Nou atac la intimitate? Europol cere guvernelor să controleze mesajele private online

Europol propune ca autoritățile să controleze mesajele private online ale cetățenilor și să le trimită instituțiilor de anchetă, în scopul protejării copiilor de eventuale abuzuri sexuale. Unii experți în științe politice și probleme privind confidențialitatea consideră însă că inițiativa urmărește să impună un control și mai mare asupra intimității oamenilor.

Mesajele private online ale cetățenilor europeni se dorește să fie monitorizate de autorități, care să poată citi și transmite aceste mesaje către instituții abilitate cu asigurarea ordinii publice, se arată într-un document publicat de Europol și însușit de șefii forțelor naționale de poliție din UE. Aceasta, cu scopul declarat de a proteja copiii care ar putea cădea victime agresiunilor sexuale.

Noi, șefii de poliție europeni, recunoaștem că forțele de ordine și industria tehnologică au datoria comună de a menține siguranța publicului, în special a copiilor. Avem, în acest scop, un parteneriat puternic de acțiuni complementare. Acest parteneriat este în pericol”, menționează documentul citat.

În acest sens, „două capabilități cheie sunt de o importanță crucială în susținerea siguranței online”. Prima dintre acestea este „capacitatea companiilor de tehnologie de a furniza în mod reactiv investigatorilor care se ocupă cu aplicarea legii – pe baza unei autorități legale cu garanții și supraveghere puternice – datele infractorilor suspectați în serviciul lor”. Acest aspect este cunoscut sub numele de „acces legal”, precizează oficialii Europol.

În al doilea rând, documentul se referă la „capacitatea companiilor de tehnologie de a identifica în mod proactiv activitățile ilegale și dăunătoare pe platformele lor”. Acest aspect este valabil mai ales în ceea ce privește detectarea utilizatorilor care au un interes sexual față de copii, care fac schimb de imagini în scopul abuzului și caută să comită infracțiuni sexuale cu contact direct.

Facem apel la guvernele noastre democratice să pună în aplicare cadre care să ne ofere informațiile de care avem nevoie pentru a ne menține publicul în siguranță” – este solicitarea transmisă prin intermediul documentului amintit.

Dar nu toată lumea are încredere în intențiile celor de la Europol și ale șefilor instituțiilor polițienești din Europa.

Jurnalistul belgian Tristan Vanheuckelom, specialist în istorie, științe politice și teologie, consideră că autorii documentului invocă protejarea copiilor pentru a stârni sentimente de compasiune, fără legătură cu scopul real al inițiativei.

Este demn de remarcat faptul că accentul mare pus pe copii reprezintă o retorică îndelung repetată, folosită adesea pentru a stimula emoțiile și a evita astfel facultățile critice ale oamenilor”, scrie Vanheuckelom, în The European Conservative. El avertizează că propunerea celor de la Europol duce către situația în care „fără nicio criptare end-to-end, autoritățile europene ar avea nevoie să trimită doar o simplă solicitare furnizorului de servicii pentru a avea acces la conversațiile private ale oricărui cetățean”.

Vocea lui Tristan Vanheuckelom nu este singura care exprimă o astfel de opinie. Matthias Dobbelaere-Welvaert, expert belgian în probleme de viață privată, are un punct de vedere asemănător. „Când e destul, e destul? În viața publică, nu mai avem intimitate”, a afirmat Dobbelaere-Welvaert, pe rețeaua de comunicare virtuală X. „Nu putem suna la telefon în mod confidențial, nu putem conduce sau merge pe stradă fără să fim monitorizați, pentru că la fiecare câțiva metri există o cameră. Algoritmii ne urmăresc, recunoașterea facială pândește cu nerăbdare după colț”, a adăugat expertul.

Citiți și:
 
Uniunea Europeană vrea control total. Conversațiile online ale românilor ar putea fi monitorizate
Frisoane la vârful UE. Ordin de cenzură totală pentru platformele online

 

yogaesoteric
27 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More