«Operaţiunea» Ananda

În dimineaţa zilei de 14 ianuarie 2004, membrii comunităţii spirituale Ananda Assisi din Italia au fost treziţi de vizita a 80 de carabinieri înarmaţi, însoţiţi de agenţi ai Gărzii Financiare italiene. Aceştia au pătruns în casele lor spunându-le că fac o percheziţie în urma unui denunţ. S-a aflat apoi că denunţul fusese făcut de un bărbat care lucrase o vreme în magazinul comunităţii, dar fusese concediat în urma plângerilor clienţilor. Furios, el le trimisese în mai multe rânduri ameninţări că îi va distruge.


 


Sunt acuzaţi de asociere frauduloasă pentru înşelăciune, manipulare mentală, transformarea în sclavi a membrilor grupării şi exploatarea lor financiară. Percheziţiile durează o zi întreagă. Sunt controlate în detaliu locuinţele, cele 2 firme (Inner Life care se ocupă de comercializarea de obiecte religioase şi editura Ananda Edizioni) precum şi casa de oaspeţi a comunităţii. Nu se găseşte nimic deşi, după cum declară chiar carabinierii, se aşteptau să găsească droguri şi înregistrări video ilegale. Aproape că îşi cer scuze că au venit în număr atât de mare pentru nimic. Cu toate acestea, la plecare iau cu ei computerele (pentru verificări ulterioare), suma de 20.000 euro reprezentând încasările comunităţii, dar şi economiile personale ale membrilor şi banii depuşi în seiful casei de oaspeţi de cei aflaţi în acel moment în vizită. Totodată sunt blocate conturile comunităţii în valoare de 300.000 de euro.


 


Pe moment, nimeni nu este arestat, dar în data de 29 februarie, 9 persoane sunt duse la închisoarea din Perugia. Este vorba de 3 germani, 4 americani şi 2 italieni cu vârste între 37 şi 59 de ani. Sunt reţinuţi acolo pentru investigaţii până pe data de 7 martie după care sunt eliberaţi.  De-abia în luna aprilie au fost recuperate computerele confiscate şi au fost deblocate conturile. În toată această perioadă, activităţile comunităţii au fost  în mare dificultate financiară şi cu toate acestea cel mai important eveniment care fusese planificat pentru luna februarie a avut loc: iniţierea în Kriya Yoga a 200 de persoane venite din mai multe ţări ale Europei şi S.U.A. şi sărbătorirea Yogananda’s Mahasamadhi.


 


CE A SPUS PRESA?


În tot acest timp, presa locală şi naţională, ziarele şi posturile de televiziune au început să vehiculeze tot felul de afirmaţii false. Se vorbeşte de aservirea membrilor, de faptul că aceştia sunt sechestraţi în casele comunităţii împotriva voinţei lor, că li se spală creierele, că Ananda se foloseşte de banii lor şi îi înşeală, că una dintre adepte s-a sinucis.
 • Iată câteva exemple de articolele publicate de ziarele italiene :
  „Gruparea religioasă îi făcea sclavi pe adepţi. Nouă arestaţi” (La Repubblica),


 • „Adepţii Ananda se apără. Garda financiară şi carabinierii la lucru asupra documentelor”:


 • „Garda financiară a găsit cantităţi importante de documente care s-ar putea dovedi ilegale şi construcţia abuzivă (n.n.???) a unui „templu” de cca 350 mp. În 2002, a avut loc o anchetă după ce carabinierii au găsit pe site-ul grupării o reclamă la substanţe neautorizate de Ministerul Sănătăţii”.   (Il folignonline, 14.01.2004)


 • „După percheziţiile Gărzii Financiare şi anchetarea a 11 reprezentanţi ai comunităţii, Ananda spune în apărarea sa: „Suntem oameni liberi!”. Şefii sectei resping acuzaţiile: nici un sclav, fumatul, alcoolul şi drogurile sunt interzise”.


 • „Nu e nimic fondat, acuzaţiile sunt contra tuturor principillor după care ne conducem viaţa. Facem doar ceva diferit care nu este înţeles, se apară comunitatea Ananda în faţa grelelor acuzaţii. Dar ancheta continuă. Sunt puse sub sechestru computere, obiecte de aur şi argint, 20.000 de euro numerar şi alte 300.000 de euro în conturi curente”.


