«Nu există justiţie superioară adevărului»
Bucureşti, 4 octombrie. Astăzi a avut loc la Tribunalul Cluj un nou termen în apelul solicitat de Parchet în procesul în care instanța de fond l-a achitat pe Gregorian Bivolaru şi pe alți 20 de practicanţi yoga de acuzația de „trafic de persoane”. Parchetul a cerut să continue administrarea probelor, respectiv audierea martorilor, considerând că cei 10 ani de până acum nu au fost suficienți și că cercetarea judecătorească a fost superficială. Instanța de apel a admis cererea Parchetului, a casat hotărârea de achitare anterioară și a trimis cauza la Tribunalul Cluj, pentru motivele arătate de Parchet.
Am arătat anterior că instrumentarea acestui dosar a fost abuzivă şi profund nelegală, chiar simplul fapt că rechizitoriul a fost pus de DIICOT la dispoziţia presei şi publicat pe internet fiind o dovadă a dispreţului total faţă de lege, de adevăr şi de prezumţia de nevinovăţie. Mai mult, în cele 100 de volume care alcătuiesc dosarul nu există nicio singură probă care să susţină acuzaţia de „trafic de persoane”. Există însă o serie de mărturii hilare şi de pretenţii aberante din partea aşa-ziselor părţi vătămate, care au „descoperit” abia după începerea urmăririi penale în acest dosar că au fost „traficate” şi cer ca daune aproximativ 5 milioane de euro. Cum explică oare Parchetul faptul că dintre zecile de practicanţi yoga aflaţi în locuinţele percheziţionate în martie 2004 nici măcar unul singur (!) nu a reclamat autorităţilor „eliberatoare” că ar fi fost traficat, exploatat, abuzat, ci dimpotrivă toţi au făcut plângeri împotriva celor care au efectuat percheziţiile?
Redăm, pentru a ilustra incoerenţa acuzaţiilor, câteva pasaje din cererea unei „victime a traficului de persoane” adresată instanţei pe 9 septembrie 2016: „Si în primul rând [n.b. la punctul 6 din cerere], victima traficului de persoane, nu trebuie să dovedească nimic! NIMIC! Existenţa elementelor infracţiunii de trafic de persoane este suficientă pentru a acorda, după lege, drepturile la care VTP [n.b. victima traficului de persoane] are dreptul!”. Ca „elemente care confirmă traficul de persoane”, această aşa-zisă parte vătămată enumeră, printre altele faptul că a fost „pus să facă meditații yoghine”, sau „G.T. ne-a trezit de două ori după ora 1 noaptea […] (tratament inuman)”.
Aşteptând să fie audiat de judecători pentru prima dată în acest dosar, Gregorian Bivolaru afirmă: „Oricât i-ar forţa procurorii în mod abuziv pe martori spre a-i determina să le furnizeze mărturii mincinoase, şi oricâte probe false s-ar inventa, mai devreme sau mai târziu adevărul va ieşi la lumină, căci așa cum ştim cu toții nu există justiţie superioară adevărului.”
Biroul de presă MISA
email: biroudepresa_misa@yahoo.com
*****
Despre şcoala de yoga MISA: Şcoala de yoga MISA, fondată în 1990, este cea mai mare şcoală de yoga din Europa, având filiale în 33 de ţări. În cadrul cursurilor organizate de MISA se predau tehnici tradiţionale de yoga integrală care sunt practicate şi apreciate de zeci de mii de persoane. Cursurile MISA oferă o abordare pluridisciplinară a ştiinţei milenare yoga, împletind într-un mod accesibil, adaptat mentalităţii moderne, tradiţia înţelepciunii yoghine cu cele mai noi descoperiri ştiinţifice.