O rețea neurală a reconstituit fidel imaginile din mintea unor oameni

 

Cercetători din cadrul companiei Neurobotics și ai Institutului de Fizică și Tehnologie din Moscova au făcut un experiment îndrăzneţ în care un computer a reuşit să „citească gândurile” unor voluntari.

Computerul a putut să vizualizeze în timp real activitatea cerebrală a voluntarilor și a reconstituit imaginile pe care le vedeau în acel moment respectivele persoane.

Redarea imaginilor a fost cât se poate de fidelă, după cum se poate observa și din fragmentul video de mai jos.

Utilizată în sens benefic, performanța savanților ruși ar putea ajuta pacienții paralizați complet în urma unui atac cerebral, care nu mai pot comunica. Cu ajutorul acestei noi tehnologii, ei vor putea să controleze anumite dispozitive, prin intermediul undelor cerebrale.

Însă cu aceste progrese uimitoare în direcţia decodării a ceea ce se petrece în creierul nostru, nu putem totuşi să nu ne întrebăm pentru cât timp gândurile noastre vor rămâne doar ale noastre şi în ce măsură va mai exista conceptul de viaţă privată şi intimitate.

Citiţi şi:

Facebook: Implant cerebral pentru a decoda activitatea neuronală

Guvernul SUA alocă 65 mil. dolari pentru crearea unei interfeţe computer-creier cu dublu sens

 

yogaesoteric
24 aprilie 2020


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More