Papa Francisc a adus modificări consistente Codului Penal al Vaticanului. Printre noutăţi, pedepse reduse pentru cei care „dau dovadă de pocăință”
Papa Francisc a emis în luna februarie a acestui an un document prin care introduce în sistemul juridic de la Vatican posibilitatea de reducere a pedepselor pentru bună purtare şi pedepse alternative, precum munca în folosul comunităţii pentru cei condamnaţi, relatează EFE.
Papa Francisc a decis să dea un exemplu prin acest document pontifical – „motu proprio” – care include modificări în Codul penal al Vaticanului.
Potrivit papei, aceste modificări erau necesare pentru „a continua procesul de actualizare în raport cu dinamica vremurilor”.
Noile articole ale codului penal prevăd „o reducere a pedepsei cu între 45 şi 120 de zile pentru fiecare an de închisoare ispăşit”, în cazul în care condamnatul „s-a comportat bine” şi „a dat dovadă de pocăinţă şi a participat la un program de tratament şi reintegrare”. Sunt de asemenea prevăzute pedepse alternative precum munca în folosul comunităţii, ce include activităţi de utilitate publică, muncă voluntară şi de importanţă socială.
Astfel de pedepse nu erau până acum incluse în sistemul juridic al statului Vatican.
Episcopii şi cardinalii vor fi judecaţi de tribunalul penal al Vaticanului
Episcopii şi cardinalii, până acum ultra-protejaţi, pot fi judecaţi şi condamnaţi de tribunalul penal laic al Cetăţii Vaticanului, unde judecă magistraţi laici italieni şi nu preoţi.
Decizia a intrat în vigoare la 1 mai 2021.
Papa Francisc a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii, „fără privilegii datând din trecut”, potrivit unui decret emis de papă din proprie iniţiativă, numit „motu proprio”.
Acest tribunal de primă instanţă a fost dur criticat pentru că nu îi putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.
Un proces instrumentat de această instanţă în 2017, de exemplu, a analizat finanţarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 mp al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi de la Vatican pe vremea Papei Benedict al XVI-lea. Un fost manager al Fundaţiei Spitalul de Pediatriei Bambino Gesu (deţinut de Vatican), acuzat de delapidare, a fost condamnat la un an de închisoare, însă cardinalul Bertone, aflat în centrul dosarului, nu a fost audiat niciodată de judecători.
Această modificare majoră intervine în momentul în care mai multe procese penale de răsunet se întrevăd în lunile următoare, implicând cardinali şi episcopi care au lucrat în Secretariatul de Stat (guvernul Vaticanului). Prin urmare, pentru prima dată, aceştia ar putea fi interogaţi de judecători laici ai instanţei penale.
De asemenea, o investigaţie complexă cu privire la finanţarea opacă, prin intermediul oamenilor de afaceri italieni, a unei clădiri de lux din Londra, cu aprobarea Secretariatului de Stat este în curs de desfăşurare. Ancheta ar urma să stabilească dacă vreun prelat superior a comis erori de judecată sau a fost corupt.
Un cardinal foarte important de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi al Secretariatului de Stat, a fost, de exemplu, împins anul trecut să demisioneze de către Papa Francisc, care i-a spus că nu este demn de încrederea sa, fiind suspectat de anchetatori de „delapidare”.
Citiți și:
Papa Francisc a lansat un Manifest Verde fără Dumnezeu
Papa Francisc cel bizar vrea să schimbe rugăciunea «Tatăl Nostru»
yogaesoteric
15 iulie 2021