Pentru asta Ceaușescu a fost ucis! Raționalizarea – o modalitate mai echitabilă de a lupta împotriva schimbărilor climatice?

Cu 33 de ani în urmă, Ceaușescu a fost ucis exact pentru astfel de măsuri și l-au considerat tiran și dictator. Sigur, unii nu-și mai amintesc, alții nici nu au apucat acea perioadă „minunată” în care aveam cupoane pentru pâine, ouă etc. Cel puțin el a făcut-o pentru ca România să nu aibă datorii externe și chiar a reușit înainte să fie ucis. Azi suntem înglodați în datorii, România nu mai este o țară suverană și independentă ci o colonie în care fiecare străin face ce-i place, iar românul plătește fără să crâcnească, fără să întrebe. Noi muncim, noi nu gândim nu mai este doar o lozincă a fetelor de la APACA ci un mod de trai actual al românului. Ați vrut o țară ca afară? Acum o aveți. A meritat prețul plătit pentru asta?

Raționalizarea în stilul celui de-al Doilea Război Mondial ar putea fi o modalitate eficientă de reducere a emisiilor de carbon, potrivit unei noi cercetări efectuate de Universitatea din Leeds.

Într-un articol publicat recent în revista Ethics, Policy and Environment, academicienii susțin că raționalizarea ar putea ajuta statele să reducă rapid și echitabil emisiile de gaze cu efect de seră.

Factorii de decizie politică au luat în considerare alte sisteme de reducere a emisiilor, inclusiv taxe pe carbon și sisteme de comercializare a emisiilor de carbon, dar cercetătorii spun că acestea favorizează persoanele bogate, care ar putea cumpăra dreptul de a polua dacă ar fi permisă comercializarea.

Autorii susțin că raționalizarea carbonului ar permite oamenilor să primească o parte echitabilă de resurse în funcție de nevoile lor, împărțind astfel efortul de a proteja planeta.

În momentul în care au realizat cercetarea, autorii lucrau în cadrul Centrului interdisciplinar de etică aplicată, al Institutului de Cercetare a Sustenabilității și al Școlii de Istorie de la Universitatea din Leeds.

Dr. Nathan Wood, autorul principal al studiului, care este în prezent cercetător postdoctoral la consorțiul Fair Energy al Universității Utrecht, a declarat:

Conceptul de raționalizare ar putea fi de ajutor, nu numai în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice, ci și în ceea ce privește o serie de alte probleme sociale și politice – cum ar fi actuala criză energetică.

Învățăminte din trecut

Înregistrările din timpul celui de-al Doilea Război Mondial arată că raționalizarea obligatorie a alimentelor a fost mai acceptabilă pentru publicul britanic decât schimbările voluntare ale dietei atunci când resursele au devenit limitate. Politica a avut ca scop împărțirea mai echitabilă a bunurilor și a poverilor, indiferent de avere, ceea ce a reprezentat o parte importantă a popularității și succesului său.

Politicile istorice de raționalizare au introdus, de asemenea, controlul prețurilor bunurilor pentru a menține resursele cheie la un preț accesibil pentru majoritatea oamenilor. Ca urmare, ratele de malnutriție au scăzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în ciuda penuriei.

Potrivit cercetătorilor, o diferență esențială între raționalizarea din al Doilea Război Mondial și criza climatică este percepția publică. Disponibilitatea a mii de articole de îmbrăcăminte, gadgeturi și bunuri la un simplu clic pe un buton poate da iluzia că resursele sunt disponibile din abundență, însă realitatea este cu totul alta.

Dr. Rob Lawlor, autor principal și lector la Centrul interdisciplinar de etică aplicată din Leeds, a declarat:

Există o limită la cantitatea de emisii pe care o putem produce dacă vrem să reducem impactul catastrofal al schimbărilor climatice. În acest sens, penuria este foarte reală.

Conceptul de raționalizare ar putea fi de ajutor nu numai în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice, ci și în ceea ce privește o serie de alte probleme sociale și politice – cum ar fi actuala criză energetică.” – Dr. Nathan Wood, cercetător postdoctoral la consorțiul Fair Energy al Universității Utrecht

Dr. Wood a spus:

Criza costului vieții a arătat ce se petrece atunci când penuria duce la creșterea prețurilor, prețurile energiei crescând vertiginos și lăsând grupurile vulnerabile în imposibilitatea de a-și plăti facturile. În prezent, cei care trăiesc în sărăcie energetică nu pot folosi nici pe departe partea lor echitabilă de energie, în timp ce cei mai bogați din societate sunt liberi să folosească atâta energie cât își pot permite.

Pare fezabil să se reducă emisiile în general, chiar dacă cei care emit cel mai puțin, adesea cei mai defavorizați, își pot crește emisiile – nu în ciuda raționalizării, ci din cauza raționalizării și a controlului prețurilor”, adaugă dr. Lawlor.

Cum ar putea arăta raționalizarea echitabilă

Cercetătorii sugerează că raționalizarea nu ar fi probabil primul pas. Astfel, schimbările de politică ar putea începe cu reglementări mai stricte și cu o campanie de informare care să comunice beneficiile raționalizării.

Inițial, guvernele ar putea reglementa cei mai mari poluatori, cum ar fi petrolul, gazele și benzina, zborurile pe distanțe lungi și agricultura intensivă, creând o penurie de produse care dăunează planetei. Raționalizarea ar putea fi apoi introdusă treptat, pentru a gestiona penuria rezultată, cu scopul de a satisface nevoile de bază ale tuturor.

Cercetătorii au identificat două opțiuni pentru politica de raționalizare. Factorii de decizie politică ar putea introduce o cotă de emisii de dioxid de carbon atotcuprinzătoare, acordând „carduri de carbon”, precum cardurile bancare, pentru a urmări și limita utilizarea. Alternativ, guvernele ar putea raționaliza anumite bunuri, cum ar fi zborurile, benzina, energia casnică sau chiar carnea sau îmbrăcămintea.

Dr. Lawlor a spus:

Mulți au mai propus înainte cote de carbon și carduri de carbon. Ceea ce este nou (sau vechi, inspirându-se din cel de-al Doilea Război Mondial) este ideea că certificatele nu ar fi indicat să fie tranzacționabile. O altă trăsătură a raționalizării în stilul celui de-al Doilea Război Mondial este aceea că un control al prețurilor la bunurile raționalizate ar împiedica creșterea prețurilor odată cu creșterea cererii, avantajându-i astfel și pe cei cu mai puțini bani.

Potrivit cercetătorilor, este posibil ca raționalizarea să accelereze tranziția de la combustibilii fosili la o energie mai curată și la un stil de viață mai durabil. Dr. Wood a declarat:

De exemplu, raționalizarea benzinei ar putea încuraja o mai mare utilizare și investiții în transportul public cu emisii reduse de dioxid de carbon, cum ar fi căile ferate și tramvaiele locale.

Cercetătorii speră că această lucrare va inspira factorii de decizie politică să ia în considerare raționalizarea ca o opțiune serioasă pentru combaterea schimbărilor climatice.

Citiţi şi:
WEF ordonă guvernelor lumii să înceapă „raționalizarea severă a cărnii și a combustibilului”!
Ecuația „Vrei pâine? Ia cip!”: Iranul implementează cupoane digitale pentru raționalizarea pâinii

 

yogaesoteric
12 aprilie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More