Ecuația „Vrei pâine? Ia cip!”: Iranul implementează cupoane digitale pentru raționalizarea pâinii

Cupoane digitale pentru raționalizarea unor alimente cu prețuri subvenționate în Iran au fost anunțate pe fondul creșterii prețului grâului la nivel mondial.

Iranul a anunțat că va lansa „cupoane digitale” pentru raționalizarea pâinii pentru cetățenii săi, în contextul în care a redus fondurile pentru subvenționarea pâinii, despre care președintele țării spune că sunt „irosite”.

Guvernul va oferi cetățenilor cupoane digitale care le vor permite să acceseze o cantitate limitată de pâine la prețuri subvenționate, iar restul cantității de pâine va fi disponibilă la prețurile pieței”, a relatat FBN Global News.

Raționalizarea alimentelor poate fi impusă prin intermediul cărții naționale de identitate biometrică a Iranului, pe care a început să o introducă treptat din anul 2015, și care este acum eliberată tuturor noilor solicitanți, precum și în cazul tuturor reînnoirilor, potrivit Minority Rights. Cardul are încorporat un „cip inteligent” care stochează date biometrice, inclusiv scanări ale irisului, amprente și imagini faciale, și este deja utilizat pentru a accesa o varietate de servicii guvernamentale.

Postul de știri a menționat că: „mulți iranieni cu probleme financiare au ajuns să se bazeze pe programul iranian de subvenții la alimente”. Într-adevăr, un cercetător în domeniul agriculturii, Christian Westbrook, a subliniat că „pentru cei 50% din Iran care trăiesc sub pragul sărăciei, cumpărarea de alimente la prețurile pieței nu poate fi o opțiune”. Potrivit FBN Global News, prețurile de piață sunt „de aproximativ șapte ori mai mari” decât cele subvenționate.

Așadar, acesta nu este un sistem bazat pe opțiune”, a declarat Westbrook într-un comentariu despre noul plan al Iranului. „Ar putea fi prezentat așa, dar acest fapt le spune oamenilor din acea țară care depind de aceste subvenții la pâine, că acum ei vor fi nevoiți să aplice pentru semnul fiarei.”

Președintele iranian Ebrahim Raisi a citat corupția și risipa ca motive pentru noul sistem de cupoane digitale care vor fi utilizate pentru achizițiile cu preț redus de pâine, iar ceva mai târziu și de alimente precum conserve, brânză și ulei vegetal pentru gătit.

Astăzi, fondurile de subvenții sunt risipite, iar oamenii sunt martori la corupție și discriminare în această privință. Cum putem permite ca acest fapt să continue?”, a declarat Raisi într-un interviu televizat. „Populația și elitele ne îndeamnă să reformăm economia, iar noi suntem hotărâți să facem aceasta.”

Creșterile prețului la grâu, declanșate din cauza izbucnirii războiului ruso-ucrainean, au crescut costul cu subvențiile guvernamentale, iar asta, potrivit economistului Saeed Laylaz, a făcut necesară o nouă „operație dureroasă” pentru economia iraniană. „Economia iraniană nu-și mai poate permite continuarea risipirii banilor”, a adăugat Laylaz.

Creșterea prețurilor la pâine a provocat, de asemenea, ample demonstrații în orașele din sudul Iranului, conform FBN Global News.

Westbrook consideră că sistemul iranian de asigurare a alimentelor pe bază de identitate biometrică, despre care spune că este primul de acest fel din lume, este un „semnal de alarmă” pentru alte inițiative de identificare digitală care vor fi implementate în întreaga lume.

El anticipează că, pe măsură ce prețurile la alimente vor crește până la punctul de a deveni inaccesibile, oamenii vor fi „forțați să apeleze la aceste ajutoare guvernamentale”, despre care a menționat că sunt solicitate în esență de Fundația Rockefeller, în vederea asigurării „securității nutriționale”.

Apoi, potrivit lui Westbrook: „identitatea digitală, pe care Forumul Economic Mondial o stabilește ca fiind crucială pentru cea de-a patra revoluție industrială, poate fi impusă forțat sub pretextul asistenței pentru oamenii flămânziți.”

Acest fapt deja este [planificat] și pus în aplicare în restul lumii, doar că încă nu a fost anunțat. Aceasta este singura diferență…….”, a declarat Westbrook.

Citiți și:
„Portofelul de identitate digitală” european, un coșmar totalitar
Gheorghe Falcă (PNL): Să oferim cetățenilor o identitate digitală, unde pe un card se pot cumula date despre identitate, sănătate, obligații fiscale
Implanturile cu microcip în trupul uman și „Internetul trupurilor” (IoB)

 

yogaesoteric
23 iulie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More