Parazitarea Statului de Drept – o practică «la lumina reflectoarelor» în România… (3)
Sau cum găștile transpartinice și transnaționale cumpără putere la bucată pe sub nasul tău
Citiți a doua parte a articolului
Un alt premiant al galei din 15 decembrie 2016 organizată de Asociația EC B-B-B a fost și Boris Schneider, președinte al instituționalizatei vaci de muls ASIROM, în perioada 2005-2011. Este exact, așa cum spuneam anterior, perioada în care austriecii de la UNIQA au rebrănduit firma de asigurări Astra Asigurări până au băgat-o în faliment patru ani mai târziu, după luminata auditare a celor de la Deloitte. De acest faliment au profitat cei de la Asirom și Omniasig, firme aflate deja în portofoliul austriecilor de la VIG. Boris Schneider și-a făcut bine treaba (pentru grupul de interese româno-austriac), probabil după modelul înaintașului Alex Todericiu, cel care în anii ’90 „a tras piciorul” cu folos, ajutând la înființarea firmelor UNITA și AGRAS în România, acestea fiind primele subsidiare ale Vienna Insurance Group – VIG în țara noastră. Probabil că succesul i-a cauzat lui Schneider și căderea (sau retragerea) în 2011 de la șefia rezervei strategice ASIROM fiind înlocuit de nimeni alta decât de… Mariana Diaconescu, soția fostului ministru al justiției în guvernul Năstase apoi ministru de externe în guvernele Boc și Ungureanu (susținut de PSD respectiv UNPR), Cristian Diaconescu. Doamna Diaconescu venise în ASIROM de la conducerea băncii EXIMBANK, unde a ajuns prin susținerea PSD și de unde a fost ulterior demisă de PNL în 2005. ASIROM a fost cea mai puternică companie de asigurări din România până în 2003, când a fost detronată de… Allianz-Țiriac.
Boris Schneider
Ulterior, în cadrul unui eveniment din 2013 desfășurat la Ambasada Austriei la București, Boris Schneider, atunci și Consul Onorific al Austriei, primea Ordinul de Onoare în Aur din mâinile ambasadorului Michael Schwarzinger însoțit la ceremonie chiar de către… soții Diaconescu. Sugestiv este comunicatul Ambasadei cu acest prilej: „Ordinul a fost decernat în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate pusă în slujba dezvoltării şi consolidării relaţiilor româno-austriece, în special pentru contribuţia remarcabilă avută de dr. Boris Schneider în domeniul cooperării economice dintre cele două ţări, fiind «artizanul» intrării grupului VIENNA Insurance Group în România.” Fără cuvinte!
Dar oare cine se află în spatele grupurilor de interese din zona asigurărilor, „farul călăuzitor” al lui Todericiu, Schneider, Hălmăjan ori Diaconescu?
Christian Brandstetter este un cetățean austriac care și-a început activitatea în Vienna Insurance Group în anul 1992, direct în poziții administrative de vârf. A fost director în consiliul de administrație al grupului în perioada 2000-2007, când a început noi proiecte de dezvoltare a VIG pe piețele noi din Europa Centrală și de Est. Deci, superiorul direct a lui Boris Schneider!
Christian Brandstetter
Brandstetter a fost numit președinte al ASIROM Vienna Insurance Group SA în iunie 2015 prin hotărâre a ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Pentru că Dan Radu Rușanu fusese înlăturat de la șefia ASF printr-o acțiune a DNA din 2014, imediat ce președintele de atunci Traian Băsescu a declarat că ASF este o ,,cloacăˮ, Brandstetter avea cale liberă. „Vaca de muls” a avut la butoane din acel moment exact creierul afacerii! Afacerea a vizat și încheierea în 2010 a unor contracte grase cu divizia de asigurări a Poștei Române printr-o introducere în joc a unei „căpușe” numită BRARO, clonată sub mai multe forme, lichidate apoi treptat, după un timp. Două dintre acestea au păstrat denumirea-sursă: BRARO Management&Consulting, cealaltă BRARO Investment Company, controlate prin intermediul lui Drăgoiu Paul Cristian, un alt premiant al Asociației Export Club B-B-B la gala din 2016.
Drăgoiu Paul Cristian
Anul 2015 a fost unul de mare succes pentru perechea Brandstetter-Drăgoiu, ultimul fiind numit director general al firmei BSS (Building Support Services), înfiinţată de omul de afaceri Lucian Anghel în 2003. Firma, având ca obiect de activitate property și facility management (managementul proprietăților și a facilitaților), a intrat în totalitate în proprietatea companiilor austriece și germane REIWAG și respectiv FIDEN în urma vânzării tuturor acțiunilor de către Anghel și alți doi acționari minoritari. La rândul său Drăgoiu avea mai multe interese de afaceri în țară, inclusiv în zona litoralului, el fiind administrator al firmei de imobiliare Nord Mamaia Developer SRL, unde îl avea ca asociat pe controversatul om de afaceri constănțean Cristian Gabriel Costea.
