Pașaport pentru vaccin? Românii primesc dovezi de vaccinare, traduse în engleză și înregistrate într-o bază de date electronică…

 

Lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că românii care se vor vaccina vor primi adeverințe de vaccinare anti-covid, redactate atât în limba română, cât și în limba engleză. Măsura de a include și limba engleză pe dovada de vaccinare dovedește că adeverința va avea rolul de pașaport care să asigure circulația neîngrădită a celor care acceptă „imunizarea” față de noul coronavirus.

România a făcut primul pas spre oficializarea pașaportului de vaccinare, confirmând, astfel, că libera circulație, cel puțin cea internațională, va fi condiționată de imunizarea la covid-19.

„Persoanele care vor fi vaccinate anti-covid vor primi o adeverință. Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării, sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. În acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții”, a declarat șeful Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-covid.

De asemenea, datele despre persoanele vaccinate vor fi centralizate într-o bază de date electronică, astfel încât autoritățile să poată urmări câți dintre cetățeni au fost imunizați, în ce etapă se află și ce nivel de acoperire a fost atins în societate. Potrivit strategiei de vaccinare anti-covid, monitorizarea nivelului de acoperire vaccinală, a siguranței și eficacității vaccinurilor împotriva covid-19 se va realiza cu ajutorul platformelor și bazelor de date electronice.

„Se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva covid-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal. Fiecare persoană va primi dovada vaccinării din RENV, în care vor fi specificate datele esențiale: datele de identitate ale persoanei vaccinate, etapa de vaccinare, tipul vaccinului, lotul și seria, data efectuării vaccinului, data rapelului, după caz. Fiecărei persoane vaccinate i se vor furniza informații privind vaccinarea și conduita în cazul apariției reacțiilor adverse post vaccinare”, se mai arată în strategia națională de vaccinare anti-covid.

Deși în acest moment autoritățile insistă că nu vor exista constrângeri, reprezentanții acestora vor încerca prin toate mijloacele să „informeze”, adică să convingă cât mai mulți oameni să se conformeze voluntar campaniei naționale de „imunizare”.

„În comunicarea publică, făcută pe orice canal disponibil, se va urmări promovarea disponibilității populației de vaccinare împotriva covid-19. Principalele obiective ale comunicării vor avea ca țintă creșterea încrederii în vaccinarea împotriva covid-19, precum și atenuarea reticenței sau a ezitării privind vaccinarea prin comunicarea clară a beneficiilor, a potențialelor riscuri și a principiilor de funcționare a vaccinului”, mai prevede strategia națională de vaccinare anti-covid.

Marea Britanie a fost prima țară din Europa care a început o campanie națională de vaccinare cu produsul Pfizer/BioNTech, înregistrându-se reacții adverse încă din primele zile, când 6 persoane au intrat în șoc anafilactic, obligând autoritățile să includă în protocolul de vaccinare faptul că procedura nu se poate desfășura decât în unități medicale dotate cu secție de terapie intensivă.

În ceea ce privește așa-numitele „pașapoarte de libertate”, guvernul britanic anunțase la finalul lunii noiembrie că cetățenilor li s-ar putea da permise speciale de libertate dacă sunt testați negativ la coronavirus de două ori pe săptămână.

Apoi, în decembrie, după începerea vaccinării în masă, oficialii guvernamentali au ajuns la concluzia că libertatea de circulație e nevoie să fie condiționată nu doar de testare la coronavirus, ci și de vaccinare. Secretarul de stat britanic responsabil de campania de vaccinare anti-covid, Nadhim Zahawi, a afirmat că pentru britanicii care nu se vor vaccina împotriva coronavirusului întoarcerea la viața normală nu va fi posibilă și că vor exista restaurante, baruri, cinematografe și evenimente sportive care vor utiliza o aplicație de urmărire pe smartphone care va fi la dispoziția medicilor.

Circulația internațională ar putea să fie, la rândul ei, condiționată de dovada vaccinării chiar de către firmele de transport. Cea mai cunoscută companie aeriană din Australia, Qantas, a anunțat că, începând din 2021, va impune clienților săi vaccinarea obligatorie împotriva noului coronavirus.

În România, se preconizează că vaccinul va fi administrat populației cu sprijin logistic din partea Armatei. Cu toate că președinția consideră prioritate de „securitate națională” vaccinarea în masă a populației cu un produs diferit de vaccinurile clasice și insuficient testat, societatea civilă românească atrage atenția asupra riscurilor pe care le implică această abordare și cere ca vaccinarea să nu fie obligatorie și nici impusă prin presiuni ulterioare.

Citiţi şi:

Pașaportul Covid împarte populația în cetățeni de mâna întâi – Imuni – și de mâna a doua – Non-Imuni

«Certificatele imunitare», fără de care nu vom putea ieși din casă nevaccinați

Vaccinarea obligatorie anti-covid? OMS susține acum că nu ia în calcul imunizarea forțată. Cu măștile cum a fost?

 

yogaesoteric
6 ianuarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More