„Nu putem permite Ucrainei să ne atragă într-un al Treilea Război Mondial”

Nu putem permite Ucrainei să ne atragă într-un al Treilea Război Mondial”. Este avertismentul reprezentantului special al președintelui SUA, Donald Trump, Steve Witkoff, într-un interviu acordat prezentatorului TV Tucker Carlson. În interviu, din care vă prezentăm fragmente, Witkoff a vorbit favorabil despre Putin, a admis posibilitatea ca Ucraina să cedeze Rusiei teritorii și a declarat că Moscova nu a plănuit să lupte nici cu Ucraina, nici cu Europa.

Steven Witkoff

Tucker Carlson: Putin, care este la putere de 25 de ani, a fost consecvent pe parcursul întregii sale președinții într-o cerință-cheie – ca NATO să înceteze să se extindă spre granițele sale. Și, în special, ca Ucraina – cea mai mare țară vecină cu Rusia – să nu devină membră NATO. Și, din câte înțeleg – și sunt convins de asta – aceasta rămâne cerința centrală. Punct. Fără Ucraina în NATO – altfel nu va fi pace. Este la fel cum Israelul nu vrea Hamas la granițele sale. Nu vor asta. Pot Statele Unite să garanteze asta?

Steven Witkoff: În primul rând, cred că principala problemă în acest conflict sunt așa-numitele patru regiuni: Donbas, Crimeea, cunoașteți aceste nume – Lugansk și încă două altele. Acestea sunt regiuni rusofone, unde au avut loc referendumuri în care o majoritate covârșitoare a oamenilor a votat pentru a fi sub conducerea Rusiei. În opinia mea, aceasta este problema-cheie a conflictului.

T.C.: Și Rusia controlează deja aceste teritorii. De fapt, din perspectiva Rusiei, unele dintre aceste teritorii sunt deja parte a Rusiei.

S.W.: Da, așa este, dar aceasta a fost întotdeauna problema principală. Și, știți, nimeni nu vrea să vorbească despre asta. E „elefantul din cameră”. Ideea este că în Ucraina există restricții constituționale privind ceea ce poate ceda oficial atunci când vine vorba de renunțarea la teritorii. Dar Rusia controlează de facto aceste regiuni. Întrebarea este: va recunoaște lumea aceste teritorii ca fiind rusești? Va putea Zelenski să supraviețuiască politic dacă recunoaște asta? Aceasta este chestiunea centrală a întregului conflict.

În ceea ce privește NATO – cred că Zelenski și mâna sa dreaptă, Ermak, au fost de acord, în mare parte, că Ucraina nu va deveni membră NATO. S-a vorbit mult despre dacă Ucraina ar putea obține totuși așa-numitele „garanții conform articolului 5” – adică articolul 5 din Carta NATO, care prevede apărarea colectivă a tuturor țărilor membre – dacă Ucraina ar putea primi ceva similar din partea SUA sau a țărilor europene fără a fi membră formală a NATO.

Și, după părerea mea, încă se discută. Dar, în general, dacă vorbim despre un acord de pace cu Rusia, cred că se consideră deja acceptat faptul că Ucraina nu va fi membră NATO. Acest aspect este în mare parte recunoscut.

T.C.: Poziția Rusiei este că Zelenski nu este ales, și prin urmare nu putem semna cu el vreun acord. Crezi că vor avea loc alegeri în Ucraina?

S.W.: Da, vor avea loc. Vor avea. Au fost de acord cu asta. Vor fi alegeri în Ucraina. Și sunt de acord cu tine. Cred că Zelenski face tot ce poate. Cred că se află într-o poziție foarte, foarte dificilă, dar se confruntă cu o putere nucleară. Și se confruntă, de asemenea, cu o națiune a cărei populație este de patru ori mai mare decât a sa. Așa că este necesar să știe că va fi învins. Acum ar fi cel mai bun moment pentru el să încheie un acord. Președintele Trump poate încheia cu el cel mai bun acord pe care l-ar putea obține vreodată.

T.C.: Îl învinovățesc pe Zelenski, pe acest om, pentru comportamentul său de la Washington de acum câteva săptămâni. Dar îi învinovățesc și pe cei care l-au informat înainte să intre în Biroul Oval, care i-au sugerat să acționeze astfel. Și e clar că unii oameni au făcut asta, indiferent dacă a fost Samantha Power (șefa USAID – n.red.) sau altcineva. Crezi că el cere sfaturi de la oameni realiști, cu gândire sănătoasă, care vor binele Ucrainei?