Acesta la rândul său este amestecat într-un scandal care îl are în prim plan pe fostul prefect și vicepreședinte al PSD Brașov, Iancu Vespasian, referitor la o țeapă dată de acesta lui Costea și „rezolvat” în 2013 prin câteva decizii extrem de controversate ale unor judecători din Brașov, favorabile brașoveanului. Interesantă este și afilierea lui Costea în afaceri cu un bulgar și cu Fuică Hannelore, acționar principal din 2010 în firma Green Technology Solutions din Constanța, cu obiect de activitate „consultanță în tehnologia informației”, dar și director general al firmei germane de echipamente pentru jocuri de noroc Merkur Gaming Distribution, parte a grupului Gauselmann. De asemenea, în afacerile lui Costea mai sunt implicate și două off-shore-uri din SUA, Tiger Marine Llc, respectiv Werba International Llc.
Cristian Costea, prietenul lui Paul Drăgoiu, apare pretutindeni şi în dosarul prostituatelor de lux pentru politicieni, din 2010, alături de liderul PSD Robert Negoiță, cât și în compania unor politicieni de prim rang. Spre exemplu, constănțeanul apare în 2011 la forumul Crans Montana de la Bruxelles, într-o delegație a României alături de Ion Iliescu și Adrian Năstase. No comment!
În 2013 o știre atrăgea atenția publicului asupra unei inginerii financiare căreia i-a căzut victimă celebra companie aeriană românească de tip low cost Blue Air. Compania era preluată în mod ocult de către o așa-zisă firmă, Airline Management Solutions, formată din câțiva asociați, patru la număr, trei fiind foști angajați ai Blue Air, iar al patrulea… ați ghicit, un alt premiant al Asociației Export Club, pe numele său Marius Mihail Puiu. El este singurul dintre cei patru acționari care, la valoarea sa, probabil că nici nu s-a urcat vreodată la bordul unui avion de transport low cost. De ce? Păi, dacă ești administrator al mai multor companii din România din domeniul comerțului cu produse agricole, logistică și mai ești și soțul unei austriece, manager al dealerului de echipamente agricole NHR Agropartners și coordonatoare a unei divizii din cadrul companiei austriece VA Intertrading, te-ai mai gândi o clipă la chestii low? Poate doar low… profile. Ceea ce nu e cazul la domnul Puiu care e foarte relaxat și sigur pe el.
Marius Mihail Puiu
Așa stând lucrurile, sediul social al firmei AMS (Airline Management Solutions) se găsește chiar la domiciliul d-lui Marius Puiu. Așa se asumă o întreprindere cu 520 de angajați (la acea vreme) și obligații de vreo 28 milioane de euro. Iar faptul că nu e o glumă se afișează prin acționariat: româno-belgian. Omul de afaceri Nelu Iordache, cel care deținuse Blue Air putea să răsufle liniștit. Sau poate că nu! După afaceri formidabile (sau megatunuri, după caz), Nelu Iordache „se răcorea” din 2012, iar Blue Air rebranduită obținea sub noul management profituri substanțiale, după ce, inițial, fusese preluată și trecută printr-un proces de deparazitare de creditori apoi rebotezată Bata Sky Imobiliare SA care, la finalul lui 2013 intra în faliment. Dar, printr-o inginerie financiară firma Casa de insolvență Transilvania a reușit să transfere, anterior intrării firmei în insolvență, activitatea firmei lui Iordache „salvatoarei” AMS. În 2016 îl găsim pe creierul afacerii Airline Management Solutions, Marius Puiu, îmbrăcând haina de Consul Onorific al Austriei la… Constanța, orașul de baștină a lui Cristian Gabriel Costea & Co. Și pentru că nu se poate Consul, fie el și onorific, fără Consulat, în 17 mai 2016, cu mare pompă s-a inaugurat acest nevinovat așezământ în prezența întregului personal al Ambasadei Austriei la București, plus Consulul onorific al Austriei la Sibiu. Bineînțeles că ponderea minorității săsești în Dobrogea justifica din plin o așa investiție în ecosistemul proaspăt eliberat de sub tirania Mazăre-Constantinescu.
