Oamenii de știință construiesc un biocomputer bazat pe celule vii

 

Când spunem „computer” cu siguranță ne gândim la un dispozitiv electronic care procesează o mulțime de informații complexe. Însă merită să ne amintim faptul că etimologia cuvântului provine din mijlocul secolului al XVII-lea, iar inițial însemna „cel care calculează”, fără a avea o conotație electronică.

Potrivit celor de la New Scientist, o echipă de la ETH Zurich și Universitatea din Basel se îndreaptă spre construirea unor biocomputere, fabricate din celule vii.

„Scoateți cablajul și semnalul electric și înlocuiți-le cu intrări chimice și aveți un calculator viu care răspunde la datele primite și le poate procesa folosind porți logice rudimentare ȘI, NU/OR”, se specifică în studiul publicat în revista Nature Methods.

Toate sistemele digitale se bazează pe porți logice. Prin intermediul unei porți NOT, de exemplu, o intrare binară de 1 devine 0 la ieșire. Acestea sunt aspecte foarte, foarte de bază, dar faptul că o echipă a reușit să obțină un computer biologic pentru a face așa ceva este o realizare remarcabilă.

Creierele noastre, mult mai complexe decât computerele, manipulează date tot timpul. Primim stimuli senzoriali, pe care neuronii noștri îi procesează și reacționăm în consecință. Este într-adevăr atât de surprinzător faptul că o mână de celule poate acționa ca un calculator primitiv? Răspunsul este evident nu, însă ceea ce cercetătorii de la Universitatea din Basel nu știu încă este cât de performante ar putea deveni aceste biocomputere în viitor.

Biocomputerele sunt un domeniu de cercetare relativ nou. Este extrem de dificil să se realizeze un astfel de sistem, deoarece materia biologică este mult mai complicată decât circuitele de cupru. Totuși, toate aceste cercetări au un scop precis, și anume ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat să se poată realiza biocomputere care să se integreze perfect cu propria biologie umană.

Citiți și:

Cu un pas mai aproape de calculatorul cuantic. «Este Sfântul Graal al ştiinţei». Va da răspunsul la mari întrebări ale lumii

Până unde a ajuns inteligenţa artificială: Programul AlphaGo al Google a câştigat în China întâlnirea cu campionul mondial la jocul de Go

S-a reuşit stocarea unui sistem de operare pe calculator în… ADN-ul uman! 
 

yogaesoteric
20 noiembrie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More