În cazul Federației Ruse nu doar războiul cu Ucraina contează, ci și reacția irațională a Occidentului

Toată lumea aplaudă războiul din Ucraina ca pe un gest care va duce la nașterea națiunii ucrainene. Ce nu vrea să accepte nimeni este faptul că același război este unul din care se va naște națiunea rusă!

Federația Rusă este o construcție nouă, ca și Ucraina. Sigur, trecutul își are și el contribuția la acest proces de emergență a două identități naționale. Pare absurd, dar acolo ajungem, până la urmă. Iar în cazul Federației Ruse nu doar războiul cu Ucraina contează, ci și reacția irațională a Occidentului.

Anti-occidentali, legiuni în Europa. Din motive care de care mai diverse, și ca urmare a unor experiențe istorice concrete, dar și a unui imaginar care își are și el explicațiile lui.

Numai că nicio națiune europeană nu este anti-occidentală prin naștere și nici n-a evoluat în timp spre așa ceva. Națiunea rusă, care se naște acum, va fi una radical anti-occidentală. Să nu ne lăsăm furați de peisaj și să confundăm câteva zeci de mii de persoane din elitele intelectuale ruse, care fug din țară și își strigă pe unde apucă rușinea de a fi rus, cu națiunea rusă.

Cred că acum se sfârșește un proces, cel de construcție identitară și de modernizare după model occidental, început de Petru cel Mare. Se încheie cu un eșec. Nu pentru că rușii sunt altceva decât restul europenilor. Ci pentru că omul obișnuit nu a avut nimic de câștigat de pe urma lui. Rusia a făcut cele mai mari progrese, în absolut toate domeniile, atunci când, după Revoluția bolșevică, a fost ruptă de Occident și a fost obligată să-și inventeze un nou model de dezvoltare, un nou model cultural, alte valori și alte viziuni despre libertăți personale și colective. Încercarea ei, din anii 1990, de a se cupla din nou la Occident a fost tratată cu dispreț de pomenitul Occident. Acum vedem reacția la ceea ce s-a petrecut atunci. Altă încercare nu va mai fi, cu sau fără Putin la butoane, nu va mai fi. Drumul pe care va apuca va fi în continuarea proceselor începute de Revoluția bolșevică. Nu neapărat cu aceleași mijloace, sau cu aceleași instituții. Ci doar cu aceleași obiective: o construcție identitară puternică, stabilă și originală, care să-i exprime, cu interesele lor specifice, pe ruși.

Unicitatea modelului occidental este o mare minciună, și principala lui slăbiciune, acum. Și asta se vede tot mai clar în aceste zile pline de suferințe, de violență și de lipsă de speranță. Cum era? „Din jale se întrupează Electra”…

Autor: Constantin Gheorghe

Citiți și:
Ucraina este un caz special
România: După dictatura sanitară, ni se pregătește dictatura militară. Moscova: Vladimir Putin vrea să facă din Rusia de azi un fel de URSS țaristă

 

yogaesoteric
27 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More