Parlamentul britanic a dat undă verde la crearea de monştri prin inginerie genetică

de George Preda

În noiembrie 2006, echipe de cercetători din Marea Britanie au depus cereri pentru intrarea în legalitate a unor experimente, prin care se urmărea obţinerea de embrioni din combinarea de celule umane şi animale.  Pentru a primi mai uşor aprobările necesare, ei au dat asigurări că vor doar să studieze cum funcţionează embrionii obţinuţi în acest mod şi nu caută să obţină celule pentru implanturi. În consecinţă, aceste cercetări au fost aprobate de Autoritatea pentru fertilizare umană şi embriologie.

Această primă aprobare a netezit drumul altor oameni de ştiinţă care au putut lucra apoi nestingheriţi la producerea de embrioni hibrizi, jumătate om-jumătate animal, în scopul prelevării de celule pentru implanturi. 

Cunoscând foarte bine ce probleme etice ridică astfel de experimente cercetătorii britanici merg astăzi mai departe, încercând să obţină legalizarea acestor demersuri. Ca şi în 2006, dau asigurări că aceste experimente sunt realizate doar pentru a crea celule necesare tratării unor boli grave, cum ar fi Parkinson sau Alzheimer. Ei susţin şi că embrionii hibrizi sunt distruşi după cel mult 14 zile de dezvoltare şi se interzice implantarea lor într-un uter de femeie. Avem toate motivele să nu îi credem pe cuvânt.

Profesorul Lyle Armstrong de la Universitatea din Newcastle a anunţat în aprilie 2008 că a obţinut primii embrioni hibrizi prin introducerea unor celule umane într-un ovul de vacă. La scurtă, vreme, în mai 2008 Parlamentul Britanic a respins cu o majoritate de 336 la 176 de voturi un amendament care interzicea crearea embrionilor hibrizi, ridicând astfel ultimul obstacol în procesul de legalizare al acestor hidoase experimente. Lucrurile nu se încheie însă aici. Proiectul de lege privind fecundarea umană şi embriologia prevede şi posibilitatea de a se recurge la bebeluşi donatori pentru salvarea vieţii unui frate sau a unei surori care suferă de maladii genetice.

Printre principalii susţinători ai proiectului de lege se află premierul britanic, Gordon Brown şi şeful Partidului Conservator, David Cameron. Biserica Catolică şi mai mulţi deputaţi din opoziţie au denunţat însă aceste demersuri drept „experimente à la Frankenstein“.

Citiţi şi :

Clonarea, jocul de-a «micii dumnezei» în laborator

Presa corporatistă nu spune nimic despre pericolele şi efectele secundare ale nanotehnologiei

yogaesoteric
13 septembrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More