Organismele modificate genetic sunt interzise în două treimi din statele UE, jumătate dintre americani le consideră nesigure pentru consum

 

Culturile de organisme modificate genetic (OMG) devin tot mai nepopulare în ţările Uniunii Europene dar și în SUA. Ceea ce diferă este însă poziția autorităților de peste ocean cu privire la acest subiect.

În timp ce 19 dintre statele Uniunii Europene (mai mult de jumătate) au ales să nu cultive OMG, în America legea nici măcar nu impune obligativitatea etichetării alimentelor modificate genetic.

Letonia şi Grecia au fost primele ţări UE care au refuzat să dezvolte culturi de OMG în baza unei legi adoptate în luna martie a anului trecut. Până la 2 octombrie 2015 – termenul stabilit pentru a anunța Comisia Europeană cu privire la decizia de interzicere a acestor culturi – s-au alăturat alte 17 state. Printre ele însă nu s-a aflat și România.

Monsanto, gigantul american din domeniul modificării genetice a plantelor de cultură agricolă, a fost nevoit să accepte decizia celor 19 ţări de a nu cultiva porumbul MON810 (GM Maize), singura cultură modificată genetic permisă în prezent a fi cultivată în UE.

Richard Lochhead, secretarul Afacerilor Rurale din Scoţia, a declarat la acea vreme: „Scoţia este cunoscută în lume pentru mediul natural deosebit şi, interzicând culturile modificate genetic, vom proteja şi consolida şi mai mult statutul nostru curat şi verde. Nu există nicio dovadă privind o cerere semnificativă de produse OMG din partea consumatorilor scoţieni”.

În ciuda abordărilor diferite ale ţărilor UE şi ale SUA faţă de OMG-uri, europenii şi americanii au opinii similare asupra acestui subiect. Un sondaj din 2010 a descoperit că 60% dintre europeni consideră că OMG-urile nu sunt sigure pentru consum, iar un sondaj desfăşurat la începutul acestui an a descoperit că 52% dintre americani au aceeaşi opinie. Dar, spre deosebire de toate ţările UE, legea federală americană nu cere etichetarea alimentelor modificate genetic în SUA, în ciuda faptului că majoritatea americanilor sprijină etichetarea obligatorie.


Citiţi şi:

Majoritatea statelor membre UE vor interzicerea neîntârziată a culturilor de organisme modificate genetic

Dezvăluiri ale doctorului Mencinicopschi despre micro-organismele modificate genetic (OMG) 

 

yogaesoteric
22 ianuarie 2016


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More