«Nu poți învia cu-adevărat decât din pământul patriei» – mesajul emoționant al lui Ioan Aurel Pop către diaspora


Președintele Academiei Române: „Casa de acasă, oricât de umilă ar fi, prețuiește acum mai mult decât toți banii din lume”


Fostul rector al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca și actualul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a semnat un mesaj încărcat cu emoție, adresat atât diasporei, cât și politicienilor români.

„Aș vrea să văd oameni politici care să explice starea aceasta de urgență pe înțelesul tuturor, să nu vorbească doar în sentințe, de la înălțimea podiumului lor de șefi, să nu se sfiască să pună și o lacrimă”, declară academicianul.

Acesta și-a întors apoi atenția către românii din diaspora, speriați și ei în fața COVID-19. Președintele Academiei a spus că ei nu judecă rațional în aceste momente și i-a îndemnat să o facă.

„Unii își dau seama abia acum că odinioară, când ispita câștigului substanțial i-a putut orbi, au hulit țara, în loc să se supere doar pe oamenii nemernici, pe instituții nevolnice, pe împrejurări nefaste.”

Fostul rector a pus problema diasporei într-o frazare foarte frumoasă, spunând:
„Pe lângă minte, avem și inimă, iar inima ne trage la casa noastră, lângă ai noștri, lângă aceia care ne pot înțelege bucuria și amarul, dorul și durerea. Acum se vede că globalizarea nu ne poate despărți de locul nașterii noastre, că ne exprimăm grijile mai bine în românește, chiar dacă vorbim și engleză, franceză ori germană. Inochentie Micu, trecut în lumea drepților în 1768, la Roma, după aproape un sfert de veac de exil, a cerut să fie îngropat acasă, la Blaj, în așteptarea obșteștii învieri, pentru că «nu poți învia cu-adevărat decât din pământul patriei».

De câte ori nu am auzit persoane (de succes sau nu) care spuneau că nu mai au nevoie de România, că s-au săturat de România ori că nu vor mai reveni în România! Sufletul nu se pliază, însă, după rațiunea rece, după orgolii de moment și nici după venitul material copios. Mulți ascultă acum imnul național cu alte urechi, iar unora Balada lui Ciprian Porumbescu le dă altfel de fiori. Casa de acasă, oricât de umilă ar fi, prețuiește acum mai mult decât toți banii din lume.”

Vorbind despre reacția generală la epidemia COVID-19, Ioan Aurel Pop a mai declarat și că „în tot răul este și un bine” și că această criză globală ne-a învățat măcar să „separăm valorile de nimicuri”.

„A venit nenorocirea aceasta peste noi și nu știm ce să facem. Unii ne lamentăm și ne gândim la sfârșitul lumii și la prezicerile lui Nostradamus. Alții ne dăm viteji în vorbe și declarăm ritos că nu ne temem de nimic, dar în adâncul nostru numai noi știm ce este. Cei mai mulți tăcem, privim în jur și nu ne vine să credem. Știu că nu există cineva cu vreo soluție miraculoasă pentru a ne face optimiști în aceste zile. Ne gândim la ce este mai rău, ne uităm la cei care sunt (deocamdată!) mai loviți decât noi, ne cufundăm în gânduri sumbre”, mai scrie academicianul, într-un mesaj nesperat de optimist și necesar în astfel de vremuri grele.

Citiţi şi:

Acad. Ioan Aurel Pop vs Lucian Boia: Despre conștiința națională la români…

Un fenomen îngrijorător! Antiromânismul autohton

yogaesoteric
28 martie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More