Uniunea Europeană vrea control total. Conversațiile online ale românilor ar putea fi monitorizate

Planul UE de supraveghere în masă a conversațiilor private a fost dezvăluit

Cea mai recentă versiune a propunerii de regulament al Parlamentului European (PE) și al Consiliului UE de adoptare a unor noi reguli legate de combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor a fost făcută publică online, scrie Reclaim The Net.

În ciuda scopului declarat, propunerea, care a văzut lumina zilei pentru prima dată în mai 2022 și care este denumită de opozanți „control al chat-ului”, este de fapt un proiect de legislație extrem de divizant care urmărește să realizeze obiectivul declarat prin supravegherea în masă a comunicațiilor private ale cetățenilor.

Acum, site-ul francez contexte.com deține textul integral al celei mai noi versiuni a propunerii ‒ încă o întreprindere controversată a actualei președinții belgiene a UE, care durează de șase luni. Judecând după documentul divulgat, componentele cheie și cele mai controversate ale „controlului chat-ului” nu au fost modificate.

Eurodeputatul german Patrick Breyer, membru al Parlamentului European (PE) și critic vocal de lungă durată al propunerii, a declarat pe blogul său că textul va fi discutat de un grup de lucru pentru aplicarea legii în cadrul Consiliului, iar data vizată pentru adoptare ar urma să fie undeva în luna iunie.

Aceasta se va petrece după ce orice divergențe politice vor fi aplanate în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al UE („COREPER”).

Comentând această evoluție, Breyer a remarcat că serviciul juridic al Consiliului a confirmat, de asemenea, că noua versiune „nu modifică natura ordinelor de detectare”.

Limitarea căutărilor în masă pe chat la «servicii cu risc ridicat» este lipsită de sens, deoarece fiecare serviciu de comunicare este folosit în mod abuziv și pentru a partaja imagini ilegale și, prin urmare, are un risc iminent de abuz”, a remarcat eurodeputatul cu privire la cea mai recentă propunere, adăugând:

Informarea organelor de aplicare a legii doar în cazul accesărilor repetate este, de asemenea, lipsită de sens, deoarece imaginile de la plajă semnalate în mod fals sau sextingul consensual implică rareori doar o singură fotografie”.

El a continuat să explice că viitorul regulament este configurat într-un mod care va duce la sfârșitul vieții private a comunicațiilor digitale ale oamenilor, deoarece subiectul căutărilor de conținut va fi reprezentat de „milioane” de chat-uri și fotografii, inclusiv cele aparținând unor persoane care nu au nicio legătură cu abuzul sexual asupra copiilor.

Și pentru că tehnologia propusă pentru realizarea supravegherii în masă nu este fiabilă, există, de asemenea, riscul ca acest conținut să fie divulgat.

O altă „victimă” a regulamentului este criptarea end-to-end, despre care Breyer spune că va fi subminată de scanarea pe partea clientului.

Între timp, „pe partea Consiliului”, acele țări membre ale UE care s-au opus până acum regulamentului sunt acum mulțumite de ceea ce acest eurodeputat numește „planuri reambalate” ‒ ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca acesta să fie adoptat de Consiliu.

Apoi va fi rândul PE; dar PE, observă Breyer, este predispus să „abandoneze treptat poziția sa inițială în spatele ușilor închise și să accepte compromisuri nefaste și periculoase care pun în mod fundamental în pericol securitatea noastră online”.

Citiți și:
Habarniștii care ne reprezintă la nivelul instituțiilor UE încalcă cu desăvârșire tratatele UE, iar slugile alese din țară execută și vând orice ca să le vină bani în borcanul cu miere
10 motive pentru a părăsi WhatsApp

 

yogaesoteric
18 aprilie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More