 • Avocatul Giuseppe Caforio  declară „este surprinzătoare modalitatea de punere sub sechestru şi tipul de infracţiuni invocate. Suntem la limita ştiinţifico-fantasticului, mare parte din materialele puse sub sechestru nu le folosesc la nimic”.  Şi toţi acei bani numerar? „Sunt salariile care trebuie plătite la 100 de angajaţi ai Ananda, toate înregistrate corect”. Garda Financiară va confima ulterior coincidenţa datelor, toate cifrele fiind contabilizate. „
   (Mesagerul de Umbria, 16.01.2004).


 • „Comunitatea Ananda: Nouă în închisoare, liderul spiritual căutat”:
  „Persoanele  arestate sunt nouă, în timp ce liderul spiritual al comunităţii pseudo-religioase nu este de găsit, probabil e în India. Este vorba de J.D.W., de 78 de ani, născut în România (!!!), dar de naţionalitate americană”.


 • „După ce au pus sechestru pe 18 imobile în valoare de cca. 2 milioane de euro, 256 de computere, 4 servere şi în acest moment şi pe conturi bancare în valoare de 600.000 euro aparţinând toate comunităţii şi adepţilor săi, investigatorii Gărzii Financiare sunt convinşi că au pus mâna pe un vast cerc de ilegalităţi fiscale”. (Se observă că cifrele prezentate aici nu coincid cu cele prezentate în celelalte articole).


 •  „Anul trecut au fost realizate mai multe cercetări de către carabinierii din Nocera Umbra în urma denunţurilor unor ex-membrii care reclamau faptul că pentru a intra în organizaţie trebuie să renunţii la propriile averi, fiind astfel „salvat” de boli şi nefericiri. Astfel, adepţii abandonau totul şi pe toţi pentru a intra în asociaţie.”


 • „Astăzi, procurorul Nicola Miriano a declarat în timpul conferinţei de presă că arestaţii „sunt foarte periculoşi pentru societate nu prin arme, ci prin puterea lor de a convinge persoanele de a dona toate bunurile lor comunităţii”.


 • „Prin „casa-mamă” a comunităţii ar fi trecut nu mai puţin de 8.000 de persoane în 3 ani, iar în sediile din Italia, care sunt vreo 50 la număr, toţi cei care aderă trebuie să plătească o taxă şi să pună la dispoziţia organizaţiei propriile averi pentru a obţine elevarea spirituală şi eventuale vindecări de boli fizice şi psihice”(Il folignonline, 02.03.2004)


 •  „Discipoli? Nu, sclavi. Nouă arestări” (Il Messagero, Edizione Umbria, 03 martie)


 • „Sechestrări, dar comunitatea răspunde: „Pace”  (Il Messagero, Edizione Umbria, 03 martie)

DESPRE ANANDA ASSISI


Ananda Assisi se prezintă într-un comunicat ca fiind „o comunitate spirituală construită pentru a sprijini viaţa spirituală a asociaţilor şi oaspeţilor,  într-o ambianţă pozitivă, armonioasă şi inspiratoare. Centrul oferă pe tot parcursul anului un loc de retragere pentru vizitatori din întreaga lume şi desfăşoară diverse activităţi. „Ducem o viaţă simplă. Pe lângă serviciul adus oaspeţilor ne petrecem timpul în rugăciune şi meditaţii”. Alături de casa de oaspeţi funcţionează Inner Life care comercializează produse necesare practicii spirituale şi Ananda Edizioni care se ocupă cu publicarea de cărţi de Yoga şi meditaţie.


Ananda Assisi este una din numeroasele comunităţi Ananda, răspândite în întreaga lume, iniţiate de Swami Kriyananda (J. Donald Walters). Devenit în 1948 discipolul lui Paramahansa Yogananda, în prezent este unul dintre puţinii discipoli în viaţă ai acestuia. În anii ’20, Paramahansa Yogananda a ajuns în S.U.A., unde pentru a susţine evoluţia spirituală a oamenilor prin contactul direct cu Dumnezeu, a constituit Self-Realization-Fellowship (S.R.F.). Swami Kriyananda a făcut parte din S.R.F. o perioadă lungă de timp şi chiar a fost pentru o vreme vice-preşedintele organizaţiei. Însă, în timp ce S.R.F. insista tot mai mult pe autoritatea instituţiei, Swami Kriyananda punea pe primul plan inspiraţia individuală (acelaşi conflict a existat la începuturile creştinismului între gnostici şi Biserica catolică). Aceasta a făcut ca în 1968 Swami Kriyananda să se separe de S.R.F. şi să fondeze prima comunitate Ananda în S.U.A.


Timp de mai mulţi ani s-a încercat să se creeze impresia că Ananda este un cult abuziv şi Swami Kriyananda este un dictator însetat de sex, bani şi putere. Să vedem cât de reale sunt aceste acuzaţii şi ce este, de fapt, în spatele lor…   


 


PROCESUL INTENTAT DE S.R.F.


În 1990, ceea ce începuse ca o dispută teologică clasică s-a transformat într-o bătălie judiciară. S.R.F. dorea să obţină monopolul asupra învăţăturilor lui Paramahansa Yogananda şi a cerut înregistrarea ca marcă a denumirii Self–Realization şi chiar a numelui lui Paramahansa Yogananda. În 1990, S.R.F. a dat în judecată Ananda pentru încălcarea drepturilor de autor, întrucât aceasta şi-a modificat numele în Ananda Church of Self-Realization. Procesul a durat 12 ani, încheindu-se în noiembrie 2002 şi a dat câştig de cauză într-o proporţie foarte mare comunităţii Ananda.  Începând cu 1994, a fost însă însoţit de o campanie acerbă de discreditare a lui Swami Kriyananda, care a culminat cu procesul intentat de Anne-Marie Bertolucci în care Swami Kriyananda a fost acuzat de abuz sexual.


Verdictul în urma procesului intentat de S.R.F. a fost:
 • anularea caracterului de marcă înregistrată pentru Self–Realization şi pentru numele Paramahansa Yogananda,


 • anularea acuzaţiei că Ananda ar dori să treacă drept S.R.F. prin utilizarea unui nume asemănător,


 • anularea acuzaţiei că reputaţia S.R.F. este afectată de posibila confundare cu Ananda,
  inexistenţa unor drepturi de publicitate asupra numelui, vocii şi imaginii lui Paramahansa Yogananda,


 • stabilirea faptului că S.R.F. nu are drepturi de autor asupra lucrărilor publicate de Paramahansa Yogananda cât timp era în viaţă şi nici asupra fotografiilor lui Paramahansa Yogananda. Acest lucru a făcut posibilă publicarea cărţii „Autobiografia unui Yoghin” de către Ananda.

CAZUL BERTOLUCCI


Anne-Marie Bertolucci era  adeptă Ananda şi locuia la Ananda Village din S.U.A. Acolo l-a cunoscut pe Danny Levin. Au avut o relaţie amoroasă care a durat mai multe luni, după care Danny a hotărât să se întoarcă la soţia lui şi s-a despărţit de Anne-Marie. Aceasta s-a simţit foarte umilită şi într-o discuţie cu Swami Kriyananda a declarat că va face orice să îl recâştige pe Danny. Swami Kriyananda i-a cerut atunci să se mute în altă localitate pentru a nu afecta mariajul lui Levin şi ea a plecat furioasă la Ananda Palo Alto. La scurtă vreme l-a cunoscut pe Eric Step şi prin intermediul acestuia s-a înscris în rândurile S.R.F. Step era unul dintre discipolii mai vechi ai lui Swami Kriyananda şi  fusese gonit din comunitate din cauza atitudinilor sale negative. Era cunoscut deja pentru obsesia sa de a-l distruge pe Swami Kriyananda. Repeta oricui că Swami Kriyananda nu are Sinele realizat (deşi Kriyananda nu susţinuse vreodată acest lucru) şi vorbea tuturor despre superioritatea spirituală a lui Daya Mata, conducătoarea S.R.F.  El este cel care a sfătuit-o pe Anne-Marie Bertolucci să înceapă procesul acuzându-l pe fostul ei iubit Danny Levin de abuzuri sexuale. Tot el i-a găsit şi un avocat în persoana lui Ford Greene, cunoscut şi el pentru obsesia de a distruge „secte”.  Imediat ce au construit dosarul, Eric şi soţia sa Naomi au început să trimită avertizări adepţilor Ananda că ceva foarte important se va petrece şi că dacă vor să apere credibilitatea comunităţii ar fi cazul să îl alunge pe Swami Kriyananda. Lucru pe care aceştia bineînţeles că nu l-au făcut.


Interesant este faptul că, iniţial, Swami Kriyananda nu a fost acuzat în nici un fel, deşi Anne Marie Bertolucci vorbea frecvent de el în timpul audierilor. După ce a intrat în joc avocatul Ford Greene, situaţia a devenit cu totul alta. În timpul unei audieri în care Bertolucci povestea despre o discuţie a sa cu Swami Kriyananda, avocatul a cerut o mică pauză în care a vorbit între patru ochi cu Bertolucci. La întoarcere în sală ea şi-a continuat declaraţia acuzându-l pentru prima oară pe Swami Kriyananda de avansuri şi abuzuri sexuale la adresa ei. S-a dedus că Green a sfătuit-o să depună o  mărturie mincinoasă împotriva lui Swami Kriyananda şi că tot acest proces îl avea, de fapt, ca ţintă pe el.  Mai ales că în urma eşecului cu drepturile de autor,  S.R.F. urmărea să îl discrediteze cu orice preţ. Din 1994 până în 1999, Bertolucci şi susţinătorii ei au contactat sistematic orice femeie din interiorul sau din afara comunităţii Ananda care ar fi putut avea vreodată vreo legătură cu Swami Kriyananda, sperând să dea peste una care să depună mărturie că Kriyananda,  a abuzat-o sexual. În proces au apărut în final 4 femei care toate avuseseră la un moment dat o relaţie amoroasă liber consimţită cu Kriyananda. De-a lungul anilor scurşi din momentul încetării relaţiilor, toate menţinuseră o bună relaţie cu Kriyananda, dar în timpul procesului au minţit. Cele 4 femei au fost sistematic prezentate ca nişte victime (e important de adăugat că presa le-a prezentat ca fiind adolescente la vremea când fuseseră „abuzate”, sub 21 de ani, deci minore conform legii americane –  necoapte la minte şi uşor de manipulat de mentorul lor spiritual). Din moment ce toate cele 4 femei ocupaseră un loc important în viaţa lui Kriyananda, toţi membrii comunităţii le cunoşteau şi puteau atesta că mărturiile lor sunt false. Însă, pe tot parcusul procesului au fost încălcări extrem de grave ale legilor şi nici măcar nu le-a fost permis avocaţilor apărarii să le interogheze pe cele 4 femei în faţa juraţilor pentru a dovedi că declaraţiile lor sunt false.


Procesul a fost dublat de articolele din presă care au prezentat Ananda ca o organizaţie destinată recrutării de tinere fete pentru „haremul” lui Kriyananda, care exploata femeile, ducea la izolarea membrilor de familiilor lor şi îi împiedica să părăsească comunitatea la voinţă. Titlurile din presă vorbeau despre spălare de creiere şi abuzuri sexuale (de exemplu:  „Brainwashing lawsuit. Charges sexual abuse”, „Searching for the Swami’s treasure”, „Swami faces Zombie sex rap”, „The strange swami and sex”).


Un fapt semnificativ care dovedeşte implicarea S.R.F. în acest proces atât de părtinitor a fost obligarea comunităţii Ananda de a plăti suma de 1.800.000 milioane de dolari, bani de care organizaţia nu dispunea din cauza proceselor în care fusese târâtă. Întrucât organizaţia îi datora bani,  Bertolucci nu a ezitat să vină cu o propunere „salvatoare”. A declarat că are cunoştinţă despre un cumpărător dispus să plăteasă o sumă mult mai mare decât valoarea reală pentru drepturile de autor ale cărţilor lui Kriyananda astfel încât organizaţia ar fi putut să îşi acopere datoria. Era evident că în spate se afla S.R.F. care de mai mulţi ani urmărea să obţină monopolul pe propagarea învăţăturilor lui Yogananda şi că acele cărţi nu ar mai fi văzut vreodată lumina tiparului. Dar Ananda nu a căzut în această capcană şi a obţinut posibilitatea de a-şi plăti datoriile pe parcursul a 5 ani.


După acest proces, Kriyananda s-a mutat în Italia unde a locuit şi probabil mai locuieşte încă, în cadrul comunităţii Ananda Assisi, care neîntâmplător în luna ianuarie 2004 a făcut obiectul percheziţiilor şi anchetelor prezentate la început.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More