O nouă amânare în procesul lui Gregorian Bivolaru, la termenul din 9 mai 2013
Martorii citaţi nu s-au prezentat. Comisia rogatorie de audiere în Suedia încă nu s-a soluţionat. Judecătorii sunt nerăbdători să dea un verdict
Joi, 9 mai 2013 a avut loc un nou termen în dosarul lui Gregorian Bivolaru, dosar având numărul 405/85/2005, aflat pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Rezultatul şedinţei a fost o nouă amânare, pentru data de 23 mai 2013.
Cu toată nerăbdarea autorităţilor române, comisia rogatorie prin care Gregorian Bivolaru
urmează să fie audiat în Suedia încă nu a fost soluţionată. Judecătorii Înaltei Curţi de
Casaţie şi Justiţie au cerut autorităţilor suedeze să le comunice în amănunţime legislaţia
internă a Regatului Suediei în ceea ce priveşte procedura de organizare a comisiei rogatorii.
Maniera în care s-a dispus această adresă a avut însă o aparenţă autoritară şi aptă să vexeze autonomia instituţională a organismelor suedeze.
Un element extrem de semnificativ este că încă de la acest termen, reprezentanţii procurorului general al Suediei au comunicat cu claritate faptul că Gregorian Bivolaru nu a întârziat în niciun fel organizarea comisiei rogatorii – procedurile fiind strict în faza prealabilă contactării efective a dumnealui.
În ceea ce îi priveşte pe martorii Parchetului citaţi pentru acest termen, în continuare aceştia nu s-au prezentat. Mai există şi doi martori cu identitate protejată, despre care încă nu au sosit de la Tribunalul Sibiu informaţiile privind identitatea lor reală, pentru a putea fi citaţi în vederea audierii. Ca urmare Înalta Curte a revenit acum cu adrese pentru a se obţine respectivele informaţii.
Menţionăm încă o dată comportamentul abuziv şi nedrept al instanţei în cazul Mironei Farcaşi, căci acuzaţile aduse acesteia au fost prescrise din punct de vedere legal, dar acest lucru nu a fost constatat din punct de vedere juridic. Aceasta creează o situaţie juridică fără precedent, care pune avocaţii apărării în imposibilitatea de a construi apărarea aşa cum ar fi normal să se permită să fie făcută. Astfel, Mirona Farcaşi nu mai poate fi audiată potrivit dispoziţiilor instanţei ca inculpat, dar nu poate fi audiată nici ca martor şi practic este pusă „pe linie moartă”. „Dacă datorită prescripţiei faptelor ar înceta procesul penal în ceea ce o priveşte, Mirona Farcaşi ar putea deveni un martor cheie, întrucât are cunoştinţă în mod direct asupra unor aspecte esenţiale ale cauzei,” – declară Norbert Kozma, avocatul acesteia.
Tiberiu Bărbăcioru, avocatul lui Gregorian Bivolaru, sesizează tendinţa părtinitoare a aşa-numitului „Complet negru”: „Probe care s-ar presupune că ar fi în favoarea acuzării sunt cu insistenţă solicitate, în timp ce probele pe care noi le-am propus nu au fost din păcate agreate a fi admise de către instanţă.”
În paralel cu procesul, a avut loc şi un miting de protest al membrilor şi simpatizanţilor Şcolii de yoga MISA, la care au participat 30 de persoane – numărul maxim de participanţi aprobat de Primăria Municipiului Bucureşti
Biroul de Presă MISA
10 mai 2013