O companie germană produce cauciuc din… păpădii

 

O firmă din Germania, numită Continental, produce cauciuc din… păpădii. Mai exact din latex de rădăcină de păpădie. Parcă nu te-ai aștepta ca această plantă, aparent banală, care crește mai peste tot, să fie o sursă ecologică pentru un produs indispensabil civilizației noastre, cum este cauciucul.

Spre deosebire de România, unde păpădia este, în cel mai fericit caz, ignorată din punct de vedere economic sau alimentar, în alte țări este „o legumă pe care francezii, germanii etc. se bat să o producă în ferme legumicole, ca salată principală în curele de detoxifiere de primăvară. Producția la un hectar se ridică la 500 de kg. Prețul de vânzare este între 7 și 8 euro/kg în primăvară și 9-12 euro/kg în iarnă”, după cum ne informează Avram Fițiu.

În ceea ce privește folosirea păpădiei în producția de cauciucuri, aflăm că „Institutul Fraunhofer de biologie moleculară şi ecologie aplicată (IME, ramura Münster), Institutul pentru biologia plantelor şi biotehnologie a Universităţii din Münster şi Divizia Anvelope din cadrul Continental din Hanovra colaborează cu succes în cadrul proiectului intitulat «RUBIN – Obţinerea pe cale industrială a cauciucului natural din păpădie».

Oamenii de ştiinţă importanţi din cadrul proiectului au primit prestigiosul premiu Joseph von Fraunhofer pentru studiile lor privind păpădia rusească şi dezvoltarea prototipurilor de anvelope auto în baza cauciucului din păpădie. Premiul a fost acordat în Wiesbaden, Germania, Profesorului Dirk Prüfer şi Dr. Christian Schulze Gronover (IME şi Institutul pentru biologia plantelor şi biotehnologie) şi Dr. Carla Recker (Continental).

«Obiectivul acestui proiect comun este acela de a dezvolta o procedură pentru utilizarea la nivel industrial a păpădiei ca sursă de cauciuc. Din punct de vedere agricol, este o plantă care nu impune cerinţe speciale, chiar şi în emisfera nordică, şi poate fi cultivată pe tipuri de sol neadecvate pentru producţia de alimente. Aceasta înseamnă că producţia de cauciuc este posibilă, de exemplu, în apropierea fabricilor noastre de anvelope, iar traseele de transport considerabil mai scurte ar contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de CO2», declară Dr. Carla Recker, care conduce echipa Continental implicată în dezvoltarea acestui material încurajator.”

Ce concluzie putem să tragem dintr-o astfel de știre? Că natura este mereu surprinzătoare și că, pentru români, de ce nu, cultivarea păpădiei la scară industrială poate fi o idee de afaceri. Cum ar fi să treci cu mașina pe o câmpie plină de păpădii înflorite? Kilometri întregi de galben intens într-o mare de verde crud… Frumos și util!


Citiţi şi:

DEZVĂLUIRI: Gunoaiele care ar putea relansa economia și «gunoaiele» care o distrug. Despre o invenție de miliarde de euro blocată de autorități!

O genială invenţie românească ar putea transforma lumea! Maşina care poate merge 5.000 de kilometri cu numai trei litri de apă!

 

yogaesoteric
4 decembrie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More