S.W.: Fără a da nume, am vorbit cu mai mulți lideri europeni. Și le-am spus că, de fapt, cu cât îl încurajați mai mult pe el (Zelenski – n.red.) să nu ia inițiativa la masa păcii, cu atât mai mult sugerați că ajutorul va continua fără condiții. Nimeni nu spune că nu ar fi cazul să ajutăm Ucraina astăzi sau în reconstrucție mai târziu, dar asta este necesar să vină cu anumite condiții.

Dacă vom da mulți bani Ucrainei, vrem să auzim un plan de afaceri despre cum se va rezolva asta. Pentru că este un plan de afaceri nesustenabil dacă nu au idei despre cum se va soluționa. Nu putem da bani la nesfârșit. Pentru că vor fi zdrobiți. În cele din urmă, și am discutat asta în administrație, există riscul oricărui tip de acțiune nucleară, chiar și a unei acțiuni nucleare tactice.

Mă refer la faptul că și dacă nu ar fi o explozie mare a unei bombe, ci doar o bombă nucleară tactică, asta ar afecta piețele bursiere din întreaga lume.

T.C.: Ei bine, bombele atomice nu au fost folosite de 80 de ani, au fost folosite exact de două ori în istoria umanității.

S.W.: Nu poți permite asta. Și, deși cred că este necesar să ajungem la un acord echitabil pentru Ucraina, nu putem permite acestei țări să ne atragă într-un al Treilea Război Mondial. Și asta nu vine de la mine, nu e politica mea, e politica președintelui Trump.

T.C.: Și ce se petrece cu liga europeană? Starmer spune că vor trimite trupe britanice. Întreaga lor armată este mai mică decât Corpul Marin al SUA. Țara moare economic. Toate aceste țări mor economic. La ce se gândesc? Ce e asta? E o poziție demonstrativă sau e doar o poză?

S.W.: Ei bine, cred că e o combinație de poziție și poză, dar și o simplificare a situației. Cred că există opinia că toți trebuie să fim ca Winston Churchill. Și există părerea că rușii vor mărșălui prin Europa. Dar eu cred că această părere este absurdă. Avem ceva numit NATO, care nu exista în al Doilea Război Mondial.

T.C.: Crezi că rușii vor să mărșăluiască prin Europa?

S.W.: 100% nu.

T.C.: Exact! De ce ar vrea asta? Nici eu n-aș vrea să am acele țări, de exemplu, de ce ar avea nevoie de ele?

S.W.: În primul rând, de ce ar vrea să absoarbă Ucraina? În ce scop?

T.C.: Exact!

S.W.: Nu au nevoie să absoarbă Ucraina. Ar fi ca o ocupare a Gazei. Israelienii ar putea ocupa Gaza. Dar nu o fac. Vor stabilitate acolo. Nu vor să se ocupe de asta. Ei (rușii – n.red.) au obținut, au luat înapoi acele cinci regiuni. Au Crimeea și au ceea ce au vrut. Deci de ce ar vrea mai mult? Putin e un tip foarte deștept. Știi, cineva din administrație mi-a spus: ei bine, este necesar să fii atent, pentru că e fost ofițer KGB. Așa că am spus: bine, și ce concluzie tragem? Păi, e fost ofițer KGB, poate te va manipula.

Și am spus, uite cum văd eu situația. Pe vremuri, la KGB mergeau doar cei mai deștepți oameni din țară. Așa era cu cine intra în KGB. E un tip super deștept, bine? Nu vrei să-i acorzi credit pentru asta, e în regulă. Dar eu îi acord credit pentru asta. E foarte bine informat. Deci ar merita să ignorăm asta?

T.C.: Deci există negocieri între Rusia și Ucraina, al căror centru ești evident tu, dar există și negocieri neoficiale la Washington, unde ai o mulțime de oameni care au interese economice în acest război. Să fim sinceri. Desigur, interese ideologice și tot Washingtonul a fost mobilizat să lupte cu Rusia. Luptăm cu Rusia prin proxy-ul nostru, Ucraina. Și apoi apare președintele Trump, apasă pe frâne, parcă stă pe frâne. Dar asta va rezolva totul?

S.W.: Cred că da. Cine nu și-ar dori o lume în care Rusia și Statele Unite să facă împreună acțiuni bune? Să se gândească la cum să-și integreze politica energetică în Arctica, să împartă rutele maritime. Poate să trimită gaz LNG în Europa – împreună. Poate să colaboreze la inteligența artificială, dacă putem depăși migrația tehnologiei. Cine nu și-ar dori să vadă o astfel de lume?

Cât despre ce pot discuta președinții despre Iran, unde Rusia are o anumită influență……. Adică, cine nu și-ar dori să vadă o astfel de lume? După mine, e atât de logic.

T.C.: Îmi doresc cu pasiune să văd o astfel de lume. Sună minunat. Dar nimeni nu vrea asta la Washington.

S.W.: Știi, cred că ideea e că oamenii se agață de o anumită atitudine sau abordare pentru că au susținut-o deja înainte. Și le e greu să renunțe la ea. Asta este situația acum. Dar uită-te ce progres am făcut cu Rusia. Am realizat un progres uriaș. Uită-te doar la progresul pe care l-am făcut în relația cu Rusia. Am realizat un progres colosal. Fără exagerare, e imens.

Încearcă Putin să mă manipuleze pe mine sau pe alții care negociem cu el? De fapt, Putin e cel care întinde mâna peste masă și îi spune președintelui Trump: „Sunt gata să fac asta”. Și acum președintele acceptă asta. Și spune: „Stai, să spun ce sunt gata să fac eu”. Și e dispus să-l aducă pe Zelenski la discuție.

Vorbește cu Macron, vorbește cu Starmer, vorbește cu norvegienii și finlandezii. Mi se pare că înainte nu vorbeau între ei. Îți poți imagina un război care durează de trei ani și jumătate – și nimeni nu vorbește?

T.C.: Apropo, totul ducea inevitabil spre un conflict nuclear.

S.W.: Exact așa. Sau rușii i-ar fi zdrobit pur și simplu cu mijloace convenționale. Oricum ar fi – pentru Ucraina e un scenariu prost. Nici asta n-are sens. Rușii îi depășesc de patru ori ca populație. Ori i-ar fi măcinat treptat, ori, Doamne ferește, ar fi putut avea loc o escaladare nucleară tactică.

Cred doar că este necesar să înțelegem care sunt condițiile reale acolo. E un conflict complicat. Au fost în dispută încă de la al Doilea Război Mondial. Rusia are sentimentul că Ucraina e o țară falsă, că doar lipesc aceste regiuni într-un mozaic, și asta, după mine, e cauza principală a acestui război, faptul că Rusia consideră aceste cinci regiuni ale sale de drept după al Doilea Război Mondial. Despre asta nu vrea nimeni să vorbească. Ei bine, eu o spun cu voce tare. Cum rezolvăm problema asta dacă nu abordăm problema centrală care stă la baza conflictului? Că Hrușciov le-a făcut pur și simplu parte din Ucraina?

T.C.: Da. Cred că Hrușciov era ucrainean. Uimitor.

S.W.: La Kursk, unde trupele ucrainene sunt înconjurate. Și sunt prinse în capcană, iar președintele nu vrea ca toți să fie uciși. Dar Kursk e doar începutul, pentru că există o graniță de 2000 de kilometri între Ucraina și Rusia, unde trupele rusești și ucrainene duc, nu știu, 50, 60, 70, poate 80 de ciocniri armate de-a lungul acestei linii – în condiții complet diferite.

Putin m-a întrebat la o întâlnire: „Ce să fac într-un anumit district unde am înconjurat oameni, iar ei nu vor să se predea? Să-i ucid? Cum să-i fac să se predea? Nu mă deranjează să nu-i ucid pe toți. Aș fi bucuros dacă aș putea să-i fac să ridice steagul alb, dacă ar accepta să capituleze.”

Nu-l consider pe Putin un tip rău. E o situație complicată, acest război. Știi, e ca o căsnicie. Adică, poți să dai vina pe celălalt cât vrei, dar și tu ai o parte de vină. E doar natura umană.

Președintele Putin a comandat un portret minunat al președintelui Trump de la un artist rus de top și mi l-a dat mie, cerându-mi să-l duc acasă președintelui Trump, ceea ce am făcut și i l-am livrat (…….) S-a scris despre asta în ziare, dar a fost un moment atât de binecuvântat, iar Putin mi-a povestit cum, atunci când s-a tras în președinte, a mers la biserica locală, s-a întâlnit cu preotul său și s-a rugat pentru președinte, nu pentru că era președintele Statelor Unite, că ar putea deveni președintele Statelor Unite, ci pentru că era prieten cu el și se ruga pentru prietenul său (…….) A fost, adică, îți poți imagina să stai acolo și să asculți astfel de conversații? Și am venit acasă. Și i-am transmis mesajul președintelui nostru și i-am livrat tabloul, iar el a fost vizibil emoționat de asta. Asta e legătura pe care am reușit să o restabilim, apropo, cu un simplu cuvânt numit „comunicare”, la care mulți ar spune, știi, nu ar fi cazul să am de-a face cu el, pentru că Putin e un tip rău.

Citiți și:
Donald Trump e agent american
Armata UE: Ultimul cui în coșciug?

 

yogaesoteric
4 aprilie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More