O nouă amânare în ancheta CSM privind cazul MISA şi Gregorian Bivolaru


de Crina Calek
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat o nouă amânare în prezentarea rezultatelor anchetei magistraţilor ce au instrumentat dosarele MISA şi Gregorian Bivolaru. După ce reprezentanţii

Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut (MISA) au intervenit în şedinţă
, preşedintele CSM, Iulian Gâlcă, a anunţat că ancheta e incompletă şi a promis rezultate „pertinente” peste o săptămână. 
 


Intervenţie MISA

Raportul CSM privind cazul Gregorian Bivolaru a fost prezentat plenului Consiliului Superior al Magistraturii, marţi 7 februarie, în şedinţă secretă.
S-a amânat cu o săptămână luarea unei decizii cu privire la raportul inspecţiei în cazul MISA şi Gregorian Bivolaru. Preşedintele CSM, Iulian Gâlcă, a declarat că aşteaptă să se primească o serie de completări de la Ministerul Justiţiei, instanţe şi parchete cu privire la aspectele verificate. Decizia de amânare cu o săptămână a hotărârii a fost luată cu 11 voturi pentru şi patru abţineri. Înainte ca forul CSM să delibereze, reprezentanţii Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut (MISA) au adresat CSM o cerere de intervenţie în cazul raportului elaborat de Inspecţia Judiciară cu privire la cazul Gregorian Bivolaru. Simona Trandafir şi Andrei Gămulea au acuzat mai multe încălcări ale drepturilor omului şi ale procedurii, comise de către autorităţi în timpul anchetei în cazul MISA. De asemenea, aceştia au făcut un apel către conducerea CSM să nu trateze cazul Gregorian Bivolaru ca fiind izolat, pentru că alte 40 de persoane sunt acuzate în acelaşi dosar cu mentorul MISA, de aceleaşi presupuse infracţiuni. 

 


„Botoş demis!”


Şedinţa secretă a consiliului CSM a început la ora zece şi s-a prelungit până după ora 15. Ministrul Justiţiei, Monica Macovei şi procurorul general al României, Ilie Botoş au fost prezenţi la discuţii. Dacă Macovei a participat la dezbateri întreaga şedinţă, Botoş a venit în jurul orei 11.30 şi în mai puţin de o oră a plecat. Acesta a fost întâmpinat şi condus de „urarea” „Botoş demis!” strigată în plină stradă de yoghinii MISA, care au realizat un miting de protest în faţa Institutului Naţional al Magistraturii. Ilie Botoş şi fostul vicepreşedinte al CSM, procurorul Liviu Dăscălescu s-au abţinut de la vot în cazul acestui raport. Procurorul general a luat această atitudine pentru că Parchetul instanţei supreme derulează încă o anchetă privind MISA, iar Liviu  Dăscălescu, care la momentul arestării lui Gregorian Bivolaru era procuror la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, întrucât colegii săi au fost implicaţi în ancheta privindu-l pe liderul spiritual al MISA. Cu toate că iniţial s-a anunţat că dezbaterile vor dura în jur de două ore, preşedintele CSM a făcut declaraţii doar după cinci ore de discuţii şi a anunţat în loc de rezultatele anchetei o amânare. Ziariştii, care au aşteptat ore în şir în faţa uşilor închise, l-au bombardat pe acesta cu întrebări, fără a obţine însă rezultatele anchetei.

 


Raport incomplet

„Nu răspunde la ceea ce trebuie să conţină în raport cu ceea ce cuprinde hotărârea instanţei suedeze. Concluziile raportului nu sunt suficient de bine structurate”,
a declarat Iulian Gâlcă. El a promis rezultate ferme peste o săptămână, provocând indignarea jurnaliştilor. Aceasta este cea de-a doua săptămână în care conducerea CSM a decis amânarea discutării raportului finalizat pe 1 februarie. Înainte de primele declaraţii oficiale, agenţiile de ştiri au anunţat că, potrivit unor surse din magistratură,
concluziile raportului sunt „nefavorabile” Ministerului Justiţiei. Preşedintele CSM a demontat aceste afirmaţii. „
Din multitudinea datelor pe care le conţine raportul nu au fost trase concluziile canalizate spre toate acele chestiuni care ne interesează”, a explicat Gâlcă. Raportul, care are 73 de pagini, a fost înmânat de dimineaţă tuturor membrilor conducerii CSM.
Plenul a primit raportul chiar în ziua şedinţei, aşa cum s-a decis la şedinţa de săptămâna trecută. Membrii Consiliului au dorit să prevină astfel eventuale scurgeri de informaţii către mass-media.
La întâlnirea de azi,
membrii CSM ar fi trebuit să stabilească dacă îşi însuşesc sau nu nota Inspecţiei CSM privind cazul Gregorian Bivolaru şi să decidă asupra unor eventuale sancţiuni pentru procurorii sau judecătorii care s-au pronunţat în diverse faze ale dosarului, cu privire la mentorul MISA sau la alţi membri MISA.
 


Justiţie independentă?
După cinci ore de dezbatere, membrii CSM au decis însă, că ancheta trebuie completată cu date noi. Sunt vizate mai multe instituţii, printre care Parchetul, instanţele care au participat la proces şi Ministerul Justiţiei, care a formulat cererile de extrădare. „Astăzi nu s-a stabilit vinovăţia nimănui, dar se va ajunge la o concluzie pertinentă”, a asigurat preşedintele CSM. Acesta a mai precizat că se caută persoane care ar fi putut greşi, nu instituţii. Ancheta a fost declanşată la cererea Ministerului Justiţiei, după ce Suedia a refuzat cererea de extrădare a lui Gregorian Bivolaru în România. Preşedintele CSM a mai adăugat că şi CSM s-a sesizat din oficiu pe ansamblu, pentru a verifica dacă în soluţionarea cazului MISA – nu doar a lui Gregorian Bivolaru – justiţia a fost sau nu independentă. Precizarea a fost făcută pentru că în mass-media s-a vorbit în ultimele zile despre faptul că cercetările au început datorită sesizărilor făcute de presă care a acuzat Ministerul Justiţiei că nu ar fi trimis în Suedia toate actele necesare.

Această anchetă este  importantă pentru imaginea României. Europa va da un vot pozitiv sau unul negativ ţării noastre şi în funcţie de modul în care autorităţile vor descurca iţele cazului MISA şi Gregorian Bivolaru. Până una-alta, un cetăţean român a primit azil în Suedia pe motiv că în ţară este persecutat pentru convingerile sale spirituale şi pentru că nu poate avea parte de un proces corect. Ca să-şi spele obrazul, România trebuie să recunoască că în acest caz s-a greşit şi să-i sancţioneze pe cei vinovaţi.
 
7 februarie 2006yogaesoteric


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More