Nodurile lunare. Axa cea tainică de evoluţie a dragonului

extras din cartea „Secretele dezvăluite ale momentului ocult al HIATUSULUI”
de profesor yoga Gregorian Bivolaru

Nodurile Lunare au ca simbol dragonul. În mitologia orientală, dragonul este asociat cu înţelepciunea, la fel ca şarpele. Vechii chinezi spuneau că dragonul este o fiinţă divină; înţelepciunea şi virtutea sa, spuneau ei, sunt insondabile. Confucius spunea: „Dragonul se hrăneşte din apa pură a înţelepciunii şi se odihneşte în apa clară a vieţii”. În tradiţia chineză dragonul este considerat ca fiind norocos şi inteligent. În astrologia hindusă Nodurile Lunare sunt numite Rahu – Nodul Nord şi Ketu – Nodul Sud şi reprezintă, respectiv, Capul şi Coada Dragonului. Credinţa hinduşilor că nodurile lunare sunt în strânsă legătură cu evoluţia omului – cu KARMA (destinul) şi DHARMA (scopul) – este justificată deoarece sfera de forţă a Lunii ne pune în legătură cu trecutul nostru.

Definiţie

Nodurile lunare reprezintă punctele de intersecţie dintre ecliptică (parcursul aparent al Soarelui prin zodiac) şi orbita Lunii. În acelaşi mod se pot defini nodurile fiecărei planete.

Atunci când Luna atinge un nod, trecând de la latitudinea Sud la latitudinea Nord, respectivul nod se numeşte nodul Nord sau nodul ascendent, celălalt fiind denumit nodul Sud sau nodul descendent. În astrologie se utilizează nodurile lunare din două motive:
1. Ele sunt strâns legate de evoluţia individului, reprezentând axa sa evolutivă.
2. Deplasarea nodului lunar pe cercul zodiacal complet (aşadar parcurgerea zodiacului) se face în 18,6 ani, deci el parcurge un semn într-un an şi 201,3 zile.
Nodurile planetelor au un deplasament foarte mic (într-un an sub 1 minut de arc) şi de aceea ele au o influenţă foarte slabă (nu se iau în calcul).

Nodurile Lunare sunt două puncte importante din astrogramă. Nodul Nord arată care ne este scopul, vorbindu-ne despre viitorul nostru, iar Nodul Sud ne vorbeşte despre trecutul nostru. Poziţia Nodului Sud ne ajută să răspundem la întrebarea: „Din ce cauză sunt aici, pe pământ?” iar a Nodului Nord ne oferă răspunsuri la întrebarea: „Ce scopuri ar trebui să urmăresc?”

Observaţii

Este deosebit de important să reţinem că:
1. Atunci când Soarele este în conjuncţie cu Luna, aceasta arată de fapt că este momentul de Lună Nouă (orbul de 0º exact);
2. Când Soarele este în opoziţie cu Luna (opoziţia exactă se realizează când orbul este de 0º), atunci este Lună Plină;
3. În plus, când Soarele este în conjuncţie cu Nodul Nord sau Nodul Sud Lunar, atunci au loc eclipsele de Soare sau de Lună.
Aceasta arată că momentele de eclipsă de Lună sunt foarte favorabile dacă sunt folosite conştient pentru a ne înţelege trecutul şi a ne cunoaşte destinul (viitorul), deoarece în aceste momente se deblochează anumite energii astrale. Astrologia KARMA-ică cunoaşte acest lucru şi ne revelează faptul că aceste momente speciale sunt foarte favorabile pentru modificarea în sens benefic, spiritual a destinului nostru.
4. Nodurile Lunare sunt opuse, adică se situează la 180º unul faţă de celălalt, astfel că în efemeride se precizează doar poziţia Nodului Nord Lunar în semne.

Semnificaţiile Nodurilor Lunare în semnele zodiacale

1. NN (Nodul Nord) în Berbec şi NS (Nodul Sud) în Balanţă: individul va trebui să se afirme, încetând să mai conteze pe alţii.

2. NN în Taur şi NS în Scorpion: nativul va trebui să se angreneze mai mult în plan material şi să fie mai puţin emotiv.

3. NN în Gemeni şi NS în Săgetător: nativul trebuie să-şi clarifice ideile pentru a deveni mai puţin idealist.  

4. NN în Rac (Cancer) şi NS în Capricorn: nativul trebuie să-şi dezvolte calităţile iubirii şi ale compasiunii şi să nu mai vadă totul din punct de vedere materialist.
 
5. NN în Leu şi NS în Vărsător: nativul trebuie să-şi dezvolte autoritatea şi să raţioneze într-un mod mai puţin anarhic.
 
6. NN în Fecioară şi NS în Peşti: nativul trebuie să fie mai realist, mai puţin visător şi mai ordonat.

7. NN în Balanţă şi NS în Berbec: nativul trebuie să fie mai atent la opinia celorlalţi şi să renunţe la egocentrismul său.

8. NN în Scorpion şi NS în Taur: nativul trebuie să-şi exprime deschis sentimentele şi să nu mai privească lumea doar sub latura materialistă.

9. NN în Săgetător şi NS în Gemeni: nativul va trebui să nu se mai focalizeze excesiv asupra detaliilor, pentru a putea înţelege ansamblul.

10. NN în Capricorn şi NS în Rac: nativul trebuie să devină mai practic şi nu doar sentimental.

11. NN în Vărsător şi NS în Leu: nativul trebuie să înveţe să fie darnic.

12. NN în Peşti şi NS în Fecioară: nativul trebuie să-şi dezvolte sensibilitatea şi să-şi trăiască emoţiile. În paralel, el trebuie să-şi atenueze spiritul critic, care răneşte anturajul şi îl deprimă chiar şi pe el însuşi.

Citiţi şi:
Luna ne influenţează viaţa, dar şi evoluţia spirituală
Evoluţia spirituală pe calea semnelor zodiacale

yogaesoteric
aprilie 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More