea de abstractizare, bun-simț… tot ce ne permite să ne diferențiem de Siri, Alexa și Ok Google.

„Zeul digital” scapă de sub control

Oamenii au creat acest zeu digital care acum scapă de ei. „Big Data reprezintă fluxuri gigantice care sunt complet incontrolabile și de neînțeles”, subliniază Louradour. Principiul învățării profunde (deep learnig) este acela de a programa o mașinărie pentru a învăța din greșeli și a merge mai departe.

Dar acum deviază de la ceea ce era programată să facă și – cel mai mare pericol – ajunge la rezultate proprii. Pentru că inteligența artificială nu funcționează aşa cum o face creierul nostru. Big Data prinde la un moment viață și ne scapă de sub control.

Citiţi şi:
Inteligența artificială – Calul Troian al erei digitale?
Un canal YouTube dedicat șahului a fost blocat de platformă pentru că folosea termenii „negru”, „alb” sau „atac”

 

yogaesoteric
19 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More