Noul buletin electronic – când începe eliberarea documentelor și ce informații va conține
Cărțile de identitate electronice vor fi emise pentru 8,5 milioane de români până la finalul acestui an. Noile documente vin la pachet cu o mulțime de noutăți și modificări.
Cărțile de identitate vor fi gratuite, costul eliberării unei cărți de identitate noi, de 67 de lei, fiind achitat de către stat, se arată într-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.
Locul nașterii și adresa de domiciliu vor apărea doar în format electronic, fiind stocate pe cipul cărții electronice de identitate.
O altă modificare prevede că românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI.
Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până la 14 ani, la solicitarea ambilor părinți. Pentru copiii până în 12 ani nu se vor colecta amprente, potrivit Hotnews.
Ce va conține CIP-ul
În ceea ce privește informațiile care vor apărea pe noile cărți de identitate, este necesar să știți că locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple. Asta deoarece din luna septembrie 2023 ar urma să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii.
Pe de altă parte, adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate.
Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația înlocuirii CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare.
Este important de știut că cei care nu doresc să aibă un buletin cu cip, pot opta pentru o carte de identitate simplă.
Citiți și:
Guvernul urmărește din nou biometrizarea și amprentarea întregii populații prin cartea de identitate electronică care servește pentru integrarea în identitatea digitală unică europeană și internațională
Comisar-șef de poliție Florin Șinca: Refuz noua carte de identitate
yogaesoteric
6 martie 2023