Opinii – Ivan Grigorievici: „Globalismul a preschimbat stânga în stângaci”

[Notă: Punctele de vedere exprimate în acest articol aparțin autorului și ele nu reflectă în mod necesar opinia redacției yogaesoteric.]

Nu este un secret pentru nimeni că în Rusia și în țările din Est sunt mulți oameni cu convingeri de stânga. Aceasta este firesc. Nicio altă idee nu s-a potrivit atât de bine cu dorința firească a acestor popoare de dreptate, egalitate, democrație reală.

Timp de câteva decenii, ideologia de stânga a fost un motor puternic al dezvoltării Rusiei sovietice precum și a țărilor socialiste. Dar astăzi, unii dintre adepții săi au reușit să o întoarcă pe dos. „Corect din punct de vedere formal, dar în esență o batjocură”, cum spunea tovarășul Iosif Vissarionovich Stalin.

Iată operațiunea militară specială. Aceasta este o luptă pentru independență, pentru eliberarea atât a Rusiei, cât și a Ucrainei de opresiunea neocolonialistă. În confruntarea cu gigantul bloc NATO, Rusia seamănă cu David, care a venit cu praștia împotriva lui Goliat.

Totul s-ar părea că este conform manualelor marxist-leniniste. Dar unii de stânga nu înțeleg. Nu, spun ei, operațiunea nu este bună. Aceasta este „imperialistă”.

Dar să analizăm cu atenție. Din partea rușilor am văzut numai încercări nesfârșite de împăcare și diplomație. De la ceilalți numai strigăte de ură și provocări.

Batalioane de „experți” din mass-media au promovat numai punctul de vedere rusofob. Ne-am săturat cu toții de acești experți.

De opt ani rușii au implorat Kievul să ajungă la un acord cu Donetskul și Luganskul și să înceapă implementarea acordurilor de la Minsk. Dar conducerea de la Kiev a tensionat toate relațiile, la toate nivelele.

Care era scopul tuturor acestor inițiative ale Rusiei? Pentru ca oamenii muncitori din Donețk, Lugansk și alte regiuni rebele ale Ucrainei să trăiască bine, să lucreze în liniște și să aibă dreptul să vorbească rusă și să-și învețe copiii în rusă. Și, de asemenea, pentru ca Kievul să nu-i omoare sau să-i bombardeze.

Unde este „imperialismul”? Având în vedere situația îngrozitoare a locuitorilor din estul Ucrainei, a fost mai mult o luptă împotriva apartheidului, care a fost răspândit la Kiev.

Am văzut cu toții că diplomația nu a funcționat. Acum Armata Rusă va oferi o viață liniștită muncitorilor din DPR și LPR.

Se pare că mulți așa-ziși oameni de stânga moderni au învățat de la bunicul Lenin doar criticile la adresa notoriului „șovinism al marii puteri ruse”. Sigur. Orice ar face Rusia în beneficiul său, va fi întotdeauna șovinism, militarism și imperialism.

În privința situației geopolitice, acești ,,tovarăși” sunt orbi. Ei par să nu priceapă că singurul imperiu agresiv este SUA. Pe harta lumii a acestor… stângaci, acest stat nu pare să existe deloc.

Dar tocmai de acolo a pornit capitalul corporativ să zdrobească toate instituțiile politice. Monopolizarea a distrus concurența. Băncile au fuzionat cu corporațiile.

Această oligarhie financiar-industrială a început să-și numească marionetele politice, iar aceste marionete au început războaie pe tot globul.

Astea sunt toate scenariile clasice.

Ia fii atent, cititorule, ce spune Lenin. În eseul „Imperialismul, cea mai înaltă etapă a capitalismului”, el descrie exact aceleași procese care au loc acum în Statele Unite.

De peste o sută de ani, nici măcar denumirile corporațiilor și băncilor nu s-au modificat. Sunt bune astea vechi, JPMorgan, General Electric și lista poate continua. Singurele care au apărut recent sunt corporațiile care dețin tehnologia IT și rețelele de comunicare virtuală.

În ultimii ani, ideologia excepționalismului american a prins contur și a fost declarată de mai multe ori. Sub acest slogan, Washingtonul a organizat războaie, a ocupat și a jefuit zeci de țări. În secolul al XX-lea, o astfel de comasare a armatei, a complexului militar-industrial și a oligarhiei sub sloganul exclusivității naționale a fost denumită „fascism”.

Să ne amintim definiția clasică a comunistului Georgy Dimitrov: fascismul este „o dictatură teroristă extremistă a celor mai reacţionare, mai şovine şi mai imperialiste elemente ale capitalului financiar”.

Unde se înregistrează plafonul financiar astăzi, cititorule? Din câte știu, nu este Piața Pușkin, este Wall Street.

Corporațiile americane jefuiesc oamenii muncitori ai lumii în fiecare zi, fără pauză pentru prânz. În Ucraina și nu numai, Cargill, Dupont și Monsanto au cumpărat o treime din toate terenurile agricole pe nimic, 16,7 milioane de hectare. (Ar fi timpul, apropo, să fie returnate oamenilor muncii din Ucraina.)

Dar nu, stângacii nu văd imperialismul american, ei inventează imperialismul rus. Proprietarul Alphabet Inc. (proprietarul Google), Eric Schmidt, servește de ani de zile Pentagonul, oferind armatei și serviciilor de informații americane „inovațiile” sale, asigurând invaziile SUA în diferite țări ale lumii.

Interesant este faptul că în anii 1930 și 1940, toți cei de stânga din întreaga lume au văzut perfect unde se afla amenințarea directă și imediată la adresa umanității și au luptat împotriva ei fără a precupeți vreun efort. Rezistența antifascistă la nivel mondial împotriva regimului hitlerist este o pagină glorioasă în istoria noastră comună. Acei socialiști, acei comuniști, acei oameni de stânga sunt eroi!

Cum s-a ajuns ca moștenitorii ideologici ai acestor eroi, care nu se temeau nici de tortură, nici de execuții, să degenereze într-un mod mizer, în „antifa” plictisitoare, infantilă, intimidată?

Și asta este o parte din întreaga problemă despre ideea de stânga.

Ideologia militantă și a progresului din trecut, care era pentru oameni, a început să se schimbe într-un dogmatism plictisitor în toate țările socialiste, chiar și în Uniunea Sovietică. De-a lungul anilor a devenit din ce în ce mai decadentă. Am recunoscut aceste aiureli plictisitoare la… stângacii moderni.

Aceasta este ipocrizia tipică, care ne-a condus la stagnare și prăbușire. A suprimat și a înghețat literalmente toate dorințele și aspirațiile umane normale. Orice inițiativă strălucitoare fie în creativitate, fie în muncă, a fost stinsă prin acest dogmatism.

Acestor stângaci nu le place dorința de viață mai bună. Nu, nu e cazul să existe o viață bună. Masele este necesar să sufere, aceasta este logica ciudată a stângacilor moderni.

Conform acestei logici, nici statul, nici omul nu pot face nimic pentru prosperitate. Te poți angaja doar în lupta de clasă. Dar să fim sinceri, cititorule, masele muncitoare nu vor să se urce pe baricade. Milioane de oameni preferă să ia credite ipotecare pentru apartamente, să-și construiască case, să câștige bani, să reușească și să se dezvolte. Nu este de mirare că ideea degenerată de stânga a fost extrem de populară printre proprietarii de fabrici, ziare și yahturi.

Lor le convine în continuare. În întreaga lume, a fost înființat de mult timp un așa-numit „Comintern caviar”. Știai, cititorule?

Aceștia sunt stângaci plini de farmec care vorbesc neobosit despre lupta de clasă, învățându-i pe muncitori să zdruncine regimurile și să zdruncine totul. Aceste discursuri sunt publicate, mângâiate și hrănite în toate felurile posibile de către miliardarii transnaționali.

Ei stimulează lupta de clasă în toată lumea, dar nu în Washington sau în Londra. Totul este calm acolo. Ei împart doar profiturile din revoluțiile altor oameni.

Paradoxul este că, la mii de kilometri de Ucraina, comuniștii tradiționali de școală veche înțeleg ce se petrece mult mai bine decât mulți dintre ai noștri. Vietnam și Nicaragua, China și Cuba, ei văd perfect că Rusia se luptă cu neocolonialismul american, pentru ea însăși și pentru toată umanitatea.

Milioane de socialiști din Rusia și din toată lumea susțin operațiunea specială. Ei ajută republicile populare și armata rusă. Nici măcar nu e vorba de apartenența la partid. Sunt milioane de oameni non-partid, relativ vorbind, „socialiști spontani”. Și văd perfect că operațiunea aduce pace, prosperitate și o viață bună oamenilor din Ucraina și Rusia. Și ei fac donații prin intermediul rețelelor de comunicare virtuală pentru armament și drone pentru armata rusă. Nu întâmplător, monumentele lui Lenin, demolate de neonaziști, sunt astăzi restaurate pe pământurile eliberate.

Desigur, ca politician, Lenin a făcut multe greșeli, într-un mod nebunesc. Cu toate acestea, astăzi Lenin nu este văzut ca politician. El este un simbol. Pentru sute de milioane de oameni de la Havana la Hanoi, de la Santiago la Moscova. Simbol al egalității, al justiției sociale, al vieții pașnice pentru muncitori.

Iar Victoria asupra fascismului, fără Armata Roșie, fără Comuniști și fără Tovarășul Stalin nu era posibilă, lumea nu ar fi biruit niciodată acest monstru.

Globalismul a preschimbat stânga în stângaci.

Autor: Ivan Grigorievici

Citiți și:
Care este legătura dintre stânga politică și globalism?
Politica identitară – ideologie distructivă de stânga menită eșecului
Bogdan Alexandru Duca: „Eu cred că stânga și dreapta sunt irelevante acum, în postmodernism.”

 

yogaesoteric
26 noiembrie 2022

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More