Oamenii de știință cred că au rezolvat misterul din jurul vântului de eclipsă și a schimbării temperaturii care apar în momentul eclipselor de Soare

În urmă cu aproximativ 300 de ani, astronomul englez Edmund Halley a observat cum în timpul unei eclipse solare vremea s-a schimbat brusc. Halley a remarcat cum „răcoarea și umezeala care au urmat întunericului au cauzat un sentiment de groază printre oamenii veniți să observe fenomenul”, dar nu a putut să-și dea seama ce se afla în spatele acestui așa numit vânt de eclipsă.

Meteorologii de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, s-au folosit de datele colectate de la 4.500 de voluntari, martori ai eclipsei produse în data de 20 martie 2016, pentru a rezolva misterul din jurul schimbării bruște a vremii. Combinând observațiile din toată țara cu datele colectate de stațiile meteo, echipa a confirmat faptul că, într-adevăr, în timpul eclipsei vremea se schimbă neașteptat. Potrivit cercetătorilor, această schimbare a condițiilor vântului poate fi atribuită variațiilor stratului de aer care separă curenții de aer de la nivel înalt de cei de la suprafața planetei.

„Au existat o mulțime de teorii despre vântul de eclipsă de-a lungul anilor, dar credem că aceasta este cea mai convingătoare explicație: pe măsură ce Soarele dispare în spatele Lunii, solul se răcește brusc, aerul cald nu se mai ridică, determinând o scădere a vitezei vântului și o schimbare a direcției sale”, a explicat fizicianul Giles Harrison.

Eclipsa studiată de meteorologii de la Universitatea din Reading a scăzut temperaturile pe întregul cuprins al Marii Britanii cu aproximativ 1 grad Celsius, deși în unele părți ale insulei diferența a fost și de 4 grade Celsius. Au fost detectate și modificări ale vitezei vântului, aceasta scăzând cu până la 4 noduri (7,4 km/h, 4,6 mph) în unele părți ale Regatului Unit. 

Rezultatele sunt susținute de un alt studiu al evenimentului, realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Sheffield, care au descoperit o scădere medie a temperaturii în Regatul Unit de 0,83 ± 0,63 grade Celsius (1,5 ± 1,1 grade Fahrenheit), și a vitezei medii a vântului cu 9% în prima jumătate a eclipsei.

Citiți și:

În mai multe locuri din lume, Soarele s-a întunecat în mod inexplicabil

Efectul Novaya Zemlya, fenomenul optic spectaculos care i-a bulversat secole întregi pe savanţi



yogaesoteric

8 noiembrie 2018 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More