O fi naturală, dar nu este evoluție…….

Deși pentru unii foarte bănoasă, corala oftativă despre pericolul fake news a ajuns plictisitoare, agasantă.

De când presa clasică a cedat complet locul rețelelor de comunicare virtuală, fiecare proprietar de telefon cu tastatură e producător de știri. Producția de informație s-a „democratizat”. Cu excepția mecanizării rudimentare a cenzurii pe platformele virtuale de media, nu mai există absolut niciun filtru al discernământului profesionist în producerea și distribuirea informației.

Marii experți ai domeniului susțin că asta ar fi o evoluție naturală în condițiile dinamicii tehnologice date. O fi naturală, dar nu este evoluție. Dimpotrivă. Targhetarea economică a fiecăruia dintre noi prin Rețele ne fleșcăiește tuturor mușchiul curiozității critice. Astfel ni se selectează și ni se livrează țintit numai informație care ne place și/sau de care mașinile tip Țucărberg consideră că avem sigur nevoie. Mecanismul acesta este visul febril al oricărui propagandist.

Presa e moartă și îngropată adânc. Locul ei a fost preluat de instituții care plasează produse. Căci și informația este tot un produs, la fel ca, de pildă, unguentele contra hemoroizilor. Odinioară, produsul avea o anumită rețetă; azi, noua rețetă conține cantități uriașe de emosteroizi, emoaditivi, tot soiul de alte E-uri și tot mai puține A-uri de la adevăr. Iar, pentru că plac, aceste noi produse îngrașă, sclerozează, anchilozează.

În aste condiții, deja tradiționalul bocet despre fake news este, de fapt, doar încă o ticăloșie, destul de rentabilă: slab performantă, tabăra bocitoare câștigă bani din arătarea înlăcrimată către fake news-ul dușmanului cu speranța (de regulă confirmată) că publicul cu care vorbește despre asta:

  1. nu va observa că bocitoarea e, de fapt, incapabilă să fie mai bună în materie decât inamicul
  2. nu se va prinde că, în subtextul acelui bocet, el, publicul, e considerat oligofren de către tabăra bocitoare deoarece cumpără – de prost ce e! – produsele vrăjmașe, nu pe ale ei sau ale aliaților. Iar ticăloșia asta este un pericol letal pentru democrație, căci ea poate acoperi / scuza / explica orice acțiune cu bocanc în dinții adevărului neconform.

Cea mai recentă bocitoare continentală în materie e șefa Comisiei de la Bruxelles. Care zis-a (IAR!!!) că este necesar să fie combătut fake news-ul putinist. Nu, duduie! Nu asta e nevoie. Contrainformațiile sunt o altă meserie. Este necesar să produci matale news, nu cotranews. Adică informații mai convingătoare, mai performante, mai adevărate și „mai morale” decât ale dușmanului. Altfel, nu vom reuși decât să întețim actuala olimpiadă bezmetică a minciunilor delirante, în cadrul procesului de înhumare neîmbălsămată a civilizației, așa cum o înțelegeam aproape toți până mai adineaori.

Citiți și:
Sorin Faur: „Accesul la informația curată este blocat aproape total de ceea ce se cheamă politica editorială”
Sorin Faur: „Noua normalitate” are de-a face cu democrația mai puțin decât am eu de-a face cu ortografia chineză

 

yogaesoteric
14 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More