Operaţiunea Fox Hunt: SUA avertizează China în privinţa agenţilor secreţi care operează în străinătate

 

Administraţia Obama a avertizat Beijingul în privinţa prezenţei agenţilor guvernamentali chinezi care operează în secret în SUA pentru a presa expatriaţi proeminenţi – unii căutaţi în China pentru corupţie – să se întoarcă imediat în ţara lor, conform New York Times.

Oficialii americani au declarat că agenţii guvernamentali chinezi care operează pe ascuns în SUA fac parte dintr-o campanie globală de a vâna şi repatria expatriaţii chinezi care locuiesc în străinătate. Guvernul chinez a numit oficial această campanie „Operaţiunea Fox Hunt”.

Avertismentul, care a impus o încetare a acestor activităţi, reflectă adâncirea nemulţumirilor Washington-ului faţă de tacticile de intimidare folosite de agenţi şi are loc într-un moment în care tensiunile dintre SUA şi China s-au accentuat tot mai mult datorită unei game variate de chestiuni: de la furtul a milioane de date personale ale angajaţilor guvernamentali, despre care oficialii americani consideră că a fost direcţionat de Beijing, până la suprimarea libertăţilor civile în China şi devalorizarea intenţionată, bruscă, a yuanului de către autorităţile chineze la începutul lunii august.

Activitatea agenţilor chinezi reprezintă o deviere de la practica de rutină de colectare secretă de date pe care atât SUA cât şi China o desfăşoară una pe teritoriul celeilalte de câteva decenii. Dar în acest caz, conform oficialilor americani, agenţii chinezi fac parte din Ministerul Securităţii Publice, care este însărcinat cu Operaţiunea Fox Hunt.

Campania, un element central al aşa zisei bătălii purtate de Xi Jinping împotriva corupţiei, este populară în rândul publicului chinez. Începând cu 2014, conform Ministerului chinez al Securităţii Publice, peste 930 de suspecţi au fost repatriaţi.

Oficialii americani au declarat că au dovezi solide că agenţii chinezi – care cel mai probabil intră în SUA cu vize turistice sau comerciale – au folosit tactici dure pentru a-i forţa pe fugitivi să se întoarcă în China. Campania de hărţuire, care include ameninţări împotriva membrilor familiei din China, s-a intensificat în ultimele luni, au declarat oficialii americani.

SUA a trimis la rândul său agenţi sub acoperire în alte ţări – uneori cu ordinul de a răpi sau ucide. În anii care au urmat atacurilor din 11 septembrie 2011, CIA a trimis echipe în străinătate pentru a captura suspecţi Al-Qaeda, pe care fie i-a transportat în închisori secrete ale CIA fie i-a predat altor guverne pentru interogare.

Atât Ministerul Securităţii Publice cât şi Ministerul pentru Afaceri Externe din China nu au răspuns la cererile de a comenta situaţia. Dar, conform mass-media chineze, Beijingul a trimis zeci de agenţi de securitate în străinătate pentru a-şi „convinge” ţintele să se întoarcă acasă. Cum reuşesc acest lucru încă nu este clar.

Liu Dong, un lider al Operaţiunii Fox Hunt, citat de ziarul The Age, a declarat că agenţii chinezi trebuie să se conformeze legilor locale din străinătate şi că ei depind de cooperarea cu forţele de poliţie din ţările respective, conform unui raport publicat anul trecut în presa de stat chineză. Dar, a adăugat el, „Principiul nostru este următorul: Fie că există sau nu o înţelegere, atâta timp cât avem informaţii că există un suspect criminal noi îl vom urmări până acolo”.

Un oficial american a recunoscut că agenţii chinezi au încercat să îl depisteze pe Ling Wancheng, un om de afaceri bogat şi cu legături politice care a fugit în SUA anul trecut şi care trăieşte într-o locuinţă de lux lângă Sacramento. Dacă el ar căuta să obţină azil politic, atunci ar deveni unul dintre cei mai „periculoşi” fugari chinezi din istoria Republicii Populare Chineze.

Oficialii americani nu au dezvăluit identităţile sau numărul celor care sunt urmăriţi de agenţii chinezi în SUA. Se crede că este vorba de expatriaţi proeminenţi, unii urmăriţi pentru corupţie economică şi alţii pentru ceea ce regimul comunist de la Beijing consideră a fi crime politice.

SUA şi China nu au un acord de extrădare

China susţine că respectă legile locale din străinătate. Dar în decembrie 2014, doi ofiţeri de poliţie chinezi au fost prinşi operând în Australia fără permisiunea autorităţilor locale. Ofiţerii au călătorit în Melbourne din provincia chineză nord-estică Shandong pentru a urmări un cetăţean chinez acuzat de mituire.

Oficialii australieni au convocat de urgenţă diplomaţii ambasadei chineze din Canberra, precum şi pe cei din Beijing, pentru a-şi manifesta nemulţumirea, conform unui purtător de cuvânt al Departamentului australian pentru Afaceri Externe şi Comerţ.


Sursa: epochtimes-romania.com

Citiţi şi:

Capcana lui Tucidide: Se îndreaptă America şi China spre un război?

Un proces de mii de miliarde de dolari deschis în SUA ar putea pune capăt tiraniei financiare

China vrea să creeze un nou sistem opresiv: fiecăruia este necesar să i se aloce un punctaj despre «cât de bun cetățean este»!

 

yogaesoteric
8 decembrie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More