Marius Ghilezan
Alt onorat de pe lista total „dezinteresată” a Asociației Export Club B-B-B este jurnalistul cu suflet de poet, Marius Ghilezan. Un aspirant fervent și insolent la firimiturile din bucătăria Casei Regale. A fost folosit cu succes de Asociație și de impostorul Sorin Antohi să deschidă pe dinăuntru ușa din spate a Casei Regale organizațiilor paramasonice din jurul pseudo-doctorului. A fost prins cu cheia în gură în 2016 de jurnalista monarhistă Roxana Iordache și de alți monarhiști cu vechi state de funcții la Curtea Regală, respectiv muzicianul Dan Grigore și consilierul regal Mihai Ricci, deși cam prea târziu. Pentru asta a primit un premiu de la Asociație plus un laudatio de la avocata Christina Stihhi. În timpul liber Ghilezan este un mare înotător în ape tulburi agitate marca Gușă-Hoandră.
Lângă Ghilezan pășește falnic și fără remușcări, pe podiumul ridicat de Alex Todericiu & Co notarul Dan Iliescu. Personajul se pare că era un apropiat al fostei șefe de la DIICOT, Alina Bica, dar și a celebrului om de afaceri Gheorghe Stelian, ambii inculpați în dosare privind false tranzacții cu terenuri și despăgubiri de la ANRP. Se pare că notarul Iliescu „a ciripit” suficient de mult la DNA astfel încât să primească o scutire de pedeapsă, meritând din plin și premiul Asociației EC B-B-B.
Adrian Secelean
Între premianți se remarcă, deși în viața de zi cu zi e destul de discret, brașoveanul Adrian Secelean. Are o biografie ambițioasă. Președinte al consiliului de administrație al producătorului de motoare electrice Electroprecizia Săcele-Brașov din 2014 apoi și Director General al acestei firme, cu abilități cultivate, desigur, în timpul unui masterat la Securitate și Apărare Națională la Universitatea Națională de Apărare Carol I. S-a lansat în business în 1990 devenind, în perioada 1991-1998, dealer regional pentru compania Coca Cola. Aceasta în timp ce noi ceilalți muritori de rând ne întrebam ce e aia economie de piață și cu cât se dă legătura de așa ceva. În 1994 s-a lansat în comerț cu produse metalurgice, apoi în transporturi interne și internaționale de orice. A participat la procesul de privatizare al Electropreciziei din anul 1998, solidar cu asociația PASEP (Asociatia Salariatilor Electroprecizia), preluând împreună pachetul majoritar de 64,66% al firmei Electroprecizia SA. De atunci se hrănește din gloria acestei firme foarte profitabile. Lângă Secelean, la conducerea firmei, stă neclintit de mulți ani prietenul său Laurențiu Ciocîrlan Director al Departamentului Investment Banking al băncii, firește tot austriece, Raiffeisen Bank. Adrian Secelean a fost numit director general preluând ștafeta de la un britanic sadea pe numele său Harasgama Prithiviraj, fost director în România al companiei… Deloitte. Exact! Este aceeași firmă cu puternic iz sorosist unde director este și… Cristian Hălmăjan unul dintre membrii Consiliului director al Asociației Export Club B-B-B. Ce frumos se leagă lucrurile!
Și pentru că la români premiile, ca și pomenile, se dau de obicei în familie, nu putem să nu punem și bomboana pe colivă. Același Cristian Hălmăjan îi face, cu ocazia decernării unui premiu de excelență (cum altfel), un… laudatio de senzație, scris dar mai ales oral, susținătoarei înfocate a lui Todericiu&Co, însăși fosta ambasadoare a României la Viena, Silvia Davidoiu.
Silvia Davidoiu
Să ne întoarcem puțin în timp… În 2013, într-o fițuică oficioasă a MAE/SIE denumită Revista Diaspora, cu prilejul lansării unui proiect medical privat în București, nelipsitul Alex Todericiu a redactat un material de presă, în fapt o relatare în stilul propagandistic al României Socialiste a anilor ’60. Evenimentul a fost organizat în 07.11.2012 de către ambasadoarea Davidoiu care nu s-a zgârcit la protocol, cum vom vedea ceva mai încolo. În rest, afaceri, bancuri și vânătoare de interese, așa cum se petrece de obicei în astfel de ocazii. Iar ochiul versat (mai puțin decât limba) a lui Todericiu surprinde esențialul, în viziunea proprie. Redăm din spusele „maestrului”:
,,Din partea Guvernului a participat secretarul de stat Răzvan Teoharie Vulcănescu, care a răspuns competent şi într-o engleză impecabilă cu accent britanic seriei de întrebări venite din public.ˮ
„Firma Biotronik a fost reprezentată de către Mihail Ionescu, country manager, şi Thomas Nowotny.ˮ
„[…]doamna Schunder-Tatzber, şefă a departamentului de management medical corporatist al OMV-ului, dl. dr. Christoph Lang din partea băncii ERSTE au luat parte la manifestarea de la Ambasadă.ˮ
„[…]dr. Boris Schneider, fost director general al Asirom-ului aparţinând austriecilor de la firma de asigurare VIG cât şi dezvoltatorul imobiliar Peter Daniel, omul de afaceri Valentin Norbert Ţăruş au putut fi văzuţi într-un public numeros.ˮ
„L-am zărit şi pe Simion Giurcă, inimosul şi legendarul reprezentant al turismului românesc la Viena, familia Constantin Hant şi pe avocata Christina Stihhi alături de managerul Gernot Schiffmann şi soţia acestuia.”
„Dr. Gabriel Smărăndache, manager al Spitalului M.J. Curie, este poate unul dintre cei mai bine cunoscuţi medici români la Viena.”
„Inginerul Dan Florin Tătoiu, partener al firmei Premia MedCare Management, a pus întrebări alături de decidenţi ai sistemului medical vienez.ˮ
„Manifestarea s-a încheiat cu o recepţie pentru cei aproximativ 60-70 de participanţi. Vinul austriac «Mihai Eminescu» al lui Constantin Hant, cât şi sarmalele gătite la Ambasadă au încântat prin savoarea gustului.ˮ
Ați putut distinge actori care au evoluat ceva mai devreme în peisajul descris de acest articol. Atrage însă atenția un nou personaj, deși cu o nevinovată permutare a prenumelor. Probabil mai cunoscut ca Florin Dan Tătoiu, acest om de afaceri are un trecut în proximitatea afacerii RAFO, alături de Cristi Borcea, Gheorghe Gheară (vărul lui Nicu Gheară), doi evrei Yoav Stern și Pedatsur Efraim Yitsak reprezentanți în România a companiei Interlink Overseas dar și Giosue Castellano, patronul lanțului de cluburi Bamboo.
Relativ la activitățile ambasadoarei Silvia Davidoiu, categoric îndreptate spre interesul strict național, nu putem să nu evidențiem un pasaj din mesajul de Anul Nou 2015 adresat de acest înalt diplomat către românii din Austria:
,,Mă bucur că am ocazia să adresez comunității creștine din Austria câteva cuvinte acum la sfârșit de an 2014. […] Aș dori să amintesc faptul că am avut plăcerea de a participa în primăvara acestui an la Conferința Bisericilor Penticostale din Austria, care a avut loc la St. Pölten și am cunoscut cu această ocazie pe mulți dintre pastorii creștini care coordonează spiritual o parte a comunității românești.ˮ No comment!
Așa stând lucrurile, cu atâta politică de nepărtinire, obiectivitate, cultivare și promovare a interesului național român, credem că nu a surprins pe nimeni schimbarea (retragerea) doamnei ambasador de la postul din Austria de către președintele Klaus Iohannis în aprilie 2015. Foarte posibil și datorită reacției comunității de români din Austria care au lansat o petiție pentru demiterea acesteia, un motiv fiind și organizarea dezastruoasă a alegerilor din 2 noiembrie 2014, d-na Davidoiu fiind extrem de zeloasă la comanda ministrului Meleșcanu.
Adrian Davidoiu
Actualmente, marea femeie de stat a fost rotită tactic pe un post călduț și mai mult lat decât înalt de… coordonator național pentru un obscur proiect MAE, denumit SUERD – Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Cap de linie! Dar pentru că acolo sus cineva veghează permanent, același președinte Klaus Iohannis l-a promovat, probabil în compensare, pe soțul d-nei Davidoiu, pe numele său Adrian Davidoiu, ca ambasador al României în Norvegia. Adrian Davidoiu fusese până în 2015 subalternul direct al soției sale la Ambasada din Viena, fiind însărcinatul cu afaceri la Ambasada soției (pardon, a României) în Austria. În aceste condiții, cu siguranță că noul director general al Tarom, pus în funcție la 02.02.2017, pe numele său Eugen Davidoiu, absolvent al Institutul Diplomatic Român, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe nu are nicio legătură cu soții Davidoiu, până la proba contrarie. În schimb cu soția sa, Maria Davidoiu, domnul general are desigur o strânsă legătură. Aceasta a fost rapid angajată la Achiziții, devenind șef Serviciu, aceasta în timp ce nepotul fostului director era șeful aceleiași direcții, din cadrul aceleiași companii. Gura lumii slobodă!
Citiți a patra parte a articolului
Citiți și:
Ilie Șerbănescu: «Cum se face că România ce este furată de români se află de fapt la străini?»
Pas cu pas, proiectul de distrugere în secret a României, ce se derulează implacabil
yogaesoteric
11 decembrie 2018