Ochiul Saharei, uriașa formațiune din mijlocul deșertului Sahara și misterul din jurul formării acesteia

 
Timp de milenii, Ochiul Saharei a „vegheat” asupra lumii. Misterioasa formațiune situată în vestul deșertului Sahara, pe actualul teritoriu al Mauritaniei, a fost descoperită în anul 1965 în timpul misiunii spațiale Gemini IV. Are un diametru de 40 de km, este vizibilă doar din aer iar modul de formare a rămas până astăzi un mister. Inițial, oamenii de știință au crezut că Ochiul Saharei a fost un crater de impact al unui meteorit care a lovit Pământul. Însă teoria a fost demontată, iar de atunci și până astăzi cei mai mulți cercetători cred că structura nu este altceva decât o formațiune naturală. Potrivit acestora, inelul principal al Ochiului Saharei reprezintă rămășițele erodate a ceea ce a fost odată o calotă de straturi ale scoarței terestre.

Însă doi geologi canadieni au o nouă teorie privind originile structurii Richat. Aceștia susțin că formarea „ochiului” a început în urmă cu peste 100 de milioane de ani, în momentul în care supercontinentul Pangeea s-a rupt, creând astfel actualele continente ale Africii și Americii de Sud. Rocă topită a ajuns la suprafață creând astfel un dom, pe care astăzi îl numim Ochiul Saharei.

Astronauții care au avut ocazia de a privi ochiul din spațiu susțin că formațiunea este una dintre cele mai frumoase lucruri pe care le observă pe Pământ. Culorile și forma inelelor sunt unice și dezvăluie cu siguranță o pagină din istoria planetei pe care încă nu am reușit să o descifrăm.

Citiţi şi:
Mai mare decât Stonehenge. Situl megalitic din inima Europei prea puțin mediatizat și cercetat
«Pădurea enigmatică de piatră» din Bulgaria. Coloanele ei stranii, ce sunt goale la interior, nasc controverse în lumea științifică
Orașul hobiților. Structuri megalitice cu origini necunoscute din Munții Caucaz

yogaesoteric
16 octombrie 2016

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More