Noua pandemie. Europa, lovită de o gripă cu simptome ciudate

Discursurile oficialilor OMS referitoare la pregătirea pentru o nouă pandemie încep să devină realitate. În întreaga Europă circulă acum un virus pe care infecționiștii îl denumesc gripal, care are însă simptome ciudate. Oamenii sunt afebrili, însă au frisoane și dureri de cap, în general, însă mulți bolnavi ajung la terapie intensivă. Debutul bolii este subit, iar medicii prescriu doar paracetamol.

Un virus ciudat, denumit gripal de specialiști, circulă acum prin întreaga Europă. Tot mai mulți oameni ajung la spital cu simptome atipice acestui virus, precum frisoane fără febră, dureri de cap și stare generală de rău, care durează circa 3 săptămâni. Din ce în ce mai des, bolnavii ajung în spital și, mai rău, la terapie intensivă, cu plămânii afectați. Ordinul de la autoritățile sanitare europene este vaccinarea antigripală cât mai extinsă, iar statele UE s-au grăbit să se conformeze.

În România, în săptămâna 22.01.2024-28.01.2024, s-au înregistrat 133.057 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 35,8% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent, iar numărul cazurilor este în creștere alarmantă. La începutul lunii februarie, Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial o Instrucțiune privind instituirea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă.

Având în vedere creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă și depășirea mediei față de sezoanele anterioare, se instituie starea de alertă epidemiologică determinată de gripă. În vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii, începând cu data intrării în vigoare a prezentei instrucțiuni, la nivelul unităților sanitare se va limita programul de vizită al aparținătorilor pacienților internați, se va realiza triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar și se va purta echipamentul de protecție adecvat”, se arată în actul normativ emis de Ministerul Sănătății.

Firmele, forțate să-și vaccineze angajații

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Sănătății, spitalele este necesar să-și asigure stocurile de antivirale pentru tratamentul pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa cu/fără diagnostic de laborator, după caz. Totodată, documentul menționează printre măsuri vaccinarea antigripală a întregului personal medico-sanitar și auxiliar și asigurarea stocurilor de echipamente de protecție, utilizarea corespunzătoare a acestora și refacerea stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

La nivelul angajatorilor din toate sectoarele de activitate se recomandă evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil, realizarea unui triaj epidemiologic zilnic și recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, precum și încurajarea vaccinării antigripale a personalului”, se precizează în Instrucțiunile Ministerului Sănătății. În același timp, în instituțiile de învățământ se vor realiza triajul zilnic în colectivitățile școlare, informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor și respectarea etichetei tusei și strănutului și utilizarea de batiste de unică folosință.

Înapoi la mască

În cazul populației, Ministerul Sănătății recomandă consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare.

Pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măștii de protecție dacă este necesar să se deplaseze în comunitate. De asemenea, toți cetățenii se recomandă să evite aglomerațiile și să ia măsuri precum aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție.”

Ministerul Sănătății cere continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei, cum sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate și persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.

Citiți și:
Denunțător OMS avertizează: „Vor să creeze o pandemie perpetuă” ‒ Universitatea Johns Hopkins a lansat un plan de pandemie pentru SPARS 2025-2028
Alertă și din Moldova: Actuala guvernare se pregătește de o nouă pandemie?

 

yogaesoteric
12 februarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More