Oare cum ar fi acum dacă acest eveniment care a avut loc în urmă cu 41 de ani s-ar petrece în zilele noastre?

În noaptea de 25-26 septembrie 1983, sirena a sunat la ora locală 0:15 la centrul sovietic de apărare antirachetă de lângă Moscova. Sistemul de avertizare timpurie a raportat lansarea unei rachete balistice intercontinentale americane.

Ofițerul de serviciu, locotenent-colonelul Stanislav Petrov, a avut la dispoziție doar câteva minute pentru a evalua situația. În conformitate cu logica descurajării în vigoare la acea vreme – „Cine trage primul, moare al doilea!” –, conducerea sovietică a avut la dispoziție mai puțin de o jumătate de oră pentru a declanșa un contraatac devastator.

Petrov a analizat situația și, după două minute, a raportat comandamentului militar o alarmă falsă din cauza unei erori de calculator. În timp ce el era încă la telefon, sistemul a indicat o a doua lansare de rachetă, urmată la scurt timp de o a treia, a patra și a cincea alarmă. În ciuda a tot ceea ce s-a petrecut, Stanislav Petrov și-a păstrat curajul și și-a menținut decizia.

După mai multe minute de tensiune extremă, nicio rachetă nu lovise Rusia. Petrov avusese dreptate. Fusese într-adevăr o alarmă falsă atribuită unei neobișnuite constelații de factori: soarele și un sistem de sateliți deasupra unei baze militare americane. Sistemul de apărare sovietic interpretase greșit această configurație ca fiind o lansare de rachete.

Pericolul Războiului Rece a fost redus de eforturile depuse pentru dezamorsarea tensiunilor și consolidarea încrederii. Fără îndoială, atmosfera a contribuit la încrederea lui Petrov că a fost o alarmă falsă.

Ce s-ar petrece acum, când tensiunile sunt la cote maxime și încrederea Kremlinului în Occident este complet distrusă?

Liderii occidentali au nevoie disperată să înțeleagă că războiul nuclear poate fi declanșat atât accidental cât și intenționat și că distrugerea încrederii înseamnă că suntem la o singură alarmă falsă de Armaghedon.

Într-o lume a armelor nucleare, încrederea reciprocă și respectul reciproc sunt esențiale pentru supraviețuire. Neglijarea acestui fapt de bază dovedește că liderii lumii occidentale sunt nechibzuit de incompetenți.

Citiți și:
În cazul Federației Ruse nu doar războiul cu Ucraina contează, ci și reacția irațională a Occidentului
Un al treilea război mondial amenință viitorul umanității – „Războiul nuclear preventiv” (I)

 

yogaesoteric
28 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More