ONU, alături de mai mulți prelați ortodocși și-au manifestat sprijinul față de Biserica Ortodoxă Ucraineană, persecutată de regimul Zelenski

Mitropolitul Onufrie și-a declarat întotdeauna natura sa apolitică. Se derulează o campanie de ură

Organizația Națiunilor Unite a tras un semnal de alarmă împotriva regimului Zelenski pentru că a vizat Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) cu o discriminare nejustificată, iar prelații ortodocși din întreaga lume au fost de acord, scrie LifeSiteNews.

UOC, care a fost, până în luna mai a anului trecut subordonată Patriarhiei Moscovei, nu este totuna cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), mai nouă și naționalistă, care a fost constituită oficial în decembrie 2018 și ianuarie 2019.

Mitropolitul Onufrie

La inițierea „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie anul trecut, în ciuda asocierii lor spirituale cu invadatorii, vicarul UOC, Mitropolitul Onufrie, și-a exprimat „dragostea și sprijinul” pentru forțele armate ucrainene și i-a cerut președintelui rus Putin „să oprească imediat războiul fratricid”.

Mai târziu, în luna mai, în semn de protest față de invazia Rusiei, un consiliu al UOC și-a declarat în mod oficial „independența deplină” față de Patriarhia Moscovei, în timp ce, în aceleași luni, sute de preoți ai UOC au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau ca patriarhul Moscovei, Kirill, să se confrunte cu un tribunal religios pentru sprijinul său în favoarea invaziei.

Cu toate acestea, din cauza fostelor sale legături cu Patriarhia Moscovei, bisericile și mănăstirile UOC au fost supuse raidurilor militare ale Serviciului de Securitate al Ucrainei, cunoscut și sub numele de SBU.

Rapoartele au indicat că, până la 5 decembrie, SBU a percheziționat 350 de clădiri ale UOC și a investigat loialitatea a 850 de persoane.

Un raport din 24 martie al Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a confirmat că SBU a efectuat percheziții (unele dintre acestea fiind denumite „măsuri de securitate”) în mai multe mănăstiri, birouri, unități de învățământ și alte proprietăți ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) din regiunile Kiev, Rivne, Zhytomyr, Ivano-Frankivsk, Cernăuți, Dnipropetrovsk, Khmelnytskyi, Cherkasy, Volyn, Kherson, Ternopil, Poltava și Zakarpattia.

Ofițerii SBU au interogat mai mulți clerici [UOC] cu ajutorul unui poligraf”, rezultând „trei notificări de suspiciune” emise pentru clerici UOC, inclusiv două care încalcă „egalitatea cetățenilor pe baza rasei, naționalității, credinței religioase, dizabilității sau altor motive”, iar cea de-a treia cu acuzații multiple, inclusiv „negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

OHCHR este îngrijorat de faptul că activitățile statului care vizează UOC ar putea fi discriminatorii. OHCHR reamintește, de asemenea, necesitatea de a se asigura că toți cei care se confruntă cu acuzații penale se bucură de întregul spectru de drepturi aplicabile unui proces echitabil”, se arată în raport.

OHCHR abordează, de asemenea, proiectele de lege înregistrate în parlamentul ucrainean care interzic „Biserica Ortodoxă Rusă, precum și operațiunile organizațiilor religioase care sunt legate de ea din punct de vedere organizațional sau canonic și le interzice să închirieze proprietăți de stat sau private în Ucraina”. Aceste propuneri urmăresc, de asemenea, să interzică „utilizarea termenului «ortodox» în denumirile organizațiilor religioase care nu au legătură cu Biserica Ortodoxă din Ucraina”.

Protestând împotriva „terminologiei juridice vagi și a absenței unei justificări suficiente” pentru astfel de măsuri legale, OHCHR consideră că acestea încalcă în mod inutil „libertatea de a-și manifesta religia”, încălcând Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice.

Ca răspuns la raport, Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, a declarat: „Ucraina este un stat democratic, în care libertatea de religie este garantată. În același timp, libertatea nu este la fel cu dreptul de a fi implicat în activități care subminează securitatea națională”.

Facem apel la OHCHR să se abțină de la evaluări politice dezechilibrate și să își bazeze rapoartele pe fapte”, a mai spus acesta.

Mai multe personalități și figuri bisericești i-au adresat lui Zelenski scrisori, pentru a nu fi scoși cu forța călugării din Lavră. Printre aceștia s-au numărat: Papa Francisc, Patriarhul Ioan al Antiohiei și Patriarhul Ilie al II-lea al Georgiei; Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului; Episcopul Mihail de Constantia, starețul mănăstirii Chekotinsky, arhim. Ioan, starețul Mănăstirii Rila, și alți 9 stareți din Biserica Ortodoxă Bulgară; ierarhi din Patriarhia Sârbă în frunte cu Patriarhul sârb Porfirie; profesorul universitar catolic Thomas Bremer; Mitropolitul Neofit de Morfu (Cipru); Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din America de Nord (SUA și Canada – OCA), Mitropolitul Tihon și alții.

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia, Preafericitul Mitropolit Rostislav, și-a exprimat sprijinul pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană. Departamentul de Informare și Educație al UOC a publicat discursul Preafericirii Sale cu referire la serviciul de presă al Departamentului pentru Relații Externe Bisericești.

Adresă a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe a Țărilor Cehe și Slovaciei în legătură cu persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene

În zilele celei de-a cincea săptămâni a Postului Mare din acest an, când se atinge apogeul puterii spirituale a creștinilor ortodocși, culminează persecuția nedreaptă și fără scuze a Bisericii Ortodoxe Ucrainene de către autoritățile statului ucrainean. Această persecuție, care durează de mai multe decenii și care are ca scop înlocuirea Bisericii canonice cu structuri schismatice, s-a intensificat semnificativ de la izbucnirea conflictului militar dintre Ucraina și Rusia, iar în ultimele zile a devenit o încercare de eliminare a acesteia.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, condusă de Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine, și-a declarat și dovedit întotdeauna natura sa apolitică și caracterul național prin declarații. În ciuda acestui fapt, a rămas ținta a nenumărate atacuri și încercări de discreditare. Campania de ură împotriva reprezentanților și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a încheiat recent cu ordinul de părăsire a frăției monahale a Lavrei Pecerska din Kiev.

Apostolul Iacov și-a întrebat odată contemporanii: „Curge apă dulce și apă amară din aceeași sursă?”. „Poate un smochin să producă măsline și o viță de vie să producă smochine?” (Ioan 3:11). În legătură cu acțiunile întreprinse în mod sistematic de stat împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, întrebarea este potrivită: Este intimidarea și persecuția, restricționarea libertăților religioase într-o societate democratică liberă o încălcare a drepturilor civile?

Golgota modernă a Bisericii Ortodoxe Ucrainene – persecutarea clerului său și abuzul asupra credincioșilor – nu va fi uitată de Dumnezeu sau de istorie. Cuvintele umane de sprijin și participare din partea bisericilor surori ortodoxe nu pot repara toate daunele, nedreptățile și rănile provocate până acum.

De aceea, mă întorc către Dumnezeu cu cuvintele rugăciunii din anafora Sfântului Vasile cel Mare: „Adu-ți aminte, Doamne, de autoritățile lumești și de toți cei care sunt la putere. Dă-le pace sigură și durabilă. Fă-i să aibă o părere bună despre Biserica Ta și despre tot poporul Tău, astfel încât sub conducerea lor mulțumitoare să putem trăi o viață liniștită și pașnică în toată evlavia și sfințenia!”.

Citiți și:
Vasile Astărăstoae: Golgota românilor ortodocși din Ucraina
Preot român din Ucraina rupe tăcerea și dezvăluie prigoana la care sunt supuși clericii ortodocși din pricina serviciilor de securitate

 

yogaesoteric
18 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More