Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că primul caz de deces la om din cauza gripei aviare H5N2 a fost confirmat în Mexic

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat pe 5 iunie că primul caz de deces la om din cauza gripei aviare H5N2 a fost confirmat în Mexic, potrivit Le Figaro, transmite News.ro.

Acesta este primul caz uman confirmat în laborator de infectare cu un virus gripal A(H5N2)”, a precizat organizaţia ONU într-un buletin epidemiologic.

Tulpina H5N2 este diferită de cea (H5N1) legată de actuala epidemie din rândul vacilor din Statele Unite, pentru care au fost raportate trei cazuri umane.

Bărbatul, în vârstă de 59 de ani, a murit în 24 aprilie într-un institut specializat din capitala mexicană, la câteva ore după ce a fost internat în spital, a precizat sursa citată. Ministerul mexican al Sănătăţii a precizat că pacientul era de sex masculin. Pacientul prezentase febră, dificultăţi de respiraţie, diaree, greaţă şi stare generală de rău la 17 aprilie, potrivit OMS, care a fost notificată cu privire la acest caz în 23 mai. Persoana nu avusese „niciun contact cunoscut” cu păsări de curte sau alte animale, dar suferea deja de multiple probleme de sănătate, a subliniat OMS.

În acest stadiu, nu au fost raportate alte cazuri de H5N2 la om şi „nu există niciun risc pentru populaţie”, a subliniat Ministerul Sănătăţii. OMS a apreciat acest risc ca fiind „scăzut”.

Acest deces survine după ce, în martie, au fost descoperite cazuri de H5N2 la păsări de fermă în statul Michoacan, care se învecinează cu statul mexican în care locuia victima. Alte cazuri de H5N2 au fost identificate în cursul aceleiaşi luni la păsări de curte din Texcoco, în statul Mexic, iar în aprilie în Temascalapa, în acelaşi stat. În acest stadiu, „nu a fost posibil să se stabilească dacă acest prim caz la om are legătură cu focarul recent de la păsările de curte”, a precizat OMS. Aceasta este „prima infecţie cu virusul aviar H5 la o persoană semnalată în Mexic”, a precizat aceasta.

Considerat mai puţin patogen decât H5N1, virusul H5N2 a fost semnalat în ultimii ani în efectivele de păsări de curte din diferite ţări din întreaga lume. Nu a fost documentată încă nicio transmitere la om. În ceea ce priveşte virusul H5N1, în prezent nu există dovezi de transmitere de la om la om, însă în aprilie OMS şi-a exprimat „îngrijorarea enormă” cu privire la răspândirea acestei tulpini.

Citiți și:
Înșelătoria gripei aviare, din nou în pregătire
Dr. Mircea Ciuhrii, doctor docent în virusologie, a demascat isteria gripei aviare din perioada 2005-2006 (I)

 

yogaesoteric
17 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More