PATANA YOGA – Yoga lecturii atente şi a studiului (I)

de profesor yoga Gregorian Bivolaru

„Oferiţi-vă timpul de a citi operele divin inspirate, sacre, care alcătuiesc tradiţia milenară a înţelepciunii, căci acestea vă vor conduce la izvorul nepieritor al spiritualităţii autentice.”

Deoarece numărul celor care citesc materialele gratuite oferite cu generozitate în cadrul taberelor spirituale este uluitor de mic şi chiar în scădere de la an la an, vă dezvăluim câte ceva despre o formă secundară de yoga, mai puţin cunoscută, dar eficientă, ce acţionează sinergic cu celelalte ramuri yoga şi contribuie din plin la transformarea voastră lăuntrică.

De fiecare dată când lecturaţi sau studiaţi cu multă atenţie un text valoros ce are legătură cu spiritualitatea, cu yoga, cu ceea ce este numit cunoaştere profundă de sine, urmărind chiar să căutaţi imediat în dicţionar termenii necunoscuţi, se declanşează în universul vostru lăuntric procese corespondente de rezonanţă ocultă care vă rafinează modul de gândire, vă ajută să descoperiţi idei noi, vă transformă punctul de vedere şi vă îmbogăţesc astfel bagajul de cunoştinţe spirituale.

Pentru asta este esenţial doar să vă faceţi timp. Unii dintre voi obişnuiţi să citiţi, însă alegeţi acel gen de surse de informare superficiale, banale, agreate cel mai adesea de oamenii de rând (ziare, reviste ce conţin ştiri pseudo-senzaţionale). Sau rămâneţi pe internet şi comunicaţi fleacuri ore în şir, fără ca în final să puteţi spune că v-a folosit la ceva. Ori rămâneţi pironiţi în faţa televizoarelor şi înghiţiţi pe nemestecate toate aiurelile ce vi se pun la dispoziţie.

Dacă veţi fi atenţi, veţi descoperi că aveţi întotdeauna timpul necesar pentru a lectura sau studia cu atenţie, chiar şi de 2-3 ori, materialele valoroase care vi se oferă în cadrul taberelor spirituale. Trebuie doar să deveniţi atenţi la ce se petrece cu voi atunci când vreţi să le citiţi.

Fiţi lucizi – orice amânare e nefastă

Uneori, tocmai pentru a fi ţinuţi în ignoranţă, în larvaritate, anumite entităţi demoniace vă năucesc şi vă fac să amânaţi. Amânarea lucrurilor valoroase, esenţiale este unul dintre trucurile abjecte, vechi de când lumea, ale demonilor.

Când remarcaţi că apar astfel de fenomene bizare, este necesar să înfruntaţi cu mult curaj şi tenacitate entităţile care caută să vă abată de la intenţia voastră şi care, în multe cazuri, chiar reuşesc: vă treziţi că au trecut ani de zile şi aţi tot amânat să citiţi volumele puse la dispoziţie în cadrul taberelor spirituale.

Este un aspect grav din punct de vedere spiritual, care ar trebui să vă revolte, căci adeseori sunteţi păcăliţi să nu aveţi astfel acces la anumite informaţii ce vă sunt stringent necesare. Am remarcat la mulţi cursanţi asemenea situaţii nefireşti. La fel se petrece şi cu conferinţele pe care le primiţi, cu filmele spirituale ce vi se oferă, pe care, ca un făcut, nu reuşiţi niciodată să le audiaţi sau să le vizionaţi. Ceea ce se petrece nu este o întâmplare decât pentru cei proşti. Astfel de bizarerii ar trebui să vă dea de gândit. Este necesar ca de acum înainte să vă opuneţi acestor influenţe demoniace stranii.

Puneţi în acţiune o modalitate binecunoscută şi extrem de eficientă: de fiecare dată când demonii au tendinţa să vă facă să ziceţi „Nu!”, voi spuneţi prompt „DA!”; şi când demonii au tendinţa să vă facă să spuneţi „Da!”, voi spuneţi prompt „NU!” şi chiar urmăriţi să faceţi acea acţiune pe care era gata-gata să o amânaţi la nesfârşit, oferindu-le demonilor o nouă victorie asupra voastră.

Când, de exemplu, doriţi cu ardoare să citiţi primul volum ce vi s-a oferit în cadrul unei tabere spirituale şi apoi, în mod ciudat, vă treziţi că alegeţi anapoda să faceţi cu totul altceva, evident fără valoare, este necesar să fiţi lucizi, să vă obiectivaţi şi – foarte important – să începeţi să îndepliniţi atent, sistematic exact ţelul de la care aţi fost deturnaţi.

De pe vremea lui Iisus şi până în prezent, niciun demon nu a murit. Ei toţi există, sunt activi şi exercită influenţe rele, întunecate asupra sărmanelor fiinţe umane care se lasă, datorită complacerii în ignoranţă şi larvaritate, păpuşărite, manipulate şi, în final, păcălite.

Sperăm că astfel vom trezi sau vom retrezi în cei care vă aflaţi în această bizară ipostază gustul lecturii atente a textelor valoroase, a materialelor spirituale de calitate ce vi se oferă an de an în cadrul acestei şcoli de yoga. S-au făcut eforturi imense, pe care mulţi nici măcar nu le bănuiţi, pentru ca în taberele spirituale yoghine de vacanţă să vi se ofere două sau trei volume.

Cereţi şi vi se va da

Aceste caiete speciale conţin numeroase materiale valoroase. Dacă doriţi să fie abordate anumite teme sau sunteţi interesaţi de unele forme de yoga, vă rugăm să ne indicaţi. În măsura în care, spre exemplu, 383 de persoane solicită să fie realizat un volum care să conţină sinteza tuturor MUDRA-elor deja clasice în yoga, vă asigurăm că vom da curs acestor cerinţe. La scurt timp vă vom prezenta o asemenea sinteză ce va veni în întâmpinarea aspiraţiilor voastre de a cunoaşte unele informaţii mai puţin cunoscute, care trezesc în voi o unanimă curiozitate spirituală.

Aşteptăm deci sugestiile şi dorinţele voastre, cu condiţia să fie spirituale, benefice. Vă rugăm ca de acum înainte să vă exprimaţi opţiunile, asta fiind valabil şi pentru filmele ce vi se oferă în cadrul taberelor spirituale yoghine atât la vizionare, cât şi gratuit.

Integraţi într-un mod creator fundamentala lege divină: „Cere şi ţi se va da!”. Veţi avea astfel bucuria să descoperiţi că suntem foarte receptivi la sugestiile şi doleanţele voastre spirituale valoroase.

Cine citeşte acum?

Iată câteva elemente de bază referitoare la PATANA YOGA – yoga lecturii atente şi a studiului. Această formă de yoga urmăreşte să ne transforme în altfel de cititori. PATANA YOGA vizează depăşirea acelui gen de lectură care se limitează doar la intelect. Ne ajută să trăim din plin momentul prezent, fiind foarte atenţi asupra a ceea ce citim sau studiem. Această formă secundară de yoga acţionează asemănător cu tehnica SHAMBHAVI MUDRA, cunoscută de mulţi dintre voi.

– Consacrăm fructele acţiunii de a studia către DUMNEZEU TATĂL. Astfel este blocată prompt influenţa demonilor, care nu ne vor putea împiedica să începem practica acestei forme secundare de yoga.

– Realizăm rapid, 2-3 minute, o relaxare a trupului (SHAVASANA) fie întinşi la sol, fie aşezaţi pe scaun.

– Ne orientăm către direcţia sud geografică (pe care o vom stabili în prealabil cu ajutorul unei busole), pentru a fi siguri că suntem în realitate aşezaţi cu faţa către nordul magnetic. Ne asigurăm că dispunem de lumina fizică de care avem nevoie. Simţim o stare inefabilă de confort, de bună stare.

– Trecem la cea mai importantă etapă a acestei forme de yoga: lectura sau studiul. Pe întreaga durată a acestei etape, urmărim să păstrăm senzaţia de trup cât mai relaxat, de destindere euforică. Eliminăm din minte gândurile secundare, grijile, stările de stres.

Ne orientăm simultan atenţia atât asupra subiectului pe care îl citim, cât şi asupra noastră înşine în ipostaza de martori detaşaţi – privim de undeva de sus pe cel care citeşte, pe cel care studiază. Astfel intrăm noi înşine (ca fiinţă, ca trup) în categoria obiectelor percepute în simultaneitate.

Accedem la o tainică dimensiune verticală unificatoare. Conştientizăm la un moment dat că depăşim, graţie unei osmoze ce survine, relaţia subiect-obiect ce ne face să ne simţim într-o stare de separare. Este chiar excelent să ne observăm parcă de undeva de sus în timp ce citim.

Este binevenit să ne întrebăm uneori, analizându-ne cu o maximă luciditate: „Există acum în universul meu lăuntric tensiuni emoţionale?”, „Există tensiuni mentale?”, „La nivelul trupului, constat că mai există unele tensiuni fizice?”, „Cine citeşte acum şi cum face asta?”.

– În finalul perioadei de lectură sau studiu, vom realiza, timp de 5-7 minute, în funcţie de timpul de care dispunem, o etapă care ne va fi de un real folos de aprofundare a informaţiilor valoroase pentru noi, mai ales din punct de vedere spiritual.

Închidem cartea, ne interiorizăm, rămânem cu ochii închişi. Urmărim să încarnăm ideile binefăcătoare, creatoare pe care le-am descoperit în cursul lecturii noastre. Observăm cu atenţie procesele de rezonanţă ocultă pe care le declanşează şi le manifestă în universul nostru lăuntric. Aspirăm să preluăm în fiinţa noastră, să asimilăm pentru totdeauna aceste idei benefice.

Ulterior, pe baza experienţei distincte pe care am avut-o, vom putea evoca stările trăite. În felul acesta lectura sau studiul se vor dovedi rodnice pentru noi.

Citiţi a doua parte a acestui articol

Articol preluat din Revista YOGA MAGAZIN NR. 79

Citiţi şi:

SVADHYAYA, drumul spre spaţiul sacru

Nu vă lăsaţi păcăliţi! Demonii există

 

yogaesoteric
9 octombrie 2014

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More