ONU recunoaşte valoarea practicii Yoga şi decide celebrarea Zilei Internaţionale Yoga pe data de 21 iunie
de Bogdan Radu
La sfârşitul lunii septembrie, printr-un discurs determinant şi plin de energie, prim ministrul Indiei, Narendra Modi, a convins Organizaţia Naţiunilor Unite să adopte Ziua Internaţională Yoga pe data de 21 iunie. El însuşi practicant yoga, Modi a demonstrat prin exemplul personal valoarea procedeelor spirituale străvechi, etalând o vigoare remarcabilă, deşi se afla atunci într-un post de nouă zile.
ONU a răspuns rapid solicitării sale, aprobând luna aceasta rezoluţia propusă de India şi susţinută de alte 177 de state, prin care se cerea recunoaşterea unei zile internaţionale a practicilor yoga.
Iată un fragment din textul rezoluţiei:
„Adunarea Generală ONU,
Având în vedere importanţa faptului ca cetăţenii şi popoarele să facă alegeri mai sănătoase şi să urmeze modele de stiluri de viaţă care dezvoltă o bună stare de sănătate,
Subliniind faptul că sănătatea globală este un obiectiv de dezvoltare pe termen lung care necesită o cooperare internaţională mai strânsă prin schimbul celor mai bune practici care urmăresc să construiască stiluri de viaţă individuale mai bune evitând excesele de orice fel,
Recunoscând faptul că yoga oferă o abordare holistică a sănătăţii şi a bunăstării,
Recunoscând de asemenea că diseminarea informaţiilor despre beneficiile practicii yoga ar fi benefică pentru sănătatea populaţiei lumii,
Decide să proclame 21 iunie Ziua Internaţională Yoga,
Invită toate statele membre şi observatoare, organizaţiile din cadrul ONU şi alte organizaţii internaţionale şi regionale, precum şi societatea civilă, incluzând organizaţiile non-guvernamentale şi cetăţenii, să respecte Ziua Internaţională în funcţie de priorităţile naţionale, aşa încât să propage conştientizarea beneficiilor practicii yoga.”
Modi a explicat că a ales data de 21 iunie pentru că în emisfera nordică atunci se sărbătoreşte solstiţiul de vară, pentru că este cea mai lungă zi din an şi pentru că în cultura multor popoare această zi are o semnificaţie deosebită.
Prim ministrul Indiei este de multă vreme un promotor neobosit al practicii spirituale. A ţinut numeroase discursuri pe această temă, şi găseşte de multe ori prilejul să strecoare măcar o vorbă despre yoga, chiar şi atunci când este invitat să vorbească pe un cu totul alt subiect, cum a fost de exemplu în faţa Adunării ONU, când în acea sesiune se dezbăteau problemele securităţii planetare şi încălzirii globale, sau în faţa preşedintelui american Barack Obama, printre subiecte arzătoare precum economia şi politica mondială.
În discursul său din faţa Adunării ONU, Modi a afirmat că yoga reprezintă „unitatea trupului şi a minţii, a gândului şi a acţiunii, a cumpătării şi a abundenţei, armonia dintre om şi natură, o abordare holistică a sănătăţii şi a bunăstării. Nu e vorba doar de exerciţii fizice, ci de a descoperi starea de unitate cu sinele tău, cu lumea şi cu natura. Transformându-ne stilul de viaţă, devenind conştienţi, putem face faţă problemei încălzirii globale. Să lucrăm pentru adoptarea unei Zile Internaţionale Yoga!”
Modi îşi motivează munca asiduă pentru promovarea practicii spirituale susţinând că „Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că spiritul corect al yoga este transmis tuturor.” El a adăugat că „foarte mulţi oameni din întreaga lume au făcut yoga o parte integrantă a vieţii lor. Îi felicit! Aceasta va inspira şi mai mulţi oameni să practice yoga. Yoga are puterea de a uni întreaga umanitate! Îmbină într-un mod minunat cunoaşterea, munca şi devoţiunea.”
Prim ministrul a găsit o soluţie ingenioasă, dar firească, pentru eradicarea sărăciei şi bolilor din India: a înfiinţat un minister al Yoga şi Terapiilor Alternative. Modi este convins că practica yoga este cel mai important pas, şi totodată cel mai puţin costisitor, pentru atingerea unei sănătăţi optime şi a bunăstării.
Principalul rol al ministerului va fi să asigure transmiterea străvechilor cunoştinţe spirituale către cât mai mulţi cetăţeni, aşa încât indienii să ajungă să practice yoga în masă. „Yoga este stâlpul vieţii mele”, a afirmat Modi. „Vă solicit tuturor să începeţi să practicaţi yoga cu perseverenţă, regulat. Vă va transforma vieţile în profunzime.”
Un alt obiectiv major al noului minister va fi să asigure integrarea cât mai eficientă a sistemului Ayurveda în principal, dar şi a altor căi terapeutice tradiţionale, în sistemul public de sănătate. Asta fiindcă terapiile alternative pot asigura o sănătate înfloritoare populaţiei fără efecte secundare şi la costuri reduse, susţine Modi.
În plus, liderul indian îşi propune să introducă practica yoga şi în unităţile de învăţământ şi în cele de îngrijire a sănătăţii. El crede că ar fi foarte bine ca indienii să practice yoga încă de mici, în şcoli, şi că bolnavii ar avea mult de câştigat dacă pe lângă tratamentul medical clasic de care beneficiază ar realiza şi tehnici yoga adecvate.
Narendra Modi este un exemplu pentru mulţi. La cei 64 de ani ai săi, ţine două posturi de nouă zile pe an, este vegetarian şi foarte atent cu alimentaţia sa, şi practică zilnic procedee spirituale. Se trezeşte înainte de ora 5 dimineaţa şi munceşte până noaptea târziu. Întrebat de un ziarist uluit de stilul său de viaţă cum reuşeşte să lucreze constant, ani în şir, într-un ritm care ar doborî un om obişnuit în câteva săptămâni, Modi a răspuns: „Dorm 3, maxim 4 ore pe noapte, dar am un somn profund odihnitor. Am acelaşi nivel de energie de dimineaţa până noaptea. Secretul este că practic zilnic yoga şi pranayama. Ori de câte ori simt că încep să obosesc, practic respiraţia profundă şi aceasta mă reîmprospătează”.
Citiţi şi:
Demnitatea izvorăşte din valoarea tainică dumnezeiască ce există în fiecare om (I)
Hatha Yoga cu un yoghin de 100 de ani
Mata Amritanandamayi despre Sine şi Ego
yogaesoteric
22 decembrie 2014