O substanță chimică prezentă atât în vaccinul Pfizer, cât și în injecția letală provoacă teamă. „Nu este nimic îngrijorător”, doza folosită este infimă

În ultima perioadă, mai multe mesaje postate pe rețelele de socializare alertează cu privire la prezența clorurii de potasiu în compoziția vaccinului BioNTech/Pfizer. O substanță chimică despre care unii spun că este utilizată în producerea injecțiilor letale, în special în Statele Unite. Sunt corecte aceste afirmații? „Sper din toată inima că aceste informații nu sunt reale, dacă s-ar confirma, lumea ar fi cu adevărat în pericol”, spun internauții.

Dacă analizăm compoziția vaccinului Pfizer, găsim clorură de potasiu, în cantități foarte mici, precum și potasiu monobazic. Agenția Americană a Alimentelor și Medicamentelor (Food and Drug Administration) specifică faptul că o doză de vaccin include 0,3 ml clorură de potasiu, sau „echivalentul unui vârf de sare”, spune un medic nutriţionist.

Această componentă are un rol esențial: ajută la menținerea și conservarea compoziției vaccinului. Împiedică degradarea serului”, explică medicul. Ajută la menținerea unui anumit echilibru al pH-ului, astfel încât să se poată apropia de ceea ce se observă în mod natural în organismul uman. „Pentru a limita riscurile, este evident că vom prefera să lucrăm cu compuși chimici pe care îi cunoaștem foarte bine, precum clorura de potasiu. Utilizarea acestuia nu este surprinzătoare sau îngrijorătoare”, adaugă Fabienne El-Khoury, epidemiolog francez.

De ce nu este un caz excepțional?

Multe vaccinuri conțin clorură de potasiu în doze foarte mici. De asemenea, substanța este recomandată în tratarea hipokaliemiei, când organismul suferă de un nivel scăzut de potasiu în sânge, care poate provoca crampe, contracții sau chiar paralizie a mușchilor. OMS a trecut substanța pe lista medicamentelor esențiale, adăugând că poate fi administrată chiar și copiilor.

Caracterul său vital” este necesar să fie menționat, insistă Scott Halperin, directorul Centrului canadian de imunizare, „Dacă nu ar exista clorură de potasiu, am muri cu toții”. Compusul este prezent și în alimentele noastre. Se găsește în special în anumite produse prelucrate (chipsuri, sosuri, supe etc.). „Datorită gustului sărat, aditivul poate fi utilizat ca înlocuitor al sării de gătit sau ca potențiator de aromă, în special în mezeluri”, adaugă specialiștii.

Ca orice compus chimic, problema dozajului rămâne, evident, esențială. O cantitate foarte mică este prezentă în serul BioNTech/Pfizer și „nu s-au observat încă efecte adverse în legătură cu clorura de potasiu”, insistă Fabienne El-Khoury. „În general, efectele secundare ale vaccinului sunt provocate de o reacție a sistemului imunitar. Nu este răspunsul organismului la o toxină”, adaugă epidemiologul. O supradoză de clorură de potasiu poate, totuși, duce la consecințe tragice, provocând simptome severe (paralizie, hipotensiune arterială, stop respirator) sau chiar deces.

Într-adevăr, în Statele Unite a fost folosită în cazul condamnaților la moarte, în Arkansas și Oklahoma. „Se estimează că doza letală este de aproximativ 100 mg/kg intravenos”, scrie BBC. Prin urmare, doze care nu corespund cu cele foarte diluate folosite la vaccin.

Citiți și:
Zgomotul și furia din jurul vaccinului anticovid
Nouă întrebări de etică și de bioetică legate de vaccinurile anti covid-19

 

yogaesoteric
19 iunie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More