Otto Skorzeny – agent al Mossad

 

La sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, numele lui Otto Skorzeny era faimos în întreaga lume. Acțiunile sale, de o îndrăzneală fără margini, stârniseră admirația tuturor, camarazi și inamici deopotrivă. În 1943, a reușit să-l elibereze pe Benito Mussolini, care după înlăturarea de la putere era ținut prizonier într-un hotel din Munții Apenini. În octombrie 1944, trimis de Hitler care avea informații că ungurii negociază cu sovieticii, îndrăznețul ofițer german l-a răpit pe fiul dictatorului Miklos Horthy, silindu-l pe acesta să-i cedeze puterea lui Ferenc Szalasi. Dar numele lui Skorzeny era legat și de alte planuri temerare – răpirea liderului comunist Tito și a comandantului american Eisenhower sau complotul legat de asasinarea simultană a lui Roosevelt, Churchill și Stalin în timpul Conferinței de la Teheran.

În ciuda trecutului său nazist sau poate tocmai din această cauză, Otto Skorzeny a lucrat spre sfârșitul vieții cu Mossadul israelian. După război, a fost achitat de un tribunal militar aliat, deși luptase îmbrăcat în uniforma inamicilor săi și ar fi putut fi executat pentru asta.

După eliberare, s-a mutat în Spania, aflată la acea vreme sub conducerea lui Franco. A devenit om de afaceri, dar se pare că și-a ajutat mulți dintre foștii camarazi din SS să-și găsească refugiu în Spania sau America latină. La un moment dat, a colaborat și cu egiptenii, antrenând luptători de commando. Într-o seară, în timp ce lua masa cu mult mai tânăra sa soție într-un restaurant din Madrid, Skorzeny a fost abordat de un cuplu – un bărbat elegant trecut de 40 de ani și partenera sa, o frumoasă fată cu vreo douăzeci de ani mai tânără. Cei doi s-au prezentat drept turiști germani care fuseseră jefuiți de tot ce aveau – bani, acte…

În ciuda întâmplării, cele două cupluri s-au distrat extrem de bine toată seara, iar soția lui Skorzeny i-a invitat să-și petreacă noaptea în casa lor, iar cei doi au acceptat rapid. Părea să existe o stranie atracție sexuală între cele două cupluri, dar la un moment dat, amabila gazdă a scos pistolul și le-a spus oaspeților că știe că sunt agenți ai Mossadului veniți să-l lichideze. Cei doi au recunoscut, dar numai pe jumătate. Sunt, într-adevăr, agenți israelieni, dar au venit să-i propună un târg, dacă ar fi vrut să-l lichideze ar fi avut de nenumărate ori prilejul. Skorzeny le-a răspuns că pentru el ar fi mai simplu să-i ucidă, dar tânăra evreică i-a dat o replică inspirată. „Dacă ne ucizi, cei care vor veni după noi nu se vor mai deranja să bea un pahar cu tine înainte să-ți zboare creierii.”

Amenințarea a funcționat și, după un minut de tăcere, fostul ofițer SS a întrebat cu ce le poate fi de folos. Israelienii i-au spus că au nevoie de informații și sunt gata să-l plătească regește.
– Banii nu mă interesează, am destui, le-a răspuns Skorzeny, care le-a cerut însă altceva: Vreau ca Simon Wiesenthal să șteargă numele meu de pe lista criminalilor de război. Eu nu am comis nicio crimă.

Cei doi au spus că vor încerca să rezolve problema, iar colaborarea a început. Skorzeny a fost chiar invitat în Israel ca să afle în amănunt ce informații vor noii săi colaboratori. Gazdele l-au dus să viziteze și memorialul victimelor nazismului, dar fostul ofițer S.S. n-a arătat vreo urmă de remușcare. A păstrat totuși tăcerea, plin de respect.

Când a fost întrebat cum de a acceptat atât de repede să colaboreze, Skorzeny a spus că, dat fiind că este trecut pe lista criminalilor de război, poate fi lichidat oricând, iar colaborând își apără viața.

Chiar dacă fostul erou al lui Hitler, Otto Skorzeny, a acceptat să lucreze pentru Mossad, israelienii nu au reușit să-și îndeplinească obligațiile pe care și le luaseră față de el. Contactat de Mossad, vânătorul de naziști Simon Wiesenthal a refuzat să șteargă numele lui Skorzeny de pe lista sa. Așa că agenții serviciului secret israelian i-au oferit fostului ofițer S.S. o scrisoare falsă din care reieșea că Wiesenthal acceptă târgul. Mulțumit de rezultat, Skorzeny pare să se fi întors împotriva foștilor săi camarazi. Surse din Mossad, sub protecția anonimatului, susțin că Skorzeny a jucat un rol decisiv în eliminarea omului de știință Heinz Krug, în acel moment una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității Israelului.

Fost membru al echipei de oameni de știință naziști de la Peenemunde, Krug participase la elaborarea faimoaselor rachete în care Hitler își pusese toate speranțele. Era unul dintre cei mai valoroși experți în rachete, așa că după război, coordonatorul proiectului armelor secrete germane, Wernher von Braun l-a chemat în America să participe la dezvoltarea proiectului spațial american. Krug a refuzat însă și, alături de alți colegi de la Peenemunde, a ales o variantă mai bănoasă – să ajute Egiptul împotriva Israelului. Conform ziarului Haaretz, oamenii de știință germani voiau „Să pună la punct un program secret de a înzestra țările arabe cu rachete capabile să lovească Israelul”.

La început, Mossad-ul a încercat să-i intimideze pe oamenii de știință germani și să-i facă să abandoneze proiectul. Li se dădeau telefoane anonime în miez de noapte și primeau zilnic scrisori de amenințare. La un moment dat, se pare că însuși Krug l-a contactat pe Skorzeny în speranța că acesta va apăra grupul de oameni de știință germani, fără să știe că acesta lucra pentru Mossad. Pe 11 septembrie 1962, Krug dispărea fără urmă din biroul său din München. Cadavrul său nu avea să fie descoperit niciodată. Mai mult, cinci egipteni care lucrau cu oamenii de știință germani au fost uciși de explozia unui pachet capcană. Speriați, oamenii de știință germani au abandonat unul câte unul proiectul până la finalul anului 1963. Surse israeliene spun că Skorzeny ar fi fost implicat în ambele asasinate. E însă greu de spus care a fost contribuția lui. Aliații îl declaraseră denazificat încă din 1952, deci nu avea mari motive să se teamă că ar putea fi adus din nou în fața justiției. Cât privește teama pe care i-o inspirau commando-urile israeliene și aici e de discutat.

Până la sfârșitul vieții sale, Skorzeny a căutat să-și ajute foștii camarazi din S.S., de altfel, pe ultimul său drum, Skorzeny a fost salutat cu brațul ridicat în salutul roman de o mulțime care cânta marșuri naziste.


Citiți și:

Cei mai buni agenţi ai CIA sunt femei! 
Arhiva Mitrohin şi istoria secretă a KGB (I) 

 

yogaesoteric
22 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More