Noutăţi despre stenogramele PSD

24 decembrie 2004: 12 organizaţii non-guvernamentale, printre care Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia Pro Democraţia, Fundaţia pentru o Societate Deschisă şi Grupul pentru Dialog Social au depus o plângere la Parchetul General, cu privire la aspectele de natură penală care rezultă din stenogramele secrete ale şedinţelor PSD, publicate în premieră de “Evenimentul Zilei”. În plângere apar numele unor personalităţi PSD: Rodica Stănoiu, Florin Georgescu, Adrian Năstase, Şerban Mihăilescu şi Octav Cozmâncă.


 


Reprezentanţii celor 12 ONG-uri au cerut procurorilor cercetarea unor foşti şi actuali demnitari PSD care, prin afirmaţiile reproduse în stenograme, ar fi comis sau ar fi tolerat fapte de corupţie. “Aspectele din stenograme la care ne referim în această plângere dovedesc, între altele, presiunile guvernului asupra justiţiei şi, în principal, asupra organelor de anchetă, amestecul politicienilor în anchete penale, modalităţile ilegale de folosire a puterii politice şi a funcţiei publice”, se arată în plângere. Un alt aspect discutabil este gestionarea fondurilor primite de la comunitatea europeană.


 


Reprezentanţii societăţii civile arată că ancheta ar fi trebuit demarată imediat după ce stenogramele au apărut în presă. Ei spun că procurorii ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu şi să întrebe în mod oficial PSD dacă le constestă sau nu, iar daca le-ar fi contestat să prezinte imediat stenogramele şedinţelor din datele respective, pentru a le compara cu acelea publicate în presă.


 


30 decembrie: Oficialii Parchetului General declară pentru “Cotidianul” că nu ştiu nimic despre această plângere, motivând că majoritatea personalului din Parchetul General are liber în perioada sărbătorilor de iarnă.


 


4 ianuarie 2005: PSD declară că plângerea celor 12 ONG-uri este o manevră politică urmărind denigrarea PSD şi continuarea “campaniei electorale murdare” a Alianţei D.A. Argumentul prezentat de Adrian Năstase este faptul că liderele a două dintre asociaţii au fost cooptate în Guvern, respectiv la Preşedenţie. Este vorba de Monica Macovei, Ministru al Justiţiei şi Renate Weber, consilier prezidenţial. Adrian Năstase a mai afirmat că “orice persoană de bun-simţ poate să realizeze că aceste stenograme sunt false”. De ce? De exemplu, pentru că procedura cere ca stenogramele să fie contrasemnate de un reprezentant al conducerii partidului. Totuşi, având în vedere că stenogramele au fost transmise prin Internet, argumentul lui Năstase nu prea stă în picioare.


 


5 ianuarie: Parchetul General “se spală pe mâini” de dosarul stenogramelor. Deoarece acesta se referă în pricipal la fapte de corupţie, Parchetul General a trimis plângerea asociaţiilor societăţii civile la PNA – Parchetul Naţional Anticorupţie.


 


Reamintim că stenogramele PSD demonstrează, printre altele, faptul că în luna martie 2004 s-a pus la cale “diversiunea MISA”, cu scopul de a-l face scăpat pe delicventul Gabriel Bivolaru, inventând un scandal sexual în jurul lui Gregorian Bivolaru.


 


România Liberă, 6 ianuarie: Adrian Năstase, cercetat de PNA. „Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat, ieri, printr-un comunicat, ca procurorii de la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului a intocmit dosarul penal cu numarul 5/P/2005 in care sunt anchetati liderii PSD Adrian Nastase, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebenciuc. Dosarul a fost deschis in urma denuntului depus la PNA de catre mai multe organizatii civice, care au acuzat implicarea liderilor PSD in acte de coruptie, prezentand ca dovada stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente a PSD. „In urma evaluarii continutului denuntului, potrivit dispozitiilor Codului de Procedura Penala referitoare la verificarea competentei, anchetatorii au constatat ca aspectele sesizate pot intruni elementele constitutive ale infractiunii prevazute de articolul 13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie”, se arata in comunicatul Parchetului.”


 


6 ianuarie 2005

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More