Oamenii de ştiinţă cer oprirea experimentelor de alterare genetică a embrionilor umani

 

Zvonurile privind experimentele de modificare a genelor din embrionul uman, spermă şi ovule, i-au determinat pe cinci cercetători proeminenţi să ceară public biologilor care ar fi derulat aceste studii să le pună capăt, pe fondul unor temeri legate de siguranţă şi eugenie (aplicarea practică a biologiei eredităţii în ameliorarea genetică a individului).

Mai exact, cercetătorii susţin că experimentele depăşesc o linie etică. „Oamenii nu sunt şoareci sau alte organisme (pe care se fac experimente), iar asta nu este ceva ce ne dorim să facem”, a scris Edward Lanphier, preşedintele institutului Sangamo BioSciences Inc şi unul dintre semnatarii scrisorii deschise.

El a adăugat că în lumea ştiinţifică există un zvon potrivit căruia mai multe laboratoare sunt pe pragul de a modifica genetic embrioni umani. Criticii acestor practici susţin că experimentele ar putea fi folosite pentru a altera calitatea genetică a oamenilor, mai exact, pentru eugenie, o metodă ce presupune aplicarea biologiei eredităţii în ameliorarea genetică a individului.

Cel puţin două metode sunt folosite la ora actuală în acest scop. Acestea se numesc CRISPR, respectiv nucleaza genelor zinc-finger şi sunt un fel de unealtă de „căutare şi înlocuire a ADN-ului alterat”. Scopul acestora ar fi să corecteze defectele genetice care duc, spre exemplu, la apariţia fibrozei chistice sau a cancerului la sân.

În teorie, chiar şi genele asociate cu inteligenţa, înfăţişarea fizică sau alte trăsături care nu au legătură cu sănătatea ar putea fi alterate.


Citiţi şi:

Noile «aventuri» ale oamenilor de ştiinţă în domeniul medicinei reproductive – bebeluşi umani modificaţi genetic

Primii oameni modificaţi genetic. Experţii americani monitorizează în secret 17 copii concepuţi în eprubetă

 

yogaesoteric
12 februarie 2016


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More