O descoperire uimitoare bulversează comunitatea astronomică: un semnal radio de o energie uriașă a fost captat pe Pământ, după ce a traversat 8 miliarde de ani-lumină din imensitatea cosmosului
Botezată FRB 20220610A, această explozie radio rapidă se remarcă prin distanța enormă pe care a parcurs-o și prin energia sa ieșită din comun, depășind orice alt semnal similar observat până acum.
Aceste explozii radio rapide, cunoscute și sub denumirea de FRB-uri, sunt scurte erupții de unde radio, cu o durată de doar câteva milisecunde, dar a căror intensitate este de-a dreptul impresionantă.
Misterul din spatele originii lor persistă în continuare, oamenii de știință căutând încă să descifreze ce anume generează aceste jeturi de energie impresionante.
Astronomii privesc aceste explozii ca pe niște ferestre către trecutul îndepărtat al Universului, deoarece provin din regiuni aflate dincolo de granițele galaxiei noastre, Calea Lactee, oferind indicii despre fenomene și evenimente cosmice încă necunoscute.
Un reputat astronom de la Universitatea Macquarie din Australia, dr. Stuart Ryder, conduce o echipă de cercetători care urmăresc să dezlege enigma din spatele acestor explozii cosmice.
Ce ipoteze au cercetătorii
Folosind tehnologii de ultimă generație și colaborând la nivel internațional, astronomii speră să identifice sursa și semnificația acestor FRB-uri.
Din 2007, odată cu descoperirea primei explozii radio rapide, comunitatea științifică a intensificat eforturile de a înțelege aceste fenomene cosmice stranii, provenite din colțuri îndepărtate ale Universului.
Unele dintre aceste semnale se repetă la intervale regulate, în timp ce altele eliberează într-o fracțiune de secundă o cantitate de energie echivalentă cu cea produsă de Soare în câteva zile, scrie incredibilia.ro.
De exemplu, explozia recent detectată, FRB 20220610A, a emis, într-o clipită, o energie comparabilă cu cea produsă de Soarele nostru pe parcursul a 30 de ani.
O ipoteză avansată de cercetători este că aceste explozii ar putea fi generate de magnetari, rămășițe stelare extrem de dense și magnetizate, rezultate în urma exploziilor unor stele masive.
Cu toate progresele înregistrate în domeniu, FRB-urile continuă să reprezinte unul dintre cele mai mari mistere ale Universului. Pe măsură ce astronomii își extind cercetările, un aspect devine din ce în ce mai evident: cunoștințele noastre despre Universul în care trăim sunt încă la început.
Citiți și:
Șeful departamentului de astronomie de la Harvard crede că universul nostru a fost creat de o civilizație superioară
Dacă am pune unul lângă altul toţi atomii din univers, cât spaţiu ar ocupa? Cât de mare ar fi gaura neagră care s-ar crea?
yogaesoteric
3 octombrie 2024