Numele şi adresele a 20.000 de angajaţi FBI şi a peste 9.000 de angajați ai serviciilor secrete americane au fost postate pe internet…
…de către hackeri necunoscuţi, după ce aceștia au reușit să «spargă» un computer al Departamentului de Justiţie al SUA
Un grup de hackeri a postat un link ce conducea la un text publicat pe site-ul CryptoBin, în care erau trecute numele, funcțiile, email-urile de serviciu, numerele de telefon şi statutele a mii de angajaţi ai Departamentului de Securitate al SUA (DHS – echivalentul Ministerului de Interne) şi ai FBI. Lista includea specialişti în informatică, ofiţeri, analişti, directori şi consilieri.
Mai multe redacții de ştiri au fost contactate de către hackeri şi au primit de la aceștia un rezumat al datelor, inclusiv site-urile Motherboard și FedScoop, populare în America. Potrivit acestor site-uri, informaţiile oferite de hackeri erau corecte.
„Luăm aceste dezvăluiri foarte în serios. Totuși nu există deocamdată niciun indiciu că ar exista o scurgere de informații sensibile pentru persoanele vizate, sau de informații care să poată conduce la identificarea acestora”, a afirmat purtătorul de cuvânt al DHS, S.Y. Lee, într-o declaraţie de presă.
Hackerii le-au comunicat redactorilor site-ului Motherboard că au accesat informaţiile prin „spargerea” unui cont de email al unui oficial, angajat al Departamentului de Justiţie al SUA. Ei s-au folosit apoi de adresa de email pentru a „manipula social” accesul la intranetul Departamentului de Justiţie, solicitând suport tehnic pentru a primi o anumită parolă.
„Am sunat la serviciul de suport tehnic, le-am spus că sunt nou angajat şi că nu am înţeles cum să trec de sistemul de securitate”, a relatat unul dintre hackeri. „Ei au întrebat dacă am parola, eu am zis că nu, ei au spus – este în regulă, o poţi folosi pe a noastră”.
În acel moment, hackerii au primit accesul la aproape 1 tera de date (1024 Gb), şi au reuşit să descarce aproximativ 200 Gb de informații confidențiale.
„Aceasta este pentru Palestina, Ramallah, Cisiordania, Gaza. Aceasta este pentru copilul care caută un răspuns”, au scris hackerii la începutul postării lor de pe CryptoBin.
Atât mesajul cât şi metoda folosită de hackeri se aseamănă cu cele ale grupului anonim de hackeri care a pătruns anul trecut în conturile personale de email ale directorului CIA, John Brennan şi directorului securităţii naţionale a SUA, James Clapper.
Lovit de o serie de astfel de spargeri cu furt de date în ultimii ani, guvernul american cere acum fonduri pentru o securitate cibernetică mai puternică. Secretarul apărării, Ash Carter, a solicitat un buget de aproape 7 miliarde de dolari pentru anul 2017, pentru operaţiunile cibernetice ale Pentagonului. Fondurile au fost cerute pentru „reţeaua electronică a Departamentului de Apărare, pentru a construi mai multe capcane pentru luptătorii cibernetici; şi de asemenea pentru dezvoltarea de dispozitive cibernetice şi infrastructuri necesare pentru furnizarea de opţiuni cibernetice ofensive”. Bugetul Pentagonului pentru cibernetică în anul fiscal curent este de 5,5 miliarde de dolari.
Citiţi şi:
Deja prezentul şi chiar viitorul nostru, al tuturor, se va afla sub o neîncetată supraveghere (II)
Dezvăluirile unui psiholog: «Internetul nu este chiar atât de liber pe cât credem noi»
Un înalt oficial al NSA propune: «Ca să scăpăm de terorism, de câte ori are loc un atac terorist, să tăiem fondurile tuturor serviciilor secrete»
yogaesoteric
7 martie 2016