Norvegia se îndreaptă către renunţarea totală la motoarele pe benzină

 

Autovehiculele electrice reprezintă 58% din maşinile înmatriculate în Norvegia, ceea ce situează ţara fiordurilor pe primul loc în lume la acest capitol. Această ţară are ambițiosul obiectiv ca până în anul 2025 să renunţe definitiv la motoarele pe benzină.

Dacă viitorul mașinilor este reprezentat de motoarele electrice, atunci Norvegia este un bun exemplu pentru modul în care va arăta acest viitor.

Pe străzile din Oslo circulă un număr mare de mașini Tesla, Norvegia fiind cea mai mare piață de desfacere din Europa pentru compania americană condusă de Elon Mosk. Cea mai vândută maşină a fost Tesla Model 3.

Vehiculele electrice au reprezentat mai mult de jumătate (58,4 %) din vânzările de maşini noi din Norvegia, iar 29% dintre maşinile noi înmatriculate în Norvegia aparţin mărcii americane.

Nu vorbim însă doar de Tesla. În anul 2018, în Norvegia a fost stabilit un alt record – vânzarea de vehicule cu emisii zero. Dintre acestea fac parte nu numai autovehiculele cu baterii, cum ar fi Tesla Model S sau Nissan Leaf, dar și autovehicule care merg cu energie electrică pe bază de hidrogen. Dintre toate autoturismele noi înregistrate în Norvegia, aproape o treime au emisii zero.

Secretul succesului Norvegiei constă în înlesnirile guvernamentale generoase, care funcționează atât la nivel național, cât și la nivel local. În primul rând, automobilele electrice nu sunt supuse TVA-ului și impozitului la cumpărarea mașinii. Astfel, pe piața norvegiană, Volkswagen eGolf cu motor electric costă mult mai ieftin decât opțiunea obișnuită Golf pe benzină.

În al doilea rând, municipalitățile din întreaga țară le permit proprietarilor de mașini ecologice să parcheze gratuit, dar şi să-și reîncarce gratuit autoturismele. În anumite locuri, chiar li se permite utilizarea benzilor speciale pentru transportul public.

În sfârşit, mașinile obișnuite din Norvegia au fost întotdeauna destul de scumpe. Aceasta înseamnă că nu a fost necesar ca Guvernul să majoreze brusc impozitul pe autoturismele poluante, pentru a face ca modelele ecologice să fie mai ieftine.

„Situaţia Norvegiei în ceea ce priveşte autoturismele cu emisii zero a devenit sursă de mândrie pentru politicienii noștri” – spune profesoara Marianne Ryghaug de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU). „Noi devenim platforma pentru a experimenta transportul cu vehicule electrice, ceea ce-i propulsează pe producători spre inovații ulterioare și îmbunătățirea constantă a experienței consumatorilor.”

Poate că cea mai vie ilustrare a succesului norvegian în domeniul vehiculelor electrice este faptul că vânzările totale de autoturisme noi a scăzut cu 7%. Mulți cumpărători amână achiziționarea unei mașini noi până când nu își vor putea alege automobilul electric în conformitate cu preferințele pe care le au, potrivit Serviciului Central de Trafic Rutier din Norvegia (OFV).

Actualul guvern de centru-dreapta, în frunte cu premierul Erna Solberg, a promis că va menține înlesnirile până la viitoarele alegeri din anul 2021. Însă la unele privilegii minore vor fi nevoiţi să renunţe treptat. Proprietarii de autoturisme electrice din Norvegia au reduceri la trecerea cu feriboturile, la utilizarea drumurilor, dar și pentru parcare.

De exemplu, primăria oraşului Oslo a hotărât să limiteze utilizarea de către vehiculele electrice a porţiunilor de drumuri destinate autobuzelor. Această măsură a fost necesar să fie luată după ce șoferii de transport public au început să se plângă că prea multe vehicule electrice împiedică circulaţia autobuzelor.

Cea mai semnificativă modificare este anularea facilităţii de a se deplasa gratuit pe drumurile cu taxă. Şoferii de vehicule electrice vor plăti jumătate din taxa percepută pentru vehiculele obişnuite. Valoarea acestei taxe va continua să se mărească în următorii 5 ani.

„Deoarece pe drumurile noastre circulă tot mai multe mașini electrice, mai devreme sau mai târziu înlesnirile vor fi anulate”, a declarat Annette Solli, membră a Consiliului raional al Companiei Publice TV NRK din Norvegia. În districtul său, Akershus, situat la granița cu Oslo, sunt cele mai multe vehicule de acest fel.

„Evident, avem tot mai multe automobile cu emisii zero și acest fapt este foarte important. Cred că timpul pentru anularea înlesnirilor nu va veni până când nu va fi atins scopul nostru.”

Iar acest obiectiv pare foarte ambiţios: până în anul 2025, țara dorește să renunțe complet la vânzarea de mașini noi cu motor cu combustie internă.

Citiţi şi:

EVUR – Autovehiculul electric cu autonomie nelimitată

Primii paşi practici către… Motorul cu apă

 

yogaesoteric
4 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More