O jurnalistă daneză trage un semnal de alarmă pertinent…


…cu privire la degradarea, în societatea contemporană, atât a condiției esențiale a bărbaților, cât și a condiției esențiale a femeilor


În noaptea de Anul Nou 2015-2016, sute de femei au fost agresate sexual în mai multe orașe din Germania de către atacatori ce erau imigranți de origine arabă și africană. Cele mai multe sesizări la poliție cu privire la cazuri de agresiune sexuală, furturi și chiar violuri au fost înregistrate în orașul german Köln, fiind însă totodată semnalate cazuri similare și în Hamburg, Berlin, Bielefeld, Düsseldorf, Frankfurt și în alte orașe germane. Această situație fără precedent prin amploarea sa a stârnit o reacție generală, atât în Germania, cât și în țările europene, chiar dacă politicienii au căutat să minimizeze rolul emigranților în acest eveniment.

De altfel, tot mai multe voci consideră că problema refugiaților care au invadat Europa este o altă manevră criminală prin care așa-zișii „iluminați” urmăresc să creeze un haos generalizat și să distrugă identitatea națională, rasială și religioasă a oamenilor, ca și tot ceea ce este autentic, profund și stabil în structura statelor europene. De altfel, putem observa că Europa a început deja să semene cu un Turn Babel, în care valorile umane sunt pervertite în numele unei așa-zise viziuni larg democratice, a unei așa-zise libertăți și a unei așa-zise toleranțe universale. În acest climat derutant și tulbure, ființa umană devine o țintă ușoară pentru violență.

În urma valului de agresiuni sexuale din Germania, mai mulți bărbați au organizat o manifestație cel puțin neobișnuită, dacă nu chiar bizară. Ei s-au decis să-și manifeste solidaritatea față de femeile violentate și să „protesteze” îmbrăcați în fuste mini – în care arătau mai degrabă ca niște militanți pentru drepturile travestiților – pentru a evidenția, după cum spuneau ei, faptul că o fustă scurtă nu este o invitație la viol. Foarte „emoționant“, dar ne putem pune întrebarea (retorică) dacă tocmai acesta este genul de atitudine și de reacție bărbătească de care are nevoie această lume pentru a reintra pe un făgaș normal…

Pe această temă, Anissa Naouai, creatoarea și gazda platformei media digitale In the Now, i-a luat un interviu jurnalistei daneze Iben Thranholm. Prezentăm în continuare acest interviu semnificativ.

Anissa Naouai:
Alături de noi este Iben Thranholm, jurnalistă, editor și gazdă de emisiuni radio la Compania Națională de Radiodifuziune Daneză.

Iben ne vorbește acum din Copenhaga. În ceea ce le privește pe femei, am înțeles, nu ele sunt problema. Dar ce mesaj le va transmite aceasta [protestul anemic și ridicol al bărbaților îmbrăcați în fuste mini] celor care se află la originea acestor atacuri?

Iben Thranholm: Ei bine, văzând acest clip [ce îi înfățișează pe acei bărbați olandezi protestând în fuste mini], ne putem da seama de esența problemei: bărbații europeni – de fapt, nu doar ei, ci și mulți alți bărbați din întreaga lume – se comportă în realitate ca niște femei. Bărbații aceia străini, din alte țări, ce au solicitat azil în Europa, nu le respectă pe femei, așa că atunci când bărbații europeni se comportă ca niște femeiuște neajutorate, avem o mare problemă, pentru că nu mai există nicio putere masculină în societatea noastră care să poată pune la punct acești indivizi violenți și certați cu legea.

Anissa Naouai:
Dar acest videoclip pe care vi l-am prezentat se referă la niște evenimente ce au avut loc în Olanda, a fost un protest relativ restrâns, care nu reprezintă neapărat toți bărbații europeni.

Iben Thranholm: Ei bine, dacă ne uităm cu atenție la politicienii noștri, vom observa că și ei sunt slabi, sunt tot ca niște femei. Ei turuie frumos despre îmbrățișarea întregii lumi, despre acceptarea, integrarea, includerea tuturor și despre faptul că ar trebui să îi primim cu brațele deschise pe refugiați. Bineînțeles, și eu cred că este bine să îi ajutăm pe cei care se află în nevoie, dar politicienii noștri sunt în mod evident incapabili să rezolve situația acestor infracțiuni de drept comun, a acestor violuri, nu sunt deloc în stare să rezolve situația terorismului. Politicienii europeni se prezintă ca fiind niște ființe slabe, iar aceasta se datorează efeminării societății noastre. Feminismul militant care deja durează de decenii întregi ne pune acum față în față cu consecințele sale – faptul că mulți bărbați au fost crescuți de femei care doresc ca ei să fie materni, să gândească precum femeile și să aibă o mentalitate preponderent feminină.

Anissa Naouai:
Dar când spunem Europa, tocmai la aceste valori „europene“ ne referim – ele reprezintă valorile pe care Uniunea Europeană le promovează, iar dacă refugiații vin în Europa, nu este firesc ca ei să se adapteze la valorile Europei?


Iben Thranholm:
Eu consider că situația în Europa nu a fost dintotdeauna așa – în trecut situația era firească, existau acele faimoase virtuți eroice masculine. Iar societatea chiar are nevoie să fie echilibrată – este minunat că avem acum aceste drepturi ale femeilor, și personal chiar le apăr, dar dacă vrem ca societatea să fie echilibrată și să funcționeze la parametri normali, atunci avem nevoie atât de partea feminină, cât și de o parte masculină puternică și armonioasă.

Dar acum partea masculină este aproape complet pierdută și putem vedea cu toții consecințele – constatăm că aceste așa-zise valori umane postmoderne nu sunt decât constructe artificiale ce sunt lipsite de fundament. Observăm în zilele noastre că nu există bărbați care să aibă o autoritate veritabilă, care să le permită să se opună cu succes acestor agresiuni și fărădelegi cu care ne confruntăm. Constatăm acum că acel vid de putere masculină ce a fost provocat de ascensiunea feminismului are drept consecință agresarea femeilor, care devin victimele unor astfel de violențe din partea unor bărbați gregari și brutali, parcă trimiși să facă aceasta.

Anissa Naouai:
Unii ar putea însă argumenta că lupta, exprimarea fățișă a autorității sau forța nu vor rezolva deloc problema. Mulți ar putea susține că niște lideri politici puternici ar avea mai degrabă tendința să înceapă războaie, să genereze tot felul de tulburări și de conflicte.

Iben Thranholm: Da, înțeleg ce vreți să spuneți, dar problema este că acum deja suntem martorii unor astfel de conflicte, ai unei astfel de violențe. În trecut, când se petrecea așa ceva, oamenii se ridicau, luptau pentru drepturile lor, opuneau o firească rezistență, căci ei înțelegeau care era realitatea, fără să se iluzioneze câtuși de puțin. Poate că acest umanism lipsit de Dumnezeu nu este decât o iluzie, pentru că el nu funcționează – observăm deja că integritatea fizică a femeilor este în mod grav amenințată de acești indivizi care sunt „refugiați“, există deja o violență feroce îndreptată împotriva creștinilor, există aceste violuri, iar politicienii noștri ori habar n-au cum să rezolve aceste situații ori, mai grav, nu le pasă.

Observăm că mai degrabă teroriștii sunt cei care sunt stăpâni pe situație. Politicienii noștri nu ne pot proteja pentru că ei nu sunt cu adevărat bărbați, nu sunt capabili să facă față situației, parcă nu îndrăznesc să o facă dintr-o pretinsă corectitudine politică [în realitate, mai degrabă nu vor să o facă], și personal consider că aceasta este o mare problemă. Cred, așadar, că avem nevoie de un fel de revoluționare a masculinității. Iar aceasta este la fel de importantă ca și lupta pentru drepturile femeilor.

Anissa Naouai:
Ce înseamnă, mai exact, această revoluționare a masculinității? Credeți că avem nevoie în Europa de o luptă pentru drepturile bărbaților?

Iben Thranholm: Știți, de fapt este vorba de ceva foarte simplu, aceasta înseamnă ca bărbații să își asume responsabilitatea, să se întoarcă la vechile virtuți masculine – să le apere și să le protejeze pe femei, pe copii, și astfel întreaga societate. Mai ales că acum este clar: acest proiect postmodern al unei Europe unite prin mijloace administrative coercitive este mort. El nu funcționează. Și dacă vom continua să fim nișe blegi și vom merge în continuare pe ideea că răul nu există, că toată lumea este bună și că dacă ne achiziționăm o mașină și avem o slujbă și „intrăm astfel și noi în rândul lumii“, atunci totul este bine, în realitate nimic nu va mai funcționa.

Anissa Naouai:
Dar toate acestea nu vor însemna că ne întoarcem, după cât am luptat noi pentru drepturile femeilor, la a spune că doar bărbații pot proteja și conduce Europa? Mulți ar putea argumenta că Angela Merkel este un lider mai puternic decât, de pildă, François Hollande.

Iben Thranholm: Ca să ne edificăm, nu trebuie decât să privim realitatea. Realitatea este că doamna Merkel nu deține niciun control, că în Germania niște hoarde de bărbați străini agresivi violează ca niște invadatori femeile în plină stradă – și în timpul acesta, bărbații unde sunt? Nu a existat niciun bărbat german acolo ca să le protejeze în acea noapte. Eu chiar mă întreb serios: unde erau, oare, bărbații care le-ar fi putut proteja pe acele femei? Așadar, este bine să avem valori feminine puternice, dar dacă forțele nu sunt echilibrate și dacă nu avem și o putere masculină pe măsură în societatea noastră, atunci aceasta va suferi un colaps.

Anissa Naouai:
Da, însă oricum ar fi, într-o societate normală acele violuri nu ar fi trebuit să se petreacă. Acești agresori sunt cetățeni aflați în vizită, cărora Europa le-a urat bun venit.

Iben Thranholm: Nu sunt sigură că este chiar așa, căci oamenii aceștia veniți din alte țări au o altă cultură, au o altă religie și ei au respect doar pentru bărbații puternici, căci pe femei nu le respectă în mod evident, iar noi trebuie să privim realitatea în față – aceasta este realitatea, ei nu respectă femeile, le privesc pe femei ca fiind slabe, iar faptul că politicienii vin cu îndemnul să integrăm pe toată lumea, să îmbrățișăm pe toată lumea etc., aceasta este un semn de slăbiciune – este necesar să înțelegem că în realitate este vorba doar despre slăbiciune.

Iar dacă dorim să continuăm așa, aceasta ar putea fi o catastrofă pentru societatea noastră, căci s-ar putea să pierdem lupta aceasta inegală, și atunci am putea sfârși prin a fi asimilați de către reprezentanții unei alte culturi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More