«Nu a existat nici măcar un singur cadavru și nici măcar un singur rănit»


Ambasadorul rus la UE afirmă că presupusul atac cu arme chimice din Siria a fost, de fapt, înscenat de „Căștile Albe”


scris de Tyler Durden, 12 aprilie 2018 


Rusia susține că presupusul atac cu arme chimice din Siria ar fi fost înscenat de Căștile Albe, o organizație non-guvernamentală ce este finanțată de către SUA, fiind lăudată de mass-media oficială pentru actele ei umanitare, dar care, pe de altă parte, este și suspectată că s-ar deda, în spatele cortinei, unor fapte deloc umanitare.

Fiind intervievat de EuroNews, ambasadorul rus la UE, Vladimir Chizov, a spus: „Specialiștii militari ruși au vizitat regiunea Douma, au mers pe străzi, au intrat în case, au vorbit cu doctorii din zonă și au vizitat singurul spital funcțional de acolo, coborând inclusiv în subsolul spitalului, acolo unde s-a spus că ar fi fost aruncate, claie peste grămadă, cadavrele. Nu exista acolo nici măcar un singur cadavru și nici măcar un singur rănit nu a venit la acel spital pentru tratament, ulterior presupusului atac.”

„Dar am văzut cadavrele în acel videoclip!” i-a răspuns corespondentul EuroNews, Andrei Beketov.

„Vă spun răspicat că nu a existat niciun atac cu arme chimice în Douma”, i-a răspuns Chizov. „Ceea ce am văzut este un videoclip ce a fost filmat special ca să pară că ar fi avut loc acolo un atac chimic. Există unele persoane din rândul membrilor așa-numitelor Căști Albe care sunt angajate și pregătite special – puteți ghici de către cine – pentru a face aceasta, în trecut Căștile Albe fiind chiar prinse în flagrant în timp ce filmau astfel de presupuse «atacuri»”.

Oficialii ruși au precizat că au trimis în zonă unii experți în arme de război radiologice, chimice și biologice, împreună cu unii medici, pentru a inspecta orașul Douma din regiunea Ghouta de Est, acolo unde s-ar fi petrecut respectivul atac. Într-o declarație a Ministerului Apărării ruse se spune că, în urma inspectării zonei, experții respectivi „nu au găsit nicio urmă de utilizare a unor agenți chimici”, adăugând că „toate aceste fapte arată… că în orașul Douma nu s-a folosit nicio armă chimică, așa cum au susținut Căștile Albe”.

„Toate acuzațiile ce au fost aduse de Căștile Albe, cât și fotografiile lor… în care s-ar vedea, zice-se, victimele atacului chimic, nu sunt altceva decât o știre falsă în plus, și o tentativă de a determina revenirea asupra deciziei de încetare a focului în zonă”, au declarat reprezentanții Centrului rus pentru Reconciliere.

Într-o declarație pe care a dat-o în fața Consiliului pentru Securitate al ONU pe 9 aprilie, ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a subliniat poziția Rusiei în raport cu atacul de la Douma, cât și cu răspunsul armat al aliaților vestici, răspuns ce a survenit după ce Căștile Albe au anunțat că fuseseră utilizați agenți chimici în acea regiune:
„Pe 6 aprilie, noul conducător al coaliției Jaysh al-Islam, urmând instrucțiunile ce îi fuseseră date de sponsorii mișcării sale, a oprit brusc evacuarea unui grup de luptători din Douma și a reluat atacurile cu rachete și proiectile de mortieră asupra unor zone rezidențiale din Damasc. Atacurile au avut drept țintă… [pe înregistrare nu se aud numele obiectivelor menționate]. Potrivit informațiilor oficiale, au existat 8 victime. 37 de civili au fost răniți. Din nefericire, nu am sesizat să existe vreo declarație din partea capitalelor occidentale care să condamne această bombardare a unui district istoric din Damasc. În ziua următoare, pe 7 aprilie, unii luptători au acuzat autoritățile siriene că ar fi aruncat în regiunea Douma bombe constând în butoaie pline cu substanțe toxice. În același timp, s-au operat unele diversiuni, menite să ducă la o stare de confuzie. În ceea ce privește substanțele toxice despre care se presupune că au fost utilizate, s-a spus când că a fost vorba despre gaz sarin, când că a fost vorba despre clor gazos, când că s-a utilizat un amestec de gaze toxice. Urmând o vicleană schemă ce este deja bine-cunoscută, aceste zvonuri au fost apoi imediat răspândite de către cei care sunt finanțați de capitaliștii vestici; mă refer aici la organizațiile neguvernamentale și la Căștile Albe, care operează, într-un mod fățarnic, sub masca oficială că ar fi «experți în domeniul sănătății». Aceste anunțuri au fost transmise și transferate apoi agențiilor de presă. În plus, este de datoria noastră să repetăm aici faptul că multe dintre aceste structuri dubioase dețin o listă clară de adrese de e-mail ale reprezentanților membrilor Consiliului de Securitate, ceea ce arată faptul că unii dintre colegii noștri, dând dovadă de o atitudine inconștientă vizavi de statutul lor, se dedau la scurgeri de informații delicate către protejații lor. Apropos, toate acestea ar trebui să ne reamintească de modul în care Căștile Albe au pus, în mod accidental, pe internet, un videoclip în care se puteau vedea unele pregătiri pentru filmarea unei așa-zise victime a unui presupus atac, despre care urma să se afirme că ar fi fost săvârșit de către armata siriană.”

Într-adevăr, în ultimii câțiva ani, știrile agențiilor de presă occidentale referitoare la Siria au fost criticate ca fiind neverificate, necredibile și în mod preponderent de orientare anti-Assad.

Într-o discuție ce a avut loc în cadrul unei întâlniri a ONU, jurnalista canadiană Eva Bartlett și-a prezentat opinia referitor la știrile despre Siria, numind agențiile de presă occidentale „compromise” și „lipsite de credibilitate”.

În prima fază, prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, i-a spus președintelui Trump că Marea Britanie are nevoie de mai multe dovezi în ceea ce privește presupusul atac chimic din 7 aprilie înainte de a se angrena într-un atac militar împotriva Siriei, anunța The Times.

„Prim-ministrul a respins ideea unor represalii imediate, căci unii inspectori din partea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) se pregăteau să viziteze suburbia Damascului, acolo unde fusese anunțat că cel puțin 40 de persoane ar fi fost ucise în urma lansării unui atac chimic cu clor gazos.” – The Times

Săptămâna următoare, Theresa May a participat la o întâlnire a Consiliului Național pentru Securitate ce a avut loc în Londra, discutând cu președintele american Trump și cu președintele francez Macron pentru prima dată după presupusul atac chimic de la Douma. S-a spus că Trump – a cărui abordare în ceea ce privește implicarea SUA în evenimentele din Siria s-a modificat radical după alegeri – nu i-ar fi cerut Marii Britanii să se alăture atacurilor militare.

„Într-un raport ulterior ce a fost prezentat de biroul prim-ministrului de pe strada Downing nr. 10, se afirmă, referitor la întâlnirea acesteia cu președintele SUA, că cei doi au fost de acord că Uniunea Europeană «este necesar să aibă un răspuns la acest atac chimic», prim-ministrul britanic neferindu-se să acuze regimul sirian. «Au fost de acord cu faptul că un astfel de atac cu arme chimice în Siria ar fi absolut condamnabil, iar dacă realitatea lui va fi confirmată, aceasta reprezintă o dovadă în plus a cruzimii înfricoșătoare a regimului Assad împotriva propriului popor, cât și a indiferenței totale față de obligațiile sale legale de a nu utiliza astfel de arme», se mai spunea în raport.” – The Times

La rândul său, președintele Trump a anulat un atac imediat, promițând însă că Siria „va plăti cu vârf și îndesat”. Trump și-a anulat apoi unele planuri de călătorie după ce s-a adeverit că implicarea rusă și iraniană în Siria avea să complice situația din regiune. Secretarul american al Apărării, James Mattis, a afirmat încă de la început că Statele Unite sunt „pregătite” să răspundă prin operațiuni militare în cazul situației din Siria.

La 14 aprilie, SUA, Marea Britanie și Franța au desfășurat un atac corelat asupra unor ținte militare și asupra unor presupuse obiective implicate în producția de arme chimice.


Citiți și:

Statul major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic din Siria este o înscenare

Atacul chimic din Siria, o operațiune steag fals pentru discreditarea lui Assad
 

yogaesoteric
8 mai 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More