Pământul interior: La 660 de kilometri în interiorul pământului, oamenii de știință au descoperit munți și câmpii
De la vârste fragede suntem învățați la școală că Pământul este împărțit în trei straturi: cortexul, mantaua și nucleul, acesta din urmă fiind la rândul lui împărțit într-un nucleu intern și unul extern. Toate aceste informații au fost contrazise însă de o schemă de bază, destul de precisă, în care se evidențiază și alte straturi mai subtile pe care oamenii de știință încep acum să le identifice în interiorul planetei.
Un strat necunoscut anterior
O echipă de geologi a detectat un strat necunoscut anterior în mijlocul mantalei Pământului, ale cărui caracteristici sunt precum cele de la suprafața planetei.
Geofizicienii Jessica Irving și Wenbo Wu de la Universitatea Princeton, în colaborare cu Sidao Ni, de la Institutul de Geodezie și Geofizică din China, au publicat un studiu în Journal of Science, în care este descris modul în care cercetătorii au folosit datele culese în urma valurilor seismice ale ultimului cutremur din Bolivia și au localizat, la o adâncime de 660 de kilometri, o nouă regiune în interiorul Pământului. Această descoperire i-a lăsat fără cuvinte. Regiunea descoperită prezintă un lanț muntos și câmpii, foarte asemănătoare cu cele de la suprafața planetei.
Această descoperire le-a stârnit curiozitatea și au dorit să privească și mai adânc în interiorul planetei. Însă, pentru a putea privi mai adânc, cercetătorii au fost nevoiți să găsească înregistrări cu cele mai puternice valuri seismice care au existat pe planeta noastră, valuri generate de cutremurele mari.
„Vrei un cutremur mare, la adâncime, care să facă să tremure întreaga planetă”, și-a spus retoric Jessica Irving.
Pentru acest studiu particular, datele cheie au fost colectate în urma valurilor seismice ale unui cutremur cu magnitudinea de 8,2 pe scara Richter, al doilea cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată, care a zguduit Bolivia în anul 1994.
„Cutremurele mari nu se produc foarte des”, a spus Irving. „Avem noroc acum că sunt atât de multe seismometre, în comparație cu 20 de ani în urmă. Seismologia a evoluat și este în prezent un domeniu mult diferit. Tehnologia, instrumentele de precizie și resursele de calcul sunt mult mai precise, însă toate aceste date nu înseamnă nimic dacă nu știi cum să le folosești.”
Acesta este și motivul pentru care oamenii de știință au folosit reţeaua de supercomputere Tiger de la Princeton University, pentru a simula comportamentul complex al undelor seismice în adâncul Pământului.
Tehnologia aplicată pentru această analiză depinde aproape în totalitate de două proprietăţi ale undelor: capacitatea de a se „îndoi” și aceea de a „ricoşa”. Comportamentul lor este similar cu acela al undelor de lumină, care pot ricoşa (se reflectă) dintr-o oglindă sau se pot îndoi (se refractă) atunci când trec printr-o prismă. Undele seismice călătoresc direct prin roci omogene, dar sunt reflectate sau refractate atunci când găsesc limite sau rugozități.
„Știm că aproape toate obiectele au rugozităţi pe suprafață și, prin urmare, împrăștie lumina”, a spus Wu, autorul principal al studiului, prin care și-a completat studiile în știință și în prezent este cercetător postdoctoral la Institutul de Tehnologie din California.
„De aceea putem vedea aceste obiecte. Valurile seismice reflectate poartă informații despre duritatea suprafeței. În acest studiu, am investigat valurile seismice reflectate care călătoresc în interiorul Pământului pentru a examina rugozitatea graniței situată la 660 kilometri în interiorul Pământului.”
La 660 km sub picioarele noastre sunt zone aspre și porțiuni netede
După cum explică oamenii de știință, ei au fost uluiți de rugozitatea acestei granițe, ea fiind mai neregulată decât stratul pe care trăim de la suprafața planetei. „Cu alte cuvinte, există o topografie mult mai pronunţată decât întâlnim la Munții Stâncoși sau Apalaşi, la limita de 660 km, însă modelul statistic al acestor date nu oferă prea multe informații care ar putea permite determinări precise ale înălțimii acestor munți”, a explicat Wu.
Oamenii de știință sunt de părere că există șanse ca unii dintre acești munți subterani să fie mai mari decât orice alt munte cunoscut de la suprafața planetei. Totodată, neregularităţile acestei granițe nu sunt distribuite uniform, fiind similar cu ceea ce întâlnim la suprafața scoarței, unde avem zone oceanice netede și munți masivi. Limita situată la 660 km sub picioarele noastre prezintă la rândul ei zone aspre și porțiuni netede.
Noul studiu descrie, fără îndoială, una dintre cele mai senzaționale descoperiri în domeniul geofizicii făcută „sub picioarele noastre”.
Citiţi şi:
Cu cât se intră mai adânc în interiorul pământului, cu atât se descoperă mai mult fier oxidat, spre surpriza oamenilor de știință
NASA deţine multe probe cu privire la civilizația tainică din interiorul Pământului
Cercetătorii au descoperit un «soare interior» care încălzește planeta?
yogaesoteric
28 septembrie